Bijgewerkt: 27 maart 2023

Als je studeert dan betaal je collegegeld. Hierin wordt onderscheid gemaakt in het wettelijke collegegeld en instellingscollegegeld. De hoogte van het wettelijk collegegeld wordt door de overheid bepaald. De school of het opleidingsinstituut heeft juist invloed op het instellingscollegegeld.

In sommige situaties gelden andere regels. Bijvoorbeeld wanneer je nog geen 18 bent, wanneer het om een tweede studie gaat of wanneer het een deeltijdopleiding betreft. Toch ben je in veel gevallen verplicht om (gedeeltelijk) te betalen. Wat gebeurt er wanneer je niet op tijd collegegeld betaalt? Dit heeft een aantal vervelende gevolgen.

Verplicht om collegegeld te betalen

Collegegeld staat ook wel bekend als studiegeld of schoolgeld. Wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet dan ben je verplicht om dit te betalen. Je betaalt dit geld wanneer je studeert aan een hogeschool of universiteit die door de overheid bekostigd wordt.

Het is even opletten want collegegeld is niet hetzelfde als lesgeld. Je betaalt lesgeld en cursusgeld wanneer je aan het mbo studeert. Je betaalt collegegeld wanneer je aan het hbo of de universiteit studeert. Er zit dus wel degelijk verschil tussen deze twee.

Wanneer je 18 jaar of ouder bent dan moet je lesgeld of collegegeld betalen.

De hoogte van lesgeld of collegegeld

Jaarlijks bepaalt de overheid hoe hoog het lesgeld of collegegeld is. Dit wordt jaarlijks hoger. In het jaar 2015 betaalde je € 1131 lesgeld. In 2023 bedraagt dit € 1239.

Collegegeld is duurder. In 2015 bedroeg dit € 1906. In 2023 is dit fors verhoogd naar € 2209. Studeren aan hbo of universiteit brengt dus hogere kosten met zich mee. Wanneer je twee opleidingen volgt dan hoef je maar voor éé opleiding te betalen. In ieder geval het collegegeld, de boeken en andere kosten moet je wel betalen.

Betaal ineens of in termijnen

Het is echt niet zo dat je bij de factuur direct dezelfde dag moet betalen. Je krijgt voldoende tijd om het collegegeld over te maken. Je hebt de mogelijkheid om het geld in één keer over te maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om dit in termijnen te doen.

Vanwege de hoge bedragen kiezen veel mensen voor betaling in termijnen. Zo kun je wachten tot je de beurs, lening of collegegeldkrediet van DUO hebt ontvangen. Meestal houdt de onderwijsinstelling rekening met de periode waarin DUO het geld overmaakt. Hierop wordt het aantal termijnen aangepast.

Ben je van plan om in termijnen te betalen? Houd er dan rekening mee dat hier soms administratiekosten bijkomen. Het gaat om enkele euro’s, toch moet je dit betalen. Je kunt hier geen vrijstelling voor vragen.

Gevolgen niet op tijd betalen collegegeld

Wat gebeurt er wanneer je niet op tijd het collegegeld betaalt? Dit heeft gevolgen voor je opleiding. Het is niet zo dat je direct uit de opleiding wordt gezet. Wel kan het opleidingsinstituut je afsluiten van de digitale leeromgeving. Hierdoor kun je niet meer inloggen en mogelijk kun je ook geen boeken meer lenen. In sommige gevallen wordt je afgesloten van het wifinetwerk.

De universiteit of hogeschool mag je dus uitsluiten van ICT-faciliteiten. Ze mogen je echter niet tijdens de lessen weigeren.

Incassobureau of deurwaarder

Betaal je het collegegeld niet op tijd? Dan ontvang je een eerste herinnering. Het is verstandig om bij die herinnering direct te betalen. Is dit niet mogelijk, neem dan contact op met het opleidingsinstituut. Misschien kun je een betalingsregeling afspreken.

Wanneer je niet op de herinnering reageert ontvang je een tweede herinnering of een aanmaning. Uiteindelijk kan de onderwijsinstelling een incassobureau inschakelen. Dat is het recht dat de hogeschool of de universiteit heeft. Je bent immers met je inschrijving een betalingsverplichting aangegaan.

Wanneer je niet op het incassobureau reageert of niet kunt betalen dan kan er uiteindelijk een gerechtelijk bevel tot betaling liggen. Er staat dan een deurwaarder bij je op de stoep. Deze komt in naam van de hogeschool of de universiteit het geld innen.

Wanneer je nog steeds het collegegeld niet betaalt

Stel dat je het collegegeld niet betaalt, niet op het incassobureau reageert en de deurwaarder buiten laat staan. Wat gebeurt er dan? Uiteindelijk kan de rechter beslag laten leggen op je inkomen of het geld dat je van DUO ontvangt. Ook kan er beslag worden gelegd op je spulletjes zoals je meubels. De deurwaarder mag echter geen beslag leggen op kleding die je aan hebt, je bed en eten en drinken.

De gerechtsdeurwaarder mag wel beslag leggen op andere meubels zoals kasten en tafels, elektrische apparatuur, je smartphone, juwelen, kleding die je niet draagt en gadgets. Maar ze mogen niet je hond, vogel of goudvis meenemen. Dit mocht in het verleden wel waardoor er waardevolle rashonden werden meegenomen.

Let op wanneer je een dier hebt dat in een wei thuishoort. Paarden, schapen, varkens en koeien zijn geen huisdieren maar behoren tot het vee. De gerechtsdeurwaarder kan hier wel beslag op leggen. Maar niet op je ex-partner, al wil je hem of haar misschien graag meegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.