Bijgewerkt: 27 maart 2023

Apple of Microsoft, het behoeft geen uitleg dat dit twee enorm grote bedrijven zijn. Ze bestaan al vrij lang. Nu wil de geschiedenis van een bedrijf natuurlijk niks over de populariteit of de afmeting zeggen.

GeldKip toont je de vijf grootste bedrijven ter wereld. Hoe zijn ze ontstaan, wat is de huidige beurswaarde en hoeveel medewerkers hebben ze ongeveer? Ga er maar voor zitten.

1. Saudi Aramco – staatsoliemaatschappij

  • Oprichting: 1933
  • Hoofdkantoor: Dharaan, Saoedi-Arabië

Niet iedereen is met dit bedrijf bekend en dat kan wel kloppen, het is geen naam die je in het dagelijks leven tegenkomt. Saudi Aramco is een oliemaatschappij van Saoedi-Arabië, geleid door de staat. Het levert ontzettend veel olie en reserves aan de wereld. Dagelijks rollen er 10 miljoen vaten de markt op.

De omzet komt uit op ongeveer 3592 miljard dollar per jaar. De nettowinst bedraagt ongeveer 110 miljard dollar per jaar. De marktkapitalisatie (waarde) van het bedrijf wordt geschat op 2296 miljard dollar. Hiermee behoort het tot het grootste bedrijf ter wereld.

2. Apple – technologiebedrijf

  • Oprichting: 1976
  • Hoofdkantoor: Californië, Verenigde Staten

Dit bedrijf is ooit opgericht onder de naam Apple Computer, het bracht toen computers op de markt. Later kwamen hier tablets en telefoons bij. Hierdoor is de naam veranderd naar Apple Inc. Steve Jobs is een van de meest bekende oprichters (overleden in 2011).

Bij Apple zijn meer dan 155.000 fulltime medewerkers actief. Het bedrijf is beursgenoteerd, aan de NASDAQ. De beurswaarde bedraagt een slordige 2006 miljard dollar.

Ook een beetje aan rijkdom doen? Beleg in aandelen van een van die grote of kleinere bedrijven en haal hier winst uit. Naast aandelen kun je ook beleggen in grondstoffen, indices cryptocurrency. En dat allemaal onder één dak.

3. Microsoft – softwarebedrijf

  • Oprichting: 1975
  • Hoofdkantoor: Redmond (Washington), Verenigde Staten

In 1975 richtte Bill Gates en Paul Allen het bedrijf Microsoft op. Van alle softwarebedrijven heeft Microsoft de hoogste beurswaarde. De Altair 8800 was de eerste zelfbouwcomputer voor consumenten, ontwikkeld door Microsoft. Het besturingssysteem MS-DOS werd ook al snel populair. Tegenwoordig is het Microsoft Windows en niet meer weg te denken van zakelijke- en privécomputers.

Er zijn meer dan 180.000 werknemers bij Microsoft in dienst. Het bedrijf is beursgenoteerd aan de Amerikaanse NASDAQ. In 2019 kwam de waarde boven de 1000 miljard dollar (1 biljoen) uit. In 2023 ligt de beurswaarde op 1787 miljard dollar. Met recht een derde plek in de rij grootste bedrijven ter wereld.

4. Alphabet- technologiebedrijf

  • Oprichting: 2015
  • Hoofdkantoor: Mountain View, Californië, Verenigde Staten

Misschien zegt de naam Alphabet je niet veel maar je weet alles van Google af. Alphabet is het moederbedrijf van Google maar ook van een aantal andere technologiebedrijven. Google werd in 1996 opgericht en in 2015 werd besloten om er een moederbedrijf achter te hangen.

Alphabet heeft activiteiten in drie onderdelen. Ten eerste zijn dit de services van Google waaronder de zoekmachine, YouTube en Android. Het tweede is de dataopslag en het derde zijn de technologieën. Denk hierbij aan de zelfrijdende auto’s, de Google Glasses (mislukt project) en kunstmatige intelligentie.

Het is onbekend hoeveel medewerkers hier actief zijn, maar bij Google zelf zijn dat er iets meer dan 85.000. Het bedrijf is beursgenoteerd en heeft een marktkapitalisatie van 1150 miljard dollar.

5. Amazon – e-commercebedrijf

  • Oprichting: 1994
  • Hoofdkantoor: Virginia, Verenigde Staten

Wanneer je kijkt naar de vier grootste bedrijven ter wereld dan is Amazon eigenlijk maar een kleintje. Het heeft namelijk een veel lagere marktwaarde. Toch mag Amazon er wezen want het is het grootste e-commerce bedrijf ter wereld.

Het is het moederbedrijf van de Amazone Appstore, Amazone Prime, Prime Video en Amazon Music. In 2015 werd voor het eerst een jaaromzet van meer dan 100 miljard dollar bereikt. Enkele jaren later lag dit op meer dan 400 miljard dollar.

Ook Amazone aandelen zijn op de beurs verhandelbaar. De beurswaarde ligt op ongeveer 857 miljard dollar.

Welk bedrijf heeft de grootste omzet?

Er is een verschil tussen grootste bedrijf en grootste omzet. Het Amerikaanse Walmart is met 572 miljard dollar (2022) het bedrijf met de grootste omzet.

Dit is het rijkste bedrijf ooit

Het is ook interessant om te kijken wat het rijkste bedrijf ooit was. Hier zijn wel enige discussies over maar volgens velen is de Verenigde Oost-Indische Compagnie het rijkste bedrijf ooit. Er was een moment dat dit bedrijf een waarde had van 8 miljoen dollar. Het rijkste bedrijf momenteel is Saudi Aramco*.

*Sommige websites vermelden dat dit Apple is maar het gaat hier om verouderde informatie. Bij GeldKip blijf je altijd op de hoogte van de laatste nieuwsfeiten.

De waarde van bedrijven verandert continu

Het is mooi om te zien wat de grootste bedrijven ter wereld zijn. Toch is het belangrijk om te weten dat de waarde continu verandert. In 2022 was Apple is het grootste bedrijf ter wereld. In 2023 is dit Saudi Aramco. Hieraan zie je dat bedrijven elkaar kunnen overtreffen.

De waarde van bedrijven zal door de jaren heen alleen maar toenemen. Dit komt omdat grote bedrijven doorgroeien, maar de toenemende waarde heeft ook met inflatie te maken. Bedenk dus dat het helemaal niet gek is dat we over 20 jaar bedrijven hebben met een waarde van biljarden dollars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.