De laatste jaren heb ik op verschillende manieren mijn inkomen verhoogd. Maar dat niet alleen, het is me ook gelukt om elke maand enkele honderden euro’s over te houden. Geld besparen brengt je maandlasten omlaag. Daarnaast kun je die besparing investeren, zodat je vermogen groeit. Benieuwd naar mijn geldbesparende tips? Ik laat je zien hoe je meer geld overhoudt zonder jezelf tekort te doen.

Minder snoepen en snacken

Wanneer je stress hebt dan ben je sneller geneigd om veel te snoepen of ongezond te eten. Je kent het wel, een reep chocola hier en een zak chips daar. Maar wist je dat al dat snoepen en snacken ontzettend veel geld kost?

Een van de beste geldbesparende tips: stop met snoepen en snacken. Dit heeft verschillende voordelen. Ten eerste bespaar je een hoop geld, maar het is ook beter voor je gezondheid. Al die suikers lossen niets op. Ze hebben geen toegevoegde waarde voor je lichaam en je gezondheid. Sterker nog, suikers kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van vermoeidheid, een verminderde concentratie en allerlei lichamelijke klachten.

Natuurlijk hoef je het snoep, de koek en de chips die je nog in huis hebt niet weg te gooien. Ga hier spaarzaam mee om, want voorlopig koop je geen rommel meer.

Gezond eten is beter, maar vaak ook duurder. Tip: koop groenten en fruit bij de boer. Hiermee ondersteun je de lokale ondernemer en het is ruim 75% goedkoper dan wanneer je het in de supermarkt koopt. Ook op de markt ben je vaak veel voordeliger uit.

Inzicht in je energieverbruik en energie besparen

Energie besparen kan je jaarlijks tot wel € 500 schelen. Ga slim om met de veel te dure stroom. Dit doe je door lampen uit te schakelen wanneer je niet in de ruimte aanwezig bent. Zet de verwarming een graadje lager en helemaal uit wanneer je de woning verlaat (of ‘s nachts). Zorg dat televisies niet in stand-by staan, dit levert sluipverbruik op.

Verder is het praktisch om inzicht te krijgen in je energieverbruik. Koop een P1 meter (aanschafprijs tussen de € 40 en € 65). Deze meter koppel je aan de slimme meter in de meterkast. Via wifi krijg je toegang tot de bijbehorende app. Hier heb je inzicht in het actuele stroomverbruik. Maar ook wat je vandaag, gisteren, per maand of per week hebt verbruikt.

Het is zeker aan te raden om gebruik te maken van de P1 meter. Deze werkt beter en sneller dan de app van je energieleverancier. Bovendien heb je inzicht in het actuele stroomverbruik. Zet het koffiezetapparaat of de wasmachine maar eens aan en kijk hoe de grafiek verandert. Zoiets zie je niet realtime in de app van de energieleverancier terug.

Een sim-only in plaats van een duur telefoonabonnement

Het is heel verleidelijk om bij een (nieuw) telefoonabonnement ook gelijk een smartphone te nemen. Maar wist je dat je hiermee ontzettend duur uit bent? Je betaalt namelijk niet alleen voor het abonnement maar ook de smartphone. Die betaal je in maandelijkse termijnen terug.

Probleem met dit soort abonnementen is dat je een BKR registratie krijgt. Uitgezonderd wanneer de smartphone goedkoper dan € 250 is, maar dit komt zelden voor.

Een sim ONLY abonnement is een stuk goedkoper. Handig wanneer je nog een goede smartphone in je bezit hebt, of van een ander over kan nemen. Denk dus goed na voordat je een nieuw abonnement afsluit of je huidige abonnement verlengt. Sim ONLY is altijd goedkoper, dit kan ruim de helft aan kosten schelen.

Overbodige verzekeringen en abonnementen opzeggen

Nog een goede geldbesparende tip is het opzeggen van overbodige verzekeringen en abonnementen. Veel mensen zijn dubbel verzekerd. Denk maar eens aan de levensverzekering terwijl die ook in je hypotheek zit. Of wanneer de dekking voor een kapotte laptop in je inboedelverzekering zit terwijl je ook nog een aparte verzekering hiervoor had afgesloten.

Ditzelfde geldt voor rechtsbijstand. Dit kan onder de gezinsrechtsbijstandsverzekering vallen, maar ook onder de rechtsbijstandsverzekering die bij de auto zit.

Dubbel verzekerd zijn noem je ook wel samenloop. Hierbij is het risico onder verschillende verzekeringen gedekt. Je mag jezelf dubbel verzekeren, maar heel handig is dit niet. Het is namelijk niet toegestaan om schade door meerdere verzekeraars uit te laten keren. Dit valt onder fraude.

Dubbele verzekeringen kosten je alleen maar geld, en het levert je echt niet meer op.

Wil je nog meer geld besparen, kijk dan ook eens kritisch naar al je abonnementen. Bijvoorbeeld het abonnement op de sportschool, de tv-gids, online nieuwssite, krant of tijdschrift, de bieb, een goed doel en nog veel meer. Ruim de helft van die abonnementen kan weg, omdat je er nooit iets mee doet.

Buiten of thuis sporten zonder duur sportabonnement

Een sportabonnement kan een flinke hap uit je budget nemen. Gemiddeld betaal je tussen de € 25 en € 60 per maand om in de sportschool te sporten. Maar wist je dat je veel oefeningen ook heel goed thuis of buiten kunt doen?

Schaf wat dumbells aan en sport in je eigen vertrouwde omgeving. Online vind je hele leuke trainingsvideo’s, en die kosten niets.

Maak wat vaker een wandeling en pak de fiets in plaats van de auto. Ga hardlopen, in het bos fietsen of neem een duik in de zwemvijver (wel doen als het warm is). Allemaal manieren om gratis aan je beweging te komen.

De ecostand van elektrische apparaten

Let op met elektrische apparaten want die kunnen aardig wat energie gebruiken. Sinds de energieprijzen flink hoger zijn kijken mensen kritisch naar hun stroomverbruik. Eerder heb je al kunnen lezen dat de P1 meter voor bewustwording zorgt.

Wist je dat veel elektrische apparaten voorzien zijn van een eco-stand? Dit kom je bijvoorbeeld bij de wasmachine, wasdroger en de vaatwasser tegen. Dankzij de ecostand verbruik je minder stroom en water.

Ook de cv-ketel, airco en elektrische kachel zijn vaak van een ecostand voorzien. Het voordeel van de ecostand is dat het apparaat effectief werkt maar toch minder stroom verbruikt. Een wasmachine zal bijvoorbeeld langer werken maar geen extra energie verbruiken. Het stroomverbruik zit hem immers in het opwarmen van water, niet in het wasprogramma zelf.

Moet je een nieuw elektrisch apparaat aanschaffen? Kijk dan zeker of er een ecostand opzit. Dit kan veel geld besparen.

Boodschappen doen wanneer ze in de aanbieding zijn

Doe jij wekelijks op een vaste dag de boodschappen? Kijk van tevoren of er aanbiedingen zijn. Tegenwoordig kan dit via de app van je favoriete supermarkt. Sommige aanbiedingen gelden alleen op bepaalde dagen, bijvoorbeeld of een maandag of in het weekend.

Het loont om dit soort aanbiedingen in de gaten te houden en op deze specifieke dagen te kopen. Maar alleen wanneer je te voet of op de fiets naar de supermarkt gaat, want elektrisch rijden of brandstof verbruiken kost meer dan de aanbieding je oplevert.

Sommige mensen maken er een sport van om alleen aanbiedingen te kopen. Het nadeel hiervan is dat je soms meer dan 10 winkels af moet lopen. Niet erg praktisch wanneer je dit per auto doet. Kijk dus of aanbiedingen wel genoeg opleveren.

Tip: Koop iets dat fors in de aanbieding is groot in, al helemaal wanneer het product een lange houdbaarheidsdatum heeft.

Wacht op de uitverkoop van kledingwinkels

Tweemaal per jaar houden kledingwinkels uitverkoop. Meestal is dit in juni en in december. Houd de uitverkoop in de gaten, want je kunt kortingen tot wel 80% krijgen. Bijvoorbeeld tijdens de Zara sale of de Primark sale.

Heb je een kledingstuk zo snel mogelijk nodig? Vergelijk de verschillende aanbieders met elkaar. Dat je iets bij Zeeman of Wibra koopt wil niet direct zeggen dat het van lage kwaliteit is. Sterker nog, deze twee winkels zijn de laatste jaren steeds kwalitatiever en modieuzer geworden.

Diensten of producten ruilen

De laatste geldbesparende tip die ik wil geven is gericht op het ruilen van diensten of producten. Misschien heb je wat spulletjes liggen die je niet meer kan gebruiken. Kijk of je deze tegen spullen kan ruilen waar je naar op zoek bent. Ruilen kan via Marktplaats, social media of via een speciale ruilbeurs.

Je zou ook diensten kunnen ruilen. Wanneer je goed bent in tuinieren dan maak je de tuin van de buurman in orde. De buurman daarentegen is goed in elektronica en repareert jouw wasmachine.

Door diensten te ruilen bespaar je een hoop geld op het inschakelen van een vakman. Je ruilt diensten via bepaalde websites of plaats een oproep op social media of Marktplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.