Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een persoonlijke lening lijkt aantrekkelijk, maar is het dat wel? Er is namelijk veel verschil in kredietrentes. Bij de een betaal je 5%, de ander rekent met een rente van 10%. Met een beetje pech ben je dan ook duur uit. Een goedkope persoonlijke lening afsluiten? Lees de tips en ga voor de laagste maandlasten.

Dit is een persoonlijke lening

De naam zegt het: al een persoonlijke lening is heel persoonlijk. Je leent ‘n eenmalig bedrag dat de kredietverstrekker in één keer op jouw rekening stort. Geschikt voor de financiering van een verbouwing, inrichting, voertuig of vakantie. Natuurlijk kun je het geld ook voor andere zaken gebruiken.

De persoonlijke lening is het tegenovergestelde van het doorlopend krediet. Bij deze laatste zijn afgeloste bedragen opnieuw opneembaar. Hierdoor blijft er altijd geld beschikbaar. Helaas is het doorlopend krediet iets duurder en daarom niet altijd een verstandige keuze.

[do_widget id=text-19]

De rente van een persoonlijke lening

Een lening betaal je altijd in maandelijkse termijnen terug. Hier bovenop komt rente. Dit is een vergoeding voor de kredietbank die jou het geld heeft uitgeleend. Weet je gelijk waarom ze jou zo graag een lening verstrekken: ze verdienen er geld mee!

Maar goed, jij hebt me eenmaal geld nodig en een persoonlijke lening sluit hier goed op aan. Hoe lager de rente, hoe lager de maandlasten. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar een krediet met een zo laag mogelijke rente.

De maximale kredietrente ligt op 14% (per jaar). Stel dat je €5000 leent. Dan betaal je in het slechtste geval ieder jaar 14% van €5000 aan rente. Dit is €700 per jaar extra, boven op je aflossing.

Gelukkig rekenen niet alle kredietverstrekkers met de hoogste kredietrente. De meesten zitten hieronder, al scheelt het bij sommige geldwolven niet veel.

De laagst mogelijke rente bedraagt in 2019 ongeveer 4%. Het zal moeilijk zijn om een kredietbank met zo een lage rente te vinden. Ook zijn de voorwaarden niet altijd zo gunstig.

Goedkope persoonlijke lening (rente varieert)

Goed vergelijken, dit bespaart jou een hoop kosten. De rentes voor persoonlijke leningen variëren namelijk sterk. Leg daarom altijd meerdere offertes naast elkaar. Het beste ben je af bij een kredietbemiddelaar. Deze vergelijkt voor jou verschillende persoonlijke leningen en komt met de beste offertes.

Je betaalt soms geen bemiddelingskosten of afsluitprovisie, mits je voor execute only gaat. Dit betekent dat je geen kredietadvies krijgt maar zelf op de hoogte bent van de werking van een persoonlijke lening. Wil je toch financieel advies, dan betaal je hier ook (flink) voor.

Bemiddelaars werken samen met meerdere kredietbanken. Dit bemiddelen hoef jij dus zelf niet te doen. Het mooie is dat een bemiddelaar werkt met lage rentes vanaf. Bovendien zijn de voorwaarden ook nog eens goed. Dat scheelt jou een hoop (financiële) zorgen. Zo vind je een goedkope persoonlijke lening. Wel even zelf vergelijken!

Hoe werkt het afsluiten van een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening afsluiten is helemaal niet zo moeilijk. Online maak je een proefberekening. Hier vul je het inkomen, het feit of je alleenstaand of met partner bent en of je een huur- of koopwoning hebt. Aan de hand van deze gegevens zie je direct hoeveel je kunt lenen. Dit geeft je in ieder geval een goede indicatie. Daarna ga je verder en bepaal je hoeveel je maandelijks kunt aflossen. Ook hieraan zie je wat je terugbetaalt: zelfs wat het totaalbedrag aan terugbetaling is.

Na het invullen van een aantal gegevens verstuur je de offerte aanvraag. De bemiddelaar gaat hier direct mee aan de slag. Je ontvangt vaak binnen 24-uur een of meerdere offertes. Deze vergelijk je met elkaar. Zo bepaal jij zelf welke kredietbank met de scherpste aanbieding komt.

[do_widget id=text-24]

Hoe gaat het verder?

Ga je akkoord met een offerte? Dan laat je dit aan de bemiddelaar weten. Deze regelt de verdere afhandeling. Je ontvangt het gewenste leenbedrag zo snel mogelijk op je rekening. Handig, want zo kun je direct jouw aankoop, verbouwing of vakantie financieren.

Aflossing vindt in maandelijkse termijnen plaats. Je betaalt elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Mocht de rente in de toekomst stijgen, dan is dit voor jou geen probleem. De rente staat namelijk de gehele looptijd vast. Dit biedt jou veel meer zekerheid dan bij een doorlopend krediet. Bij het doorlopend krediet is de rente namelijk variabel. Stijgt de rente, dan stijgen ook jouw maandlasten.

Hou je een keer wat geld over? Bij een goedkope persoonlijke lening / duurdere lening is aflossen vaak boetevrij. Zo breng je de maandlasten direct omlaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.