Bijgewerkt: 27 maart 2023

Ken je het artikel over “Gulden is de veilige thuishaven” uit 2018 nog? Ik was toentertijd de schrijver van dit artikel. Wat bedoelde ik ermee en is Gulden nog steeds die veilige thuishaven? Een terugblik en kijkje in de toekomst.

De eerste € 1000 gratis verhandelen, tijdelijk bij Bitvavo.

Maak een account aan (+ bonus)

2018: gulden stabiele koers

Begin 2018. Bijna alle cryptomunten staan flink in het rood. Behalve Gulden, die stabiel blijft. Het Nederlandse muntje laat zelfs een lichte stijging zien. In tijden van onrust blijkt Gulden een veilige thuishaven.

Dit was een beetje de strekking van het bericht. Gulden als veilige thuishaven werd al snel een geliefde uitspraak. Is dit 4 jaar later nog steeds het geval? Kijk mee naar het koersverloop en de ontwikkelingen van deze cryptomunt.

De ontwikkelingen van Gulden

Wat is er tussen begin 2018 en 2019 allemaal met Gulden gebeurd? Ten eerste is er het Witness spaarsysteem. Hiermee zet je guldens voor een tijdje vast. Dit levert niet alleen een mooi rendement op, ook draagt dit bij aan de veiligheid van de blockchain. Witness maakt het voor kwaadwillenden onlogisch om het systeem aan te vallen.

Koerstechnisch waren de ontwikkelingen minder goed. Vanaf eind 2017 tot begin 2019 verloor Gulden meer dan 90% aan waarde. Bitcoin was goed voor een verlies van ruim 73%.

In 2022 is die waarde nog verder gezakt en handelt rond €0.002. Hiermee is het in één jaar tijd (opnieuw) 80% aan waarde verloren.

Voordelen (en nadelen) digitale gulden

Heeft Gulden ondanks dit koersverlies nog wel toekomst? De afgelopen periode zijn de goudzoekers uit Gulden gestapt. Ze hoopten snel rijk te worden, maar dit bleek niet het geval te zijn. De digitale gulden trekt nu meer echte geïnteresseerden aan. Mensen die benieuwd zijn naar de technologie achter Gulden of hier een stukje nostalgie bij voelen.

Een gedeelte van de investeerders komt uit het buitenland en ziet Gulden helemaal niet als een lokale munt. Deze groep richt zich voornamelijk op de veiligheid van de blockchain. Kort gezegd heeft Gulden deze voordelen:

  • Verbruikt slechts 0,01% energie ten opzichte van Bitcoin
  • Heeft een van de veiligste blockchain
  • Gemakkelijk en snel over te maken naar een IBAN-rekeningnummer
  • Bedrijven kunnen de betalingstool zelf implenteren

Nadelen zijn niet zo sterk aanwezig. Oprichter Rijk Plasman ziet Gulden liever los van Bitcoin. De community is het hier niet altijd mee eens. Hierop is besloten om Gulden niet weg te houden bij Bitcoin exchanges. Sterker nog: op het Nocks platform is het mogelijk om Gulden tegen Bitcoin te verhandelen (en andersom).

Ondanks enkele buitenlandse investeerders blijft Gulden een lokale munt. Bedrijven die Gulden accepteren zijn dan ook voornamelijk in Nederland gevestigd. Een enkel bedrijf/ webshop ligt in Duitsland, Frankrijk of wat verder weg.

De toekomst van cryptomunt Gulden

Hoe ziet de toekomst van Gulden eruit? Dit kan ik jou exact vertellen. Moment, dan kijk ik even in mijn glazen bol…

Grapje natuurlijk. Niemand kan de toekomst van cryptomunten voorspellen. De technologie erachter (blockchain) heeft wel degelijk toekomst. Enkele landen ontwikkelen hun eigen (lokale) cryptomunt. Ook de Nederlandse overheid experimenteert met deze techniek. Dit doen ze met behulp van De Nederlandse Bank Coin (DNB coin). In het laatste kwartaal van 2018 heeft het ministerie van Financiën laten weten dat de blockchain-technologie nog niet snel en duurzaam genoeg is om hier een digitale munt op uit te brengen. In 2022 lijkt die menig te zijn herzien .

Wat heeft dit met de toekomst van Gulden te maken? De blockchain van Gulden is snel en veilig, maar ook nog eens duurzaam. Maar of de overheid iets in de techniek achter Gulden ziet? Vergeet het maar, ze werken aan hun eigen technieken. Ondertussen is het belangrijk dat de Nederlandse Henk en Ingrid (of hoe jij ook heet) vertrouwt raken met crypto als betaalmiddel. Het hoeft de euro niet te vervangen, maar kan worden gezien als tweede betaaloptie of ruilmiddel.

Conclusie: kijk niet altijd naar het koersverloop maar zeker ook naar de techniek en ideeën achter een cryptomunt. Toch zegt het koersverkoop wel iets over de interesse van beleggers. Die interesse ligt niet meer bij Gulden. Dus nee, het is naar mijn bescheiden menig geen veilige thuishaven meer. Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.