Bijgewerkt: 27 maart 2023

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen. Wanneer je van dieren houdt is geld verdienen met vogels kweken misschien iets voor jou. Het is een leuke maar soms ook een duistere wereld. Sommigen weten precies met welke vogels je veel geld kunt verdienen. Ze houden zich bezig met het stelen of kidnappen van kostbare vogels of het op grote schaal kweken zonder met de gezondheid van de vogels rekening te houden.

Het is altijd beter om je geld op een eerlijke manier te verdienen. Hierbij is het belangrijk dat je het welzijn en de gezondheid van de vogels vooropstelt.

Je uitgaven en inkomsten

Sommige vogels worden voor bedragen van meer dan 1000 euro verkocht. Dit betekent echter niet dat je per jaar 200 van deze vogels kunt kweken en hiermee € 200.000 verdient. Hoe duurder de vogel, hoe hoger de kosten voor een kweker zullen zijn. Dit komt omdat dure voorgangers ook duur zijn in aanschaf, verzorging en het gezond houden.

Daarnaast kun je niet afdwingen dat een kweekkoppel eieren legt en de jongen succesvol grootbrengt. Je kunt het wel stimuleren door voor een goede en hygiënische omgeving te zorgen.

De meest populaire vogels als huisdier

Wil je geld verdienen met vogels kweken dan is het goed om te kijken welke soorten populair zijn. Het heeft geen zin om een soort te kweken waar helemaal geen vraag naar is. Hieronder vind je de 10 meest populaire vogels die als huisdier worden gehouden.

 • Kanarie (Serinus canaria)
 • Grasparkiet (Melopsittacus undulatus)
 • Valkparkiet (Nymphicus hollandicus)
 • Agapornis (Agapornis spp.)
 • Zebravink (Taeniopygia guttata)
 • Bourke’s parkiet (Neopsephotus bourkii)
 • Kaketoe (Cacatua spp.)
 • Papegaai (Psittacus spp.)
 • Jendayaparkiet (Aratinga jandaya)
 • Zonparkiet (Aratinga solstitialis)

Ook de halsbandparkiet is sinds 2020 populairder geworden. Deze vogel heeft zich in het wild definitief in Nederland gevestigd en dat trekt de aandacht van mensen die op zoek zijn naar een leuk huisdier.

Dit kost het om vogels te kweken

De kosten van het kweken van vogels is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste gaat het om de vogelsoort, zijn voedingsgewoonten en huisvesting. Sommige soorten zijn gevoelig voor ziekten waardoor je er hogere kosten aan hebt. Ook de grootte van de vogel en de locatie bepalen de onkosten. Hier zijn enkele kostenposten om rekening mee te houden:

Huisvesting: de grootste kosten zitten hem in de kooien of volières die je wil gebruiken. Het is belangrijk dat een vogelkooi groot genoeg is voor een koppeltje aan de eventuele jongen.

Voeding: vogels hebben speciale voeding nodig om gezond te blijven en te groeien. De kosten van voeding is afhankelijk van de vogelsoort en de hoeveelheid voeding die nodig is.

Medische zorg: veel vogels zijn bevattelijk voor ziekten. Je moet rekening houden met routinecontroles, medicatie en eventuele vaccinaties. Grote vogels brengen vaak meer medische kosten met zich mee.

Broedapparatuur: wil je vogels kweken dan heb je misschien broedapparatuur of warmtelamp een nodig. Denk niet alleen aan de aanschaf maar ook het energieverbruik hiervan.

Overige kosten: andere kostenposten zijn de aanschaf van vogels, het gebruik van elektriciteit en water en de tijd die je met het bijhouden van administratie en registratie kwijt bent.

Voordat je begint met het kweken van vogels stel je eerst een goed budget op. Zo heb je een idee van de jaarlijkse kosten. Ga eventueel in gesprek met een ervaren vogelkweker.

Dit verdien je met de verkoop van vogels

De prijs die je voor een vogel kan vragen is afhankelijk van de locatie, het aanbod en vraag. Er zijn meerdere aspecten die de prijs van vogels bepalen. Hieronder vind je een algemene lijst van de prijzen van enkele populaire vogels.

 • Kanarie: € 25 – € 75
 • Budgerigar (parkiet): € 20 – € 50
 • Valkparkiet: € 50 – € 150
 • Grasparkiet: € 15 – € 30
 • Agapornis (dwergpapegaai): € 50 – € 150
 • Halsbandparkiet: € 150 – € 300
 • Amazonepapegaai: € 500 – € 2000 (afhankelijk van soort en leeftijd)
 • Grijze roodstaart papegaai: € 1000 – € 5000 (afhankelijk van soort en leeftijd)
 • Ara papegaaien: € 1500 – € 10.000 (afhankelijk van soort en leeftijd)

Rijk worden met het kweken van vogels

Geld verdienen met vogels kweken moet je vooral vanuit interesse doen. Sommigen hebben hier hun beroep gemaakt. Bedenk dat het hier om een fulltime job gaat waarbij je over een uitgebreide kennis van vogels moet beschikken.

Het is mogelijk om geld te verdienen met het kweken van vogels. Er zijn echter maar weinig mensen die hier rijk van worden. Is dit je ambitie dan moet je beschikken over heel veel kennis van de vogelsoort waar je mee kweekt. Bovendien moet je begrip hebben van de marktvraag.

Verschillende factoren bepalen of het kweken van vogels winstgevend is. Denk hierbij aan de kosten van het kweken en de verzorging van de vogels. Maar ook de kosten van benodigde apparatuur en materialen. Daarnaast krijg je altijd met vraag en aanbod te maken en is er concurrentie op de markt actief.

Overweeg je om een vogelkwekerij te starten? Doe vooraf uitgebreid onderzoek en woon eventueel een training of cursus bij. Of lees boeken en tijdschriften over vogelkwekerij.

Soms heb je een vergunning nodig voor het starten van een vogelkwekerij. Kijk of dit in jouw land of gebied van toepassing is.

Is geld verdienen met vogels kweken?

Het kweken van vogels kan legaal zijn. Dit hangt wel van het land, de regio en de specifieke wetten af. In Nederland mogen sommige dieren niet als huisdier gehouden worden. Voor vogels gelden deze regels niet, later komt de overheid met een positieflijst. De kans is dan groot dat veel vogels die nu als huisdier worden gehouden, verboden zijn.

Wil je geld verdienen met het kweken van vogels dan is het belangrijk om met toekomstige ontwikkelingen rekening te houden. Het kan dus zomaar dat je in de toekomst met een illegale vogelsoort kweekt. Je kunt deze vogels dan niet meer verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.