Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je wil een lening afsluiten maar kunt niet kiezen. Wat is goedkoper: een persoonlijke lening of doorlopend krediet? Er zit een verschil in rente tussen beide leenvormen. Bovendien gelden er ook andere voorwaarden. In dit artikel meer uitleg hierover.

Verschil persoonlijke lening en doorlopend krediet

Wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet? Goed om te weten: de persoonlijke lening is de meest populaire leenvorm. Ruim 75% van alle consumentenleningen bestaat hieruit. Hieronder een uitleg over deze twee leenvormen, zo zie je ook direct de verschillen tussen beiden.

[do_widget id=text-19]

Persoonlijke lening

Heb je eenmalig geld nodig, dan kies je voor een persoonlijke lening. Dit zijn de kenmerken van deze leenvorm:

  • Vaste rente
  • Vaste looptijd
  • Vast maandbedrag
  • Soms tussentijds boetevrij aflossen

Doorlopend krediet

Deze kredietvorm is geschikt wanneer je vaker extra geld nodig hebt. Je mag afgeloste bedragen opnieuw opnemen, maar wel tot aan de maximale kredietlimiet. Je betaalt alleen rente over het opgenomen gedeelte. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

  • Variabele rente
  • Variabele looptijd (maximaal 15 jaar)
  • Vast maandbedrag
  • Tussentijdse boetevrij aflossen
  • Tussentijds geld opnemen

Geld lenen en aflossen rente betalen

Je kent nu de verschillen tussen de persoonlijke lening en doorlopend krediet. Hoe zit het met aflossen en rente betalen? Je leent geld van een bank (kredietbank). In ruil hiervoor betaal je rente: dit is een vergoeding die de bank in rekening brengt. Er zijn afspraken over de maximale rente. Zo mag een kredietverstrekker nooit meer dan 14% rente vragen (jaarrente). Let hier dus even goed op. Je betaalt net zolang rente als de lening loopt.

Bij een doorlopend krediet mag je tussentijds boetevrij aflossen. Dat betekent dat je hier geen rente of boete over betaalt. In veel gevallen mag je een persoonlijke lening ook tussentijds boetevrij aflossen. Dit kan echter per aanbieder verschillen.

Wat is goedkoper: persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Twijfel je tussen deze twee leenvormen? Begrijpelijk, vooral omdat je niet weet welke goedkoper is. Wil je weten welke van deze twee het goedkoopst is? Hier komt het antwoord:

De persoonlijke lening is goedkoper dan het doorlopend krediet

Weet je hoe dat komt? Omdat de rente op het doorlopend krediet iets hoger is. Dit was vroeger wel anders: toen was een doorlopend krediet juist goedkoper. Pas rond 2016 is hier verandering in gekomen.

Het verschil in maandlasten

Dat de rente bij het DK (doorlopend krediet) hoger is, merk je dit aan het totaal terug te betalen bedrag. Het is moeilijk om iets over de rente te zeggen. Bij de persoonlijke lening betaal je een jaarrente tussen de 4,1% – 8%. Dit hangt een beetje van het leenbedrag en de aanbieder af. Bij een doorlopend krediet betaal je 1% – 3% van het leenbedrag aan rente (per maand). Op de eindstreep betaal je meer rente wanneer je voor een DK gaat. De PL (persoonlijke lening) is gewoon goedkoper.

Wil je vergelijken? Dit kan op de website van een bemiddelaar. Deze laat jou zien wat je maandelijks aan maandlasten kwijt bent.

Naar Krediet Groep Nederland

Doorlopend krediet minder aantrekkelijk

Het DK is om een aantal redenen minder aantrekkelijk. Ten eerste zijn reeds afgeloste bedragen opnieuw opneembaar. Handig, zul je denken. Toch klopt dit niet helemaal. Je komt misschien in de verleiding om onnodig geld op te nemen. Allemaal leuk en aardig, maar je betaalt hier wel rente over.

Vanwege de hogere rente is het DK ook een stuk minder aantrekkelijk. Je wilt tenslotte nooit teveel voor een lening betalen.

Vroeger kon een DK oneindig lang doorlopen. Hierdoor raakten consumenten te veel in financiƫle problemen. Daarom heeft de overheid hier iets op bedacht. Vanaf 2019 mag een doorlopend krediet maximaal 15 jaar lopen. Dit betekent dat er een beperking op de looptijd zit. Ter vergelijking: een persoonlijke lening heeft vaak een looptijd die varieert van 12 tot 120 maanden (10 jaar).

Hoe kan ik een lening aanvragen?

Weet je zeker dat je geld wilt lenen? Soms kun je ook spaargeld voor jouw doel gebruiken. Ga je voor een verbouwing, kijk dan eens naar de mogelijkheden van een tweede hypotheek of de hypotheek verhogen. Spaargeld gebruiken of je hypotheek verhogen is altijd goedkoper dan het afsluiten van een consumentenlening.

Soms heb je geen andere keuze en wil je toch geldlenen. Dit kan bij eerder genoemde aanbieder, maar er zijn natuurlijk nog veel meer aanbieders. Een bemiddelaar werkt met verschillende banken samen. Hier kun je vergelijken en verschillende offertes aanvragen.

Let je ook even op eventuele advieskosten? Bij een bemiddelaar betaal je geen advieskosten, tenzij je contact met een adviseur opneemt. Er is namelijk een duidelijk verschil tussen een adviseur of bemiddelaar. Simpel gezegd: voor het afsluiten van een lening mag een adviseur niks rekenen. Voor advies over verzekeringen mag een adviseur wel kosten in rekening brengen. Bezoek je een van bovenstaande websites, dan heb je te maken met een bemiddelaar en geen adviseur. Het is maar dat je het weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.