,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Met een opleiding of cursus vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt. Op zoek naar een goedkope opleiding? Ontdek de betaalbare opleidingen en goedkope cursussen. Het gaat hier om studies die in totaal niet meer dan €300 kosten. Dat is lekker goedkoop!

Waarom studeren een goed idee is

Je huidige baan bevalt je niet of het ontbreekt je aan kennis of skills. Met een opleiding breid je jouw kennis uit. Het volgen van een opleiding of cursus is ook handig wanneer je van baan wilt veranderen. Je kunt zelfs voor jezelf beginnen (eigen bedrijf).

Goedkope opleiding vinden

Helaas kost een studie ook veel geld. Zo betaal je gemakkelijk €500 tot wel €3000 voor een studie. Niet iedereen heeft zoveel te besteden. GeldKip begrijpt dit als geen ander. Daarom ben ik voor jou op zoek gegaan naar de goedkoopste opleidingen waar je echt iets aan hebt.

Een thuisstudie of klassikale opleiding volgen

De goedkoopste optie is het volgen van een thuisstudie. Je gaat dus niet naar school maar leert in je eigen omgeving. Een thuisstudie heeft de volgende voordelen:

 • Goedkoper dan een opleiding op school/ op locatie
 • Studeren op je eigen tempo
 • Niet gebonden aan schooljaren
 • Besparing op de reiskosten
 • Kosten thuisstudie zijn aftrekbaar (onder bepaalde voorwaarden)
 • Goed te combineren met een baan, gezin of andere studie

Een thuisstudie heeft ook wat nadelen. Zo moet je veel discipline hebben om te blijven leren. Begrijp je iets niet, dan is er geen docent in de buurt. vragen stel je via de e-mail, online omgeving of soms telefonisch.

Naast een thuisstudie kun je ook kiezen voor een praktijkgerichte avondopleiding of klassikaal volwassenenonderwijs. Mits je goed zoekt, vind je hier ook zeer goedkope opleidingen tussen. Bij een klassikale opleiding ga je een tot enkele dagen per week/ maand naar ‘school’. Zo vind je de optimale begeleiding.

Voorbeelden van thuisstudies tot €300

Let op: onderstaande voorbeelden gelden voor thuisstudies via NHBO. Andere aanbieders kunnen duurder zijn. Bekijk het korte overzicht thuis studeren dat €300 (2019).

 • Acces (Microsoft): computerprogramma’s, eigen databases maken en beheren.
 • Accountmanager: offertes maken, begeleiden in het verkoopproces, verkoopmanager.
 • Bedrijfscoach: werknemers motiveren, coachend leidinggeven.
 • Colorist: kleuradviseur interieur, ontwerpen, presenteren en adviseren
 • Dierenasiel medewerker: dierengedrag herkennen, dierenverzorging
 • Hairstylist: verschillende kapsels stylen, haarverzorging
 • Journalistiek: basis bachelor studie journalistiek, interviewtechnieken
 • Receptionist – telefoniste

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van studies tot €300. Je ziet dat je met een kleine investering een leuke opleiding volgt.

Aanbieder van goedkope opleidingen

Waar vind je een aanbieder van goedkope opleidingen? Er zijn heel wat verschillende aanbieders. De een heeft een ruim aanbod, de ander is juist spotgoedkoop. Het is belangrijk om voor een betrouwbare aanbieder te gaan.

Een absolute aanrader is NHBO. Deze aanbieder staat ook bekend als ondernemersschool BV. ze hebben een ruim aanbod met tientallen verschillen opleidingen. Je kiest voor een thuisstudie of bezoekt een locatie. De NHBO is gevestigd in Breda, Amsterdam en Rotterdam. Voor studies kun je terecht in verschillende plaatsen waaronder ook Eindhoven, Utrecht, Amsterdam etc.

Voordelen NHBO

NHBO staat bekend om de all-in studiekosten. Dit betekent dat alle kosten zijn inbegrepen, ook het examen, eventueel herexamen, studiemap en nog veel meer. Dit geldt niet voor de klassikale beauty opleidingen, maar voor de rest wel. Dit zijn voordelen van NHBO:

 • Keuze uit ruim 300 beroepsopleidingen
 • Opleidingen op MBO of MBO+ werk- en denkniveau
 • Erkent onderwijs en erkende diploma’s (geldt niet voor alle opleidingen)
 • Gratis kennismaken met opleidingen
 • Gratis proef hoofdstukken opvragen
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Verschillende locaties in Nederland

Nadelen NHBO

Heeft NHBO ook nadelen? Het kan voorkomen dat een opleiding wordt gecanceld. Reden hierachter is een te minimale deelname. Hierdoor kan de opleiding niet doorgaan. Heb je reeds betaald, dan krijg je wel je geld terug. Een ander nadeel kan de locatie zijn. Niet in iedere stad kun je een klassikale opleiding volgen. Je hebt wel de keuze uit een aantal grote steden verspreid door Nederland. Mogelijk zit er een in jouw beurt

Kosten goedkope opleiding aftrekbaar

De kosten van een opleiding zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Hierbij is het wel belangrijk dat de opleiding bedoeld is voor je huidige of toekomstige werk (beroep). Hoe zit het met een goedkope opleiding? Is de opleiding duurder dan €250, dan zijn deze kosten aftrekbaar. Dit regel je via de aangifte inkomstenbelasting of via de jaaraangifte (ondernemers). Vraag eventueel de boekhouder of accountant om advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.