Bijgewerkt: 31 maart 2023

In de provincie Flevoland zijn ze het meest geïnteresseerd in geld verdienen. Ook in Friesland lopen ze hier warm voor. In de provincies Noord-Holland en Utrecht houden ze zich liever met andere zaken bezig: de interesse in (extra) inkomen is hier een stuk minder.

Dit blijkt uit cijfers van zoekmachine Google. Hierbij werd gekeken naar gebruikte zoektermen als geld verdienen en inkomen.

Geldkip.nl deed onderzoek naar het zoekmachine-gedrag van Nederlanders. Peildatum was de periode maart 2022- maart 2023. Belangrijkste onderdeel van het onderzoek was het bekijken van zoekopdrachten per provincie.

Flevoland toont de meeste interesse in geld verdienen

Opvallend is dat mensen in de provincie Flevoland het vaakst zoeken naar manieren om geld te verdienen. Vooral in de maanden april en september was deze zoekterm in Flevoland erg populair. In de maand juni werd er nauwelijks op geld verdienen gezocht, waarschijnlijk omdat iedereen zijn vakantiegeld binnen had.

Verdienen Flevolanders zo weinig dat ze het vaakst op zoek gaan naar geld verdienen methoden? Nee, het doorsnee gestandaardiseerd inkomen in Flevoland ligt net zo hoog als in veel andere provincies en gemeenten. Sterker nog: Flevoland staat op nummer 5 met betrekking tot de zoekterm inkomen. Blijkbaar maken Flevolanders zich niet zo druk om hun inkomen, maar willen ze toch geld verdienen. Een beetje tegenstrijdig als je het mij vraagt.

Friesland (2) en Drenthe (3)

Plaats 2 en 3 met betrekking tot de zoekopdracht ‘geld verdienen’ zijn voor Friesland en Drenthe. Het gestandaardiseerd inkomen in Friesland ligt iets onder het landelijk gemiddelde, al scheelt het niet veel. Ook met de inkomens in Drenthe is niets vreemds aan de hand. In de gemeente Tynaarlo (Drenthe) ligt het inkomen zelfs hoger dan normaal: hier verdienen inwoners ruim €300 bruto per maand meer. Zouden de zoektermen dan uit Hoogeveen komen, waar het inkomen op het bijna-laagste niveau van Nederland ligt?

Friesland laat vooral in maart 2023 een uitschieter in de zoekterm geld verdienen zien, terwijl dit voor Drenthe in oktober 2022 gold.

Inwoners Noord-Holland hebben geen geld nodig

Noord-Holland omvat verschillende grote gemeenten waaronder Den Helder, Alkmaar, Haarlem en Amsterdam. Vooral in Amsterdam ligt het mediaan inkomen met 21,6 duizend euro vrij laag. Je zou dus denken dat de zoekterm geld verdienen in Noord-Holland erg populair is. Niets is minder waar: inwoners van Noord-Holland zoeken amper naar methoden om geld te verdienen. Misschien komt dit door verschillende kleine Noord-Hollandse gemeenten zoals Beemster en Castricum, waar het gemiddeld inkomen boven de €31.000 uitkomt.

Hoe zit het trouwens met de zoekopdracht naar inkomen in de provincie Noord-Holland? Van de 12 provincies staat Noord-Holland op plaats 8. Dit betekent dat Noord-Hollanders minder vaak op zoek zijn naar inkomen-gerelateerde zoekopdrachten. Dit komt redelijk goed overheen met de zoekterm belasting, dat in deze provincie ook niet erg populair is. Ook op de zoektermen woning kopen en goud kopen scoort deze provincie zeer laag: blijkbaar geven ze hier weinig geld uit. Wie niks uitgeeft heeft ook niks nodig, zo simpel kan het leven zijn. Best wel slim.

Utrecht staat op de elfde plek met betrekking tot de zoekopdracht ‘geld verdienen’. Ook hier is de interesse in inkomen of bijverdiensten erg laag. Het gemiddeld (mediterraan) inkomen in Utrecht (stad) zelf ligt op ongeveer 23,1 duizend euro. Dit is vrij laag vergeleken met steden als Amersfoort (26,5 duizend) en Nieuwegein (26,2 duizend). Utrecht is wel een echte studentenstad, waar veel studenten van een minimaal inkomen of een toelage moeten leven. Dat haalt het gemiddelde inkomen ook flink omlaag.

Ondanks dat er in de provincie Utrecht weinig interesse in geld verdienen is, scoort de zoekterm inkomen wel weer ontzettend goed: hierbij staat Utrecht op nummer 1.

Volledig overzicht per provincie

De interesse per zoekterm wordt weergegeven in cijfers. 100 staat voor erg populair (piekmoment), 50 voor half zo populair. Hieronder de interesse per provincie voor de zoekterm geld verdienen:

 1. Flevoland (100)
 2. Friesland (95)
 3. Drenthe (94)
 4. Limburg (87)
 5. Zeeland (86)
 6. Gelderland (85)
 7. Noord-Brabant (81)
 8. Overijssel (81)
 9. Zuid-Holland (78)
 10. Groningen (75)
 11. Utrecht (74)
 12. Noord-Holland (69)

Zuid-Holland op zoek naar zwart geld verdienen

Zwart geld verdienen is niet zo netjes: je geeft inkomen of bijverdiensten niet aan de belastingdienst door. Hierdoor betaal je geen inkomstenbelasting maar loop je ook het risico op een boete. Toch is er regelmatig interesse in zwart geld verdienen. Nederlanders waren vooral in de periode maart-april bezig met manieren om hun inkomstenbelasting te ontwijken. Deze periode is goed te verklaren: de jaarlijkse belastingaangifte moet vóór 1 juli bij de fiscus binnen zijn.

Er zijn onvoldoende gegevens beschikbaar om per provincie aan te geven waar de zoekterm ‘zwart geld verdienen’ populair is. Alleen van Zuid-Holland zijn er voldoende gegevens bekend. Dit betekent dat zwart geld verdienen in deze provincie erg populair is.

Kijken we alleen naar de zoekterm ‘zwart geld’, dan spant Gelderland de kroon. Dit wordt opgevolgd door Utrecht en Zuid-Holland. In Noord-Brabant hebben ze geen zin in belastingontduiking: hier komen de minste zoekopdrachten vandaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.