Bijgewerkt: 27 maart 2023

Wanneer je op 13-jarige leeftijd een krantenwijk doet dan is een salaris van 100 euro per maand mooi. Voor een volwassenen die fulltime werkt is een hoger salaris nodig. Je moet immers je hypotheek of huur, energierekeningen, boodschappen en verzekeringen betalen. Daarnaast wil je ook nog wat overhouden om iets leuks te doen. De vraag is wat een goed salaris per leeftijd is.

Het minimumloon en het modaal inkomen

Het is belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen het minimumloon en het gemiddeld salaris (model inkomen). Het minimumloon is wettelijk bepaald. Dit is het minimumuurloon, weekloon of maandloon waar je altijd recht op hebt. Werkgevers mogen hier niet onder zitten, ze mogen wel meer betalen.

Het modaal inkomen ligt hoger dan het minimumloon. Dit is het salaris dat de gemiddelde Nederlander bruto verdient. In Nederlands ligt het gemiddeld jaarsalaris in 2023 op € 40.000 bruto. Dit is inclusief vakantiegeld.

Het juiste salaris bij de juiste leeftijd

Het is een feit dat jongeren tot 21 jaar minder verdienen dan volwassenen. Ze zijn nog volop in de leer en kunnen ook nog niet zware of veel arbeid verrichten. Daarom liggen de uurlonen voor jongeren lager.

Wanneer je solliciteert is het belangrijk om voor een goed loon te gaan. Ga nooit onder het minimumloon zetten, dit mag wettelijk gezien niet eens. Toch zijn er werkgevers die dit zullen proberen, al helemaal in sectoren waar veel zwart wordt uitbetaald.

Hieronder vind je wat een goed salaris per leeftijd is.

Jongeren van 15, 16 of 17 jaar oud

Jongeren hebben geen fulltimebaan. Ze zijn tenslotte nog leerplichtig. Meestal gaat het om een bijbaan van enkele uren per week. Alleen in schoolvakanties mogen jongeren de hele week werken (tussen de 32 en 38 uur per week, afhankelijk van de leeftijd).

Wat is een goed salaris voor iemand van 15 jaar oud? Het minimumloon ligt op € 3,35 per uur of € 580,30 per maand, in de laatste geval uitgaande van een fulltime baan. Een goed loon voor iemand van 15 ligt tussen de € 3,50 en € 4,90 per uur. Meer is altijd mooi meegenomen.

Iemand van 16 moet minimaal € 3,85 per uur verdienen. Je spreekt van een mooi salaris wanneer het uurloon tussen de € 4,20 en € 5 ligt.

Ben je 17? Het minimumuurloon bedraagt € 4,41. Een goed salaris ligt tussen de € 4,60 en € 5,20.

Goed salaris voor iemand van 18, 19 of 20 jaar

Voor jongeren van 18 jaar bedraagt het minimumloon € 5,58. Bij een fulltime baan ligt dit op € 967,20. Je spreekt van een goedbetaalde baan wanneer het uurloon boven de € 5,80 uitkomt.

19 jaar: minimumuurloon van € 6,70. Een prima loon wanneer dit hoger dan € 7 per uur bedraagt.

Met 20 jaar: minimumuurloon van € 8,93. Oftewel meer dan € 1500 per maand, wanneer je fulltime werkt. Een goed salaris is een (fulltime) inkomen vanaf € 1650 per maand. Of meer dan € 9,50 per uur (bruto).

21 jaar tot 25 jaar

Jongvolwassenen van 21-25 jaar hebben een gemiddeld salaris van € 1180 netto per maand. Het jaarsalaris komt uit op gemiddeld € 14.800. Zit je hierboven dan verdien je bovengemiddeld.

25 tot 35 jaar

Met het ouder worden heb je meer ervaring opgedaan. Kijk of je salaris overeenkomt met het gemiddelde in deze leeftijdscategorie. Mensen in de leeftijd van 25-35 jaar verdienen gemiddeld € 2550 per maand of € 30.900 per jaar.

35 tot 45 jaar

In deze leeftijdscategorie heb je veel kennis en ervaring tot je beschikking. Daar profiteert de werkgever van, hier staat een hogere beloning tegenover. Hoewel het minimumloon voor volwassenen € 1940 per maand bedraagt spreek je pas van een goed salaris wanneer dit boven de € 2800 uitkomt. Per maand dan, per jaar zou je bijna € 34.000 moeten verdienen.

45 tot 55 jaar

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: mensen in de leeftijd van 45 tot 55 jaar oud verdienen gemiddeld € 3150 per maand. Of € 38.000 per jaar. Dit zijn bruto bedragen. Het wettelijke minimumsalaris ligt voor alle volwassenen gelijk maar het zou mooi zijn wanneer werkgevers hierboven zitten.

55 tot 65 jaar

Wanneer je de 65 nadert ben je bijna aan pensioen toe. Kijk je naar het salaris dan spreek je over een goede beloning wanneer je meer dan € 3200 per maand verdient. Een jaarsalaris zou op ongeveer € 38.000 of hoger moeten liggen. Natuurlijk is een werkgever en vrij in om minder te betalen, maar dit mag nooit minder dan het wettelijke minimumloon zijn.

Wanneer je op deze leeftijd rond het minimumloon verdient dan heb je toch iets fout gedaan. Misschien heb je je kansen niet gegrepen om door te groeien. Of heb je over je heen laten lopen waardoor je werkgever je al jarenlang weinig salaris geeft. Je wordt feitelijk niet voor je inspanningen, kennis en ervaring beloond en dat is jammer.

65 jaar en ouder

Zolang je nog in loondienst bent kun je rekenen op een salaris dat tussen het minimumloon en € 3200 per maand ligt. Zodra je de AOW-leeftijd bereikt heb je recht op ouderdomspensioen. Dat is ineens een stuk minder dan je salaris. Het gemiddeld AOW inkomen inclusief aanvullend pensioen ligt tussen de 2000 en 3000 euro per maand. Zonder aanvullend pensioen ligt dit lager, op ongeveer € 1100 per maand (per persoon).

Werken naast je pensioen

Sommige senioren vinden het fijn om aan het werk te blijven. Je ontvangt dan ouderdomspensioen en ook nog eens salaris. Vaak ligt het salaris normaal lager dan bij volwassenen van 21-65 jaar. Iemand van 70 jaar die fulltime in loondienst is verdient tussen de € 1800 en € 2500.

Het salaris van een senior ligt vaak lager omdat de werkgever met hogere kosten te maken krijgt. Het is een feit dat ouderen zich wat vaker ziek melden of aangepast werk moeten doen. Dit zorgt bij de werkgever voor een hogere onkostenpost, vandaar het lagere loon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.