Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een snel groeiende onderneming is de ambitie van elke ondernemer. Stromen de opdrachten binnen of nemen de verkopen toe? Dit is mooi, maar je krijgt mogelijk wel met wat problemen te maken. Houd onderstaande mogelijke valkuilen bij een groeiende onderneming goed in de gaten.

Een groeiende onderneming kan niet zonder personeel

Als zzp’er kun je flink doorgroeien maar ergens houdt het op. Dat is het punt waarop je binnenkomende opdrachten niet meer op tijd kunt verwerken. Het is een valkuil waar veel ondernemers nog steeds intrappen: denken dat ze alles zelf aan kunnen. Voordat je het weet haken opdrachtgevers af, simpelweg omdat je te traag reageert.

Op dit punt zie je dat veel zzp’ers dan overstappen naar het inhuren van andere zzp’ers of het aannemen van personeel.

Kleine, middelgrote en grote bedrijven komen er niet omheen: voor groei is personeel nodig. Maar dan wel goed personeel. De juiste werknemers nemen je veel werk uit handen. Aan de andere kant krijg je zelf steeds meer organisatorische taken.

Voordat je personeel aanneemt is het belangrijk dat de bedrijfsprocessen op orde zijn. Kijk ook naar het huidige personeel, geef deze voldoende ruimte om door te groeien.

Liquide middelen (geldstromen)

Een groeiende onderneming heeft geld nodig. Want groei is alleen mogelijk met extra personeel, investering in de vorm van een groter bedrijfspand of het uitbesteden van marketing. Ook dit is een gevaarlijke valkuil van de groeiende onderneming: denken dat dit zonder liquide middelen kan.

Het zijn met name kleine zelfstandigen waarbij het aan voldoende liquiditeit ontbreekt. Dit houdt een snelle groei tegen.

Beschikbare tijd van de ondernemer

Bij een snelgroeiende onderneming is het de ondernemer zelf die hier veel tijd in steekt. Je kunt niet achterover leunen en alles aan het personeel of de opdrachtgevers overlaten. Een onderneming stuurt zichzelf niet aan. Je ziet bij snel groeiende ondernemingen dat de eigenaar van het bedrijf soms dag en nacht bezig is.

Natuurlijk is het niet de bedoeling om jezelf helemaal over de kop te werken, maar vooral in het begin van het groeiproces kan het best dat je 12 uur per dag of langer werkt. Dat is even niet anders, later kun je taken uit handen geven.

Aanpassen van de bedrijfsprocessen

Wie voor een groeiende onderneming gaat zal bedrijfsprocessen aan moeten passen. Het betreft hier werkprocessen, administratieve processen maar ook op het gebied van financiën. Vaak komt het erop neer dat taken beter verdeeld moeten worden. Voor iedereen moet duidelijk zijn wat zijn of haar taak en doel is.

Soms kunnen processen anders, waarbij het vooral op kostenbesparing aankomt. Sommige processen zijn namelijk te duur. Voor groei van de onderneming is het belangrijk dat dit zo efficiënt mogelijk gebeurt.

Persoonlijk contact met de klant

De kleine zelfstandige ondernemer heeft veel persoonlijk contact met de klant. Je ziet dit bij de groeiende onderneming naar de achtergrond schuiven. Dat is jammer, want klanten missen die persoonlijke benadering. Terwijl het juist de eerste klanten zijn die aan de basis staan van de groeiende onderneming.

Blijf klanten net zo benaderen als altijd. Zo blijven ze trouw aan het bedrijf of het merk. Deze klanten kunnen dankzij een positieve ervaringen bijdragen aan een snel groeiende onderneming.

Groei over meerdere jaren uitspreiden

Veel ondernemers zijn ongeduldig. Groei van de onderneming moet het liefst binnen een half jaar plaatsvinden. Er zijn maar weinig bedrijven waarbij dit lukt. Groei is een kwestie van tijd en een lange adem. Het is altijd verstandig om een meerjarig groeiplan op te stellen.

Strategie speelt hier een belangrijke rol in. Hoe ga je de groei in werking zetten en via welke middelen? Stel niet alleen een strategie op maar zet hier ook het financiële plaatje tegenover.

De snelst groeiende onderneming van Nederland

We kunnen vaak een voorbeeld nemen aan de snelst groeiende onderneming van Nederland. Elk jaar zijn er wel een aantal bedrijven die sneller groeien dan normaal. In 2020 is dit in ieder geval online supermarkt Picnic. Ook Takeaway.com doet het enorm goed.

Een mooi voorbeeld van snelst groeiende bedrijven in Nederland is het Maastrichtse Mojeo. Dit bedrijf zag in 2018 de omzet met 322% groeien terwijl het bedrijf toen pas vier jaar oud was.

Behoort jouw bedrijf binnenkort tot de snel groeiende bedrijven? Ga aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.