Bijgewerkt: 27 maart 2023

Ja hoor, je kunt weer lekker ouderwets in de gulden investeren. Digitaal, maar toch! Eh.. wat is dat eigenlijk en wat hou je eraan over? Bekijk de gulden koers verwachting 2020 en andere achtergrond-dingetjes. Oh ja de koersverwachting 2021 en 2022 volgt later.

Dit is de digitale gulden

Nee, de digitale gulden heeft niets met de ouderwetse gulden te maken. Het gaat hier om een cryptomunt, opgericht in 2014. Een beetje afgekeken van Bitcoin (moeder der cryptomunten) maar wél met een eigen blockchain.

Gulden is in 2014 opgericht dus hij bestaat toch al eventjes. Bedenker Rijk Plasman heeft er gelijk een heel bedrijf omheen gebouwd: Gulden.com BV. Niet te verwarren met Gulden BV, want dat is weer een ander bedrijf. Voor wie Rijk Plasman nog niet zo goed kent: hij is zoon van de Nederlandse strafrechtadvocaat Peter Plasman.

Rijk Plasman droomde er ooit van dat iedereen in de supermarkt met guldens zou betalen. Vijf jaar later is hier nog weinig van terecht gekomen. Er zijn wel wat bedrijfjes die gulden accepteren, maar burgers zitten blijkbaar niet op dit betaalmiddel te wachten. Het is en blijft toch een belegging. Of een spaarpotje, want van de huidige spaarrentes ga je ook janken.

Hoe gaat het met de koers?

Gulden (NLG) kon je in 2014 voor een habbekrats kopen. Voor één euro was je de gelukkige bezitter van ongeveer 1700 stuks. Begin 2018 kreeg je voor diezelfde euro nog maar 2,5 guldens. Met de koers ging het dus lekker.

Totdat de Bitcoin zeepbel uiteenspatte. Niet alleen Bitcoin maar honderden cryptomunten verloren hun waarde. Gulden werd net zo hard mee omlaag getrokken. Van 40 cent begin 2018 naar een halve cent (september 2019). Met een daling van 98,65% heeft het veel zure gezichten achtergelaten. Natuurlijk: wij Nederlanders zijn ontzettend goed in zeuren en klagen. Hierdoor is ook een deel van de Gulden community uit elkaar gevallen. Of gehalveerd. Het is maar net hoe je het wilt noemen.

Het tij is gekeerd

Bitcoin is ondertussen hersteld. Veel cryptomuntjes zijn dood verklaard, maar Gulden leeft voort. Hoera! Niet te vroeg juichen, maar in slechts twee weken tijd is de digitale gulden van een dieptepunt van €0,0057 naar €0,011 gestegen. In januari 2020 staat deze zelfs op €0,016. Dat is toch een stijging van 180%. Het tij lijkt gekeerd, maar waar blijkt dat uit?

Social media en een optelsom

Ondanks dalende koersen is het team achter gulden niet stil blijven zitten. Ze hebben hard aan verbeteringen gewerkt, dat vooral terug te lezen is op de website gulden.com. Een leuk nieuwtje laat de koers soms wat stijgen, hoewel dit effect tegenwoordig minimaal is.

Ontwikkelingen doen beleggers niet zoveel: ze willen vooral winstresultaten zien. Wie een beetje kan tellen, weet dat gulden zomaar flink kan stijgen. Een koersverlies van 98,65%: wat valt er nog meer aan te verliezen? Een slimme gast met groot social media account kwam ook tot die conclusie en verspreidde de rekensom via Facebook. Er zijn altijd wel wat mensen met neus voor geld die dit soort berichten oppikken. Gulden kopen en het bericht verder verspreiden. Een soort olievlek die zich over het internet verspreidt. Voordat je het weet zit straks iedereen aan de gulden, wat de prijs alleen maar verder opdrijft. Lekker hoor.

Gulden koers verwachting 2020

Het is best lastig om een gulden koers verwachting 2020 af te geven. Niets zo veranderlijk als cryptomunten (en het weerbericht). Je weet wel: behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dit geldt al helemaal voor cryptocurrency waaronder Bitcoin maar ook gulden.

Het lijkt erop dat gulden een bodem op of rond 1 cent heeft geplaatst. Dit betekent dat van hieruit de koers omhoog kan, en deze bij een terugval weer op 1 cent stuitert. Een bodem is wel prettig, omdat je dan iets meer zekerheid hebt dat de koers niet lager zakt. Theoretisch dan he? Praktisch werkt dit idee niet altijd mee, óók niet bij aandelen.

Kijk maar naar de avond van 24 september 2019: Bitcoin valt en Gulden valt mee. Beiden een verlies van 14%. Koopmoment? Volgens Warren Buffet wel: ” je moet bang zijn als anderen hebzuchtig zijn, en hebzuchtig wanneer anderen bang zijn”.

Is deze koersverwachting betrouwbaar?

Natuurlijk kun je dit als een hoop geklets zien en feitelijk is het dat ook. Daar ben ik eerlijk in: daar waar andere websites beweren dat ze ‘ervaren’ zijn. Kijk, met aandelen kun je er soms een patroon uithalen en een voorspelling doen: dit is bij cryptocurrency erg lastig.

Denk maar eens aan alle Bitcoin voorspellingen door grote analisten: de helft had het goed en de andere helft zat er finaal naast. Bovenstaande gulden koers verwachting 2020 is dan ook net zo betrouwbaar. Nou ja, je hebt in ieder geval 50% kans dat de koers stijgt en je er een vette winst uithaalt. Soms moet je het risico durven nemen. Overigens is de kans dat de koers van Gulden flink stijgt groter dan het winnen van de hoofdprijs in de staatsloterij. Kijk, zie Gulden dan maar als een staatslot waar je voor één bedrag heel lang mee mag spelen. Leuk toch?

Gulden kopen

Mocht je nu aan het twijfelen zijn en je spaarcentjes, waar je overigens toch geen rente meer over ontvangt, in Gulden willen steken: hier vind je een handleiding. Geef je alleen de centjes uit die je ook kunt missen? Dus niet je huisdier of je partner inruilen voor Guldens. Mocht je schoonmoeder érg vervelend zijn, dan mag je haar wel inruilen. Alleen bij noodzaak!

Oh ja, je mag Gulden óók aan GeldKip doneren. Dit doe je door vanuit je wallet onderstaande code te scannen, of gewoon het adres in te vullen:

GacPZ6bJNBPFH9kQSML7TLXiTgaC62edLG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.