,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een kat in het nauw maakt rare sprongen of in dit geval: een cryptomunt in het nauw. We hebben het over de Nederlandse cryptocurrency gulden. Het gaat al lange tijd bergafwaarts. Af en toe komen er wat nieuwe gebruikers bij maar ze vertrekken net zo hard. Dreigt dit project te mislukken? Gulden bezig met het halveren van het totale aantal munten, en dat is heel slecht nieuws.

Delisten op Litebit

Op 15 maart kwam het eerste slechte nieuws: broker Litebit zou gulden delisten. Hierdoor is deze munt niet meer via Litebit verhandelbaar. Wel nog bij wat andere brokers en exchanges, maar veel zijn het er niet. Direct werd er van alles gespeculeerd over de reden achter het delisten. Zo werd er geopperd dat Litebit zaken weer zo doen met Bitrexx.

Niets bleek minder waar, want we namen contact op met Litebit. Hieruit kwam naar voren dat Litebit gewoon niks meer in gulden (en een aantal andere crypto’s) ziet. Ze staan niet meer achter het bedrijf of het project.

Teveel guldens op de markt

Naar aanleiding van het delisten schreven we een artikel. Hierin lieten we ook duidelijk naar voren komen dat er gewoon veel te veel guldens op de markt zijn en nog bijkomen. 1,68 miljard voor een muntje dat in Nederland aan moet slaan, dat is ook veel te veel. Een uur nadat we ons artikel publiceerde zagen we ineens op Twitter een poll van het account @gulden voorbijkomen.

In deze poll werd aan gebruikers gevraagd of het beter was om het totaal aantal munten te halveren. Dus van 1,68 miljard naar 840 miljoen. Het grootste gedeelte stemde voor halvering. Vanmorgen zagen we weer een bericht op Twitter voorbijkomen: er wordt serieus over deze halvering nagedacht. En dat is ontzettend slecht nieuws.

Waarom een halvering niets oplevert

Een cryptomunt moet decentraal zijn oftewel: niet gereguleerd door een overheid, bank of iemand die de macht heeft. Dat het team achter gulden in staat is om het aantal munten te halveren, dat is 100% slecht. Dit laat al zien dat ze de macht hebben. Nu wordt het gehalveerd, misschien komen er over vijf jaar toch weer guldens bij. Zo neig je wel heel erg naar een ‘centrale en gereguleerde’ cryptomunt. Het is net alsof je naar de euro kijkt: bijdrukken of wegsluizen wanneer het uitkomt.

Een halvering gaat misschien niets opleveren. Omdat gulden voornamelijk in Nederland rondcirculeert zijn 840 miljoen stuks nog steeds teveel. Beter zouden ze voor 1/10 deel kiezen, dus 1,6 miljoen. Dat zou veel meer bij het kleine Nederland passen, want gulden gaat echt niet wereldwijd doorbreken.

Gulden denkt dat het werkt, wij denken van niet

In onze visie staan we lijnrecht tegenover gulden. Ze denken dat een halvering gaat werken, wij denken dat dit niet gaat werken. We horen om ons heen veel mensen die gewoon teleurgesteld zijn in gulden. Dat heeft alles met de koers maar ook met de community te maken.

De aanhangers van gulden roepen vaak dat je voor de techniek in deze munt zit en zeker niet voor de koers. Maar laten we eerlijk zijn: wanneer je zo van techniek houdt kun je beter Lego Technic kopen. Wil je snel geld verdienen, dan is dit met de stabiele koersen van deze munt vrij lastig.

Ten tweede de community. Er zitten een aantal vriendelijke en behulpzame mensen in de community. Maar er zitten ook aardig wat minder vriendelijke personen tussen. Kijk maar eens in de Telegramgroep @GuldenNederland (opgezet door gulden-liefhebbers, geen officieel kanaal). Iedereen die daar een puntje van kritiek richting gulden uit krijgt de wind van voren of erger nog, wordt direct geblokkeerd. En ja wij zijn daar ook geblokkeerd omdat we eens een kritische vraag stelden.

Met deze opstelling ga je er natuurlijk niet komen. Juist nieuwkomers of kritische mensen hebben meer invloed op anderen dan je zou denken. Overigens valt er niets te zeggen over Rijk Plasman, bedenker van gulden. Die beantwoordt elke kritische vraag hartstikke correct.

Ooit waren we zeker positief

Natuurlijk, we hebben heel lang achter gulden gestaan. Ondanks onze blokkering in de Telegram groep bleven we gulden promoten. Maar sinds het gesprek met Litebit en contact met (ex)gebruikers is het gewoon duidelijk: dit is geen munt voor in ons portfolio. Niet dat we het afraden, want het is een mooi Nederlands project. Bovendien blijven ze doorontwikkelen, dat is iets dat je van sommige andere munten niet kan zeggen. Wie weet kunnen we binnenkort toch positief nieuws melden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.