Bijgewerkt: 27 maart 2023

In tijden van onzekerheid of economische crisis is goud een goede investering. Waar begin je? Goud kopen voor beginners is een praktische handleiding boordevol tips. Lees deze door en ontdek hoe je goud koopt maar ook wat deze investering op de lange termijn waard is.

Financiële crisis en de handel in goud

Bij een financiële crisis investeren veel mensen in goud. Dit komt omdat we goud als een waardevolle investering zien. Het zou nu en in de toekomst zijn waarde blijven behouden. Het verleden laat zien dat dit ook zo is, hoewel de toekomst natuurlijk altijd onzeker blijft.

Je zou denken dat tijdens een financiële crisis de goudprijs stijgt. Toch is vaak het tegenovergestelde het geval. Tijdens de crisis van 2008 daalde de goudprijs flink. In een half jaar tijd zagen goudbeleggers de prijs met 25% zakken. Dit komt omdat mensen tijdens een crisis meer geld nodig hebben. Hierdoor ontstaat er een hogere verkoopdruk.

Dit kan ook ontstaan wanneer beleggersrekeningen met geleend geld onder een minimum niveau zakken. De broker verkoopt dan de beleggingen, tenzij de belegger geld bijstort. Ook deze (gedwongen) verkopen zorgen voor een daling van de goudprijs.

Moet ik goud kopen bij een (financiële) crisis?

De vraag is of je dan wel goud moet kopen tijdens of vlak voor een financiële crisis. Je weet nooit wat de waarde van geld doet. Valuta kan onveranderd blijven maar ook flink in waarde dalen. De geschiedenis laat zien dat valuta zo sterk in waarde kan dalen dat het nagenoeg niets meer waard is.

Hoewel de goudprijs ook kan dalen zal dit minder hard zijn dan waardedaling van een valuta. Sterker nog: een valuta kan uiteindelijk als waardeloos of ongeldig betaalmiddel worden verklaard. Dit is bij goud niet het geval, omdat hier altijd wereldwijde handel in blijft. Goud is namelijk geen valuta maar een edelmetaal.

Op de vraag of je goud moet kopen voor of tijdens een financiële crisis is moeilijk antwoord te geven. Het is in ieder geval belangrijk om alleen te investeren met geld dat je kunt missen.

Goud kopen voor beginners: 5 tips

Hoe doe je dat, goud kopen voor beginners? Hieronder vijf praktische tips. Lees ze goed door voordat je begint met goud kopen.

Tip 1: houd rekening met sterke koersschommelingen

Heb je net wat goud aangekocht, zie je binnen enkele minuten de goudprijs dalen. Mogelijk dat je in paniek gaat verkopen. Niet doen! De prijs van goud wordt bepaald door vraag en aanbod maar ook door wereldwijde gebeurtenissen. Hierdoor kan de prijs binnen enkele minuten dalen of stijgen. Soms is er sprake van een grote schommeling. Bekijk de goudprijs op de lange termijn en niet van dag tot dag of van uur tot uur.

Tip 2: vergelijk de goudprijzen goed met elkaar

Je koopt goud rechtstreeks op de beurs waarbij je dan een aandeel krijgt. Je hebt dus geen fysiek goud in handen. Goud kopen kan ook via een goudhandelaar. De prijs op de beurs betreft een en dezelfde prijs wereldwijd. De goudprijs bij handelaren kan sterk wisselen. Dit is dan ook een belangrijke tip met betrekking tot goud kopen voor beginners: vergelijk de goudprijzen met elkaar.

Tip 3: bepaal het type goud

Goud is in verschillende vormen verhandelbaar. Vooral goudbaren en gouden munten zijn erg populair. Een baar goud is in verschillende gewichten verkrijgbaar, van 1 g tot 2 kg en soms nog wel meer. Gouden munten zijn populaire beleggingsobjecten waarbij je ze per ounce of een gedeelte hiervan koopt (bijvoorbeeld 1/10 ounce). Sommige gouden beleggingsmunten zijn tevens bekende verzamelmunten met een onderliggende waarde.

Dan zijn er ook nog u gouden sieraden. Let erop dat gouden sieraden uit verschillende kleuren goud kan bestaan elk met een eigen waarde. Sommige sieraden zijn voorzien van edelstenen zoals diamanten of robijnen. Dit kan de waarde van het sieraad flink verhogen.

Tip 4: bedenk waar je het goud opslaat

Koop je echt goud dus niet in de vorm van aandelen dan krijg je het goud in handen. Waar sla je dit goud op een veilige manier op? Veel banken bieden de mogelijkheid om het goud in een kluis op te laten slaan. Zorg er dan wel voor dat de inhoud van de kluis goed verzekerd is.

Een aantal mensen bewaart het goud liever thuis, bijvoorbeeld in een eigen kluis. Ook een geldcassette, verstopt in de kast of begraven in de tuin zijn opslagmogelijkheden. Houd wel rekening met de risico’s op diefstal.

Tip 5: meer goud is goedkoop

De goudprijs komt niet altijd overeen met de actuele goudkoers. Dit komt omdat de spotprijs (de prijs op papier) alleen rekening houdt met de goudwaarde. Wanneer je fysiek goud koopt komen hier vaak nog productiekosten of leverkosten bij. Ook verzekeringskosten kunnen de goudprijs omhoog jagen.

Over het algemeen is het zo dat meer goud goedkoper is dan het aankopen van een kleine hoeveelheid goud. Een goudbaar van een kilo is naar verhouding dan ook goedkoper dan een goudbaar van 2 gram. Dit is wel iets om rekening mee te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.