Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je wil geleend geld terugvorderen via een advocaat. Dit is soms nodig wanneer iemand de lening niet terugbetaalt. Natuurlijk probeer je het eerst op een nette manier op te lossen. Lukt dit niet, dan kan de advocaat helpen. Hoe gaat het in zijn werking en wat zijn hier de kosten van? Dat lees je hieronder.

Geld uitgeleend? Niet altijd je geld kwijt

Leen je iemand onderhands €50 en staat er niks op papier? Wanneer deze persoon die €50 niet terugbetaalt ben je het definitief kwijt. Fout! In praktijk dan, want in theorie is een mondelinge overeenkomst net zo rechtsgeldig. Het is alleen een stuk lastiger om je gelijk te bewijzen.

Er zal echter niemand een advocaat inschakelen om €50 terug te vorderen. Dit laat maar weer eens zien hoe belangrijk het is om afspraken op papier te zetten. De eerste en meest belangrijke tip luidt dan ook: zet een lening altijd op papier. Met een leenovereenkomst kun je gemakkelijker geleend geld terugvorderen.

Geld terug bij een onderhandse lening

Wanneer je iemand geld uitleent en je bent geen kredietverstrekker, dan is er sprake van een onderhandse lening. Iets op papier zetten is geen verplichting maar wel aan te raden. Komt de geldlener zijn afspraken niet na en lost deze de lening (niet op tijd) af? Er zijn diverse dingen die je kunt doen. Bekijk hieronder het stappenplan.

[do_widget id=text-18]

Stap 1: neem contact op

Je leent geld uit en maakt afspraken over de rente, looptijd en het maandbedrag. Komt de geldlener deze afspraken niet na, neem dan direct contact met hem of haar op. Misschien is diegene zijn aflossing vergeten. Een herinnering is dan wel zo prettig. Geef de geldlener zeker 2 weken de tijd om alsnog af te lossen.

Stap 2: spreek een betalingsregeling af

Soms lukt het de geldlener niet om af te lossen. Een betalingsregeling kan dan helpen. Samen bekijken jullie wat de geldlener maandelijks kan missen. Ga je hiermee akkoord, stel dan de betalingsregeling op. Leg deze schriftelijk vast en samen ondertekenen. Het is belangrijk dat je in de betalingsregeling vermeldt dat je de lening mag opeisen wanneer de geldlener de betalingsregeling niet nakomt.

Stap 3: een aangetekende brief

Krijg je geen contact of werkt een betalingsregeling niet? Stuur dan een aangetekende brief. Hierin vraag je het gehele leenbedrag in één keer terug. Geef de geldlener hier wel een redelijke termijn voor. Vaak bedraagt deze termijn tussen de 14 en 21 dagen, soms wat langer.

Let op: middels de aangetekende brief vraag je het gehele leenbedrag terug en niet alleen de betalingsachterstand.

Stap 4: geleend geld terugvorderen via advocaat

Reageert de geldlener niet op de aangetekende brief, dan ga je nog een stap verder. Deze stap heet het geleend geld terugvorderen via een advocaat.

Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een goede advocaat. Deze bekijkt eerst of er een rentepercentage is afgesproken. Is dit het geval, kan deze het geleend geld inclusief niet betaalde rente terugvorderen.

Bij voorkeur heb je een bewijs van de lening. Dit kan om een schriftelijke leenovereenkomst gaan, maar ook een e-mail, Whatsapp gesprek of een opgenomen telefoongesprek. Heb je geen bewijs, probeer deze dan bij de geldlener te ontlokken. Dit doe je door een WhatsApp of e-mail te sturen met hierin de tekst: wanneer kun je de lening terugbetalen? Vaak zaldiegene reageren, bijvoorbeeld dat hij het geld er even niet voor heeft. Je hebt nu wel bewijs dat er sprake is van een lening.

De advocaat (jurist) doet er alles aan om met geleend geld terug te vorderen. Toch kan het voorkomen dat de geldlener ook voor deze actie ongevoelig is. Huppakee, doorschakelen naar stap vijf.

Stap 5: dagvaarding opstellen

Met het opstellen van een dagvaarding komt de zaak voor de rechter. Deze zal een vonnis toewijzen. Met het vonnis is het eventueel mogelijk om beslag te leggen.

Wat kost geleend geld terugvorderen via advocaat?

Het inschakelen van een advocaat is niet goedkoop. Gaat het om een kleine som geld, dan kun je het er beter bij laten zitten. Dit is natuurlijk zonde, maar nog altijd goedkoper dan het inschakelen van een jurist.

Wat kost geleend geld terugvorderen via een advocaat? De gemiddelde kosten van een advocaat liggen tussen de €200 en €350 per uur. Heb je een rechtsbijstandverzekering, dan dekt deze soms (een gedeelte van) de kosten. Je kunt eventueel ook aanspraak maken op gesubsidieerde rechtsbijstand. Wil je weten wat je ongeveer kwijt bent voor het terugvorderen van de lening? Hieronder een inschatting van de totaal kosten inclusief BTW:

  • Juridische beoordeling en het opstellen van een juridische brief: €300 – €400
  • Wanneer de zaak voor de rechter komt: €2000 – €2500

Dit laatste lijkt een flink bedrag en dat is het ook. Gaat het echter om een grote lening van €2500 of meer, dan is het inschakelen van een advocaat zeker zinvol.

Soms gaat het niet alleen om geld maar is het ook een principekwestie. Wanneer iemand iets leent moet deze het ook teruggeven: zo denk jij er toch ook over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.