,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Hoeveel kinderalimentatie krijg je? De gemiddelde alimentatie per kind is afhankelijk van de hoogte van het salaris en de omgangsregeling. Hierdoor kunnen de bedragen per situatie sterk verschillen. Is kinderalimentatie verplicht en wat is het gemiddelde? Je leest het allemaal in dit artikel.

Drone met camera voor minder dan € 50
Bekijk deze drone

Wat is kinderalimentatie?

Kinderalimentatie is niet hetzelfde als partneralimentatie. Met alimentatie wordt een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud bedoeld. De ouder met het hoogste inkomen betaalt dit aan de minder draagkrachtige ouder. Het is bij een scheiding of uit elkaar gaan belangrijk om goede afspraken te maken over kinderalimentatie. Eventueel beoordeelt de rechter dit bedrag. Vindt deze het bedrag te laag, dan kan hij dit bijstellen.

Bij kinderalimentatie heb je een aantal rechten en plichten. Zo ben je als niet-verzorgende ouder verplicht om financieel voor je kinderen te zorgen. De hoogte van deze alimentatie is afhankelijk van het salaris en de omgangsregeling.

De alimentatieplicht duurt totdat het kind 21 jaar wordt. Voor kinderen tussen 18 en 21 jaar hangt de alimentatieplicht af van het feit of ze studeren of werken. In sommige gevallen kan de alimentatieplicht doorlopen tot het studerende kind 23 jaar is.

Is kinderalimentatie verplicht?

In veel gevallen is kinderalimentatie verplicht. Tijdens het huwelijk of samenwonen waren jullie immers ook samen financieel verantwoordelijk voor jullie kinderen. Deze verantwoordelijkheid stopt niet na het verbreken van een relatie.

Vaak blijven de kinderen bij één ouder wonen en ontstaat er een omgangsregeling met de andere ouder. Hierdoor zal de niet-verzorgende ouder alimentatieplichtig worden. Een en ander hangt natuurlijk ook af van de hoogte van het salaris van beide ouders.

Gemiddelde alimentatie per kind

De bedragen voor kinderalimentatie zijn erg wisselend. Wat is de gemiddelde alimentatie per kind? De bedragen liggen gemiddeld tussen de €100 en €500 per kind per maand. Je ziet dat dit best grote verschillen zijn. Wil je het iets nauwkeuriger hebben, dan ligt de gemiddelde alimentatie tussen €150 en €300 per kind per maand.

Ondanks deze gemiddelde alimentatie is er veel ongelijkheid. Stel dat twee vaders beiden een inkomen hebben van €2500 netto per maand. Een stevig maandloon waar best wel wat kinderalimentatie vanaf kan. Toch betaalt de ene vader €400 per maand en de ander €180 per maand.

Waar deze verschillen vandaan komen? Misschien was er ten tijde van de echtscheiding sprake van schulden, heeft de verzorgende ouder een hoog inkomen óf hebben de ouders zelf afspraken over kinderalimentatie gemaakt. Er is dus niet zomaar een kant-en-klare oplossing voor de alimentatieberekening.

Aanrader: boeken over alimentatie

Alimentatie afhankelijk van netto besteedbaar gezinsinkomen

We hebben een aantal proefberekeningen gemaakt. Kinderalimentatie is namelijk afhankelijk van het netto maandinkomen van jou en je ex-partner, maar ook van het netto gezinsinkomen vóór de scheiding. Daarnaast speelt kindgebonden budget een rol.Hieronder enkele voorbeelden gemiddelde alimentatie per kind. Hierbij gaan we uit van de situatie dat de kinderen bij de ex-partner (gaan) wonen.

Situatie 1

 • Jouw netto maandinkomen: €2500
 • Netto maandinkomen ex-partner: €500
 • Verzorgende ouder ontvangt maandelijks €100 kindgebonden budget
 • Kinderen komen om het weekend
 • Twee kinderen van 12 en 6 jaar oud
 • Kinderalimentatie behoefte: €540
 • Te betalen alimentatie: €421

Situatie 2

 • Jouw netto maandinkomen: €1800
 • Netto maandinkomen ex partner: €500
 • Verzorgende ouder ontvangt maandelijks €100 kindgebonden budget
 • Kinderen komen om het weekend
 • Twee kinderen van 4 en 6 jaar oud
 • Kinderalimentatie behoefte: €510
 • Te betalen alimentatie: €288

Stel dat bij situatie 2 de kinderen niet om het weekend maar gemiddeld 2 dagen per week bij de alimentatieplichtige verblijven. De kinderalimentatie behoefte blijft dan gelijk. Er is nu echter sprake van een zorgkorting. Hierdoor bedraagt de te betalen alimentatie geen €288 maar €246 per maand.

Alimentatie berekenen

Wil je als betalende ouder er het beste vanaf komen, probeer dan afspraken te maken met de andere ouder. Maak niet alleen afspraken over de hoogte van de kinderalimentatie maar ook bijvoorbeeld over zorgkosten en studiekosten. Bij een officiële echtscheiding bepaalt de rechter of deze afspraken reëel zijn. Hadden jullie een samenlevingscontract of helemaal geen samenlevingsovereenkomst? Vaak is het dan wel mogelijk of zonder tussenkomst van de rechtbank financiële afspraken te maken.

Alimentatie berekenen is niet heel eenvoudig. Advocaten gebruiken hier een ingewikkelde rekenformule (tremanorm) voor. Wil je zelf de alimentatie berekenen? Zet dan onderstaande zaken goed op een rij:

 • Kosten van het kind
 • Het gezinsinkomen voor echtscheiding
 • Draagkracht van de alimentatieplichtige
 • Omgangsregeling
 • Kindgebonden budget

Wil je liever online de alimentatie berekenen? Ga naar de website van alimentatiewijzer.nl. Vul hier een aantal gegevens zoals leeftijd van de kinderen en jouw netto maandinkomen in. Er volgt een globale berekening van de te betalen kinderalimentatie. Let erop dat het hier om een proefberekening gaat. Hier kunnen dus geen rechten aan ontleend worden.

Kinderalimentatie tabel

Voor het berekenen van de gemiddelde alimentatie per kind wordt vaak gebruik gemaakt van de kinderalimentatie tabel. Dit wordt ook wel de behoeftetabel genoemd. In deze tabel staat het totale eigen aandeel dat ouders in de kosten van hun kind of kinderen hebben. Voorbeeld: voor 1 kind in de leeftijd van 0 tot en met 5 jaar is het eigen aandeel kosten bij:

 • Gezinsinkomen van €1500: €195
 • Gezinsinkomen van €2500: €365

Je kunt van deze tabel uitgaan, of zelf een berekening (laten) maken.

Kindgebonden budget alimentatieberekening

Bij de gemiddelde alimentatie speelt het kindgebonden budget een belangrijke rol. Hoe zit het met kindgebonden budget en de alimentatieberekening? Het kindgebonden budget is een tegemoetkoming in de kosten voor levensonderhoud van kinderen. De hoogte van deze tegemoetkoming is afhankelijk van het inkomen.

Het kindgebonden budget bepaalt de hoogte van de kinderalimentatie. Deze toeslag wordt namelijk opgeteld bij de draagkracht van de ontvangende ouder. Wanneer de draagkracht van deze ouder toeneemt, daalt de kinderalimentatie. Het kindgebonden budget heeft geen invloed op de hoogte van de partneralimentatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.