Bijgewerkt: 27 maart 2023

Moet je gulden kopen of niet? Het gaat hier om een cryptocurrency van Nederlandse bodem, stiekem een beetje afgekeken van bitcoin. Je kunt gulden kopen met iDEAL of inruilen voor bitcoin of andere cryptomunten. Wat heb je er eigenlijk aan en is het ook verstandig om je in deze cryptomunt te storten? Mijn verwachtingen voor 2020.

Dit is de gulden (NLG)

De Nederlandse cryptocurrency gulden is opgericht door Rijk Plasman (jawel, zoon van de bekende advocaat Plasman). Ooit had Rijk de droom dat iedereen bij de supermarkt met guldens zou betalen. Dat was in 2014. Nu zes jaar later (2020) is hier weinig van terecht gekomen. Natuurlijk zijn er enkele winkels en bedrijven die gulden accepteren, maar deze Nederlandse cryptomunt is nog maar weinig bekend als betaalmiddel.

Wat kun je dan wel met gulden? Er wordt vooral veel mee gehandeld. Aankopen en verkopen, het draait allemaal om winst.

Van € 0,40 naar een halve cent

2017/2018 was het topjaar voor gulden: de koers tikte toen € 0,40 aan. Eind 2016 is dit hard gedaald naar ruim een halve cent. Reken even mee:

Op de piek van € 0,40 kocht je voor € 1000 een dikke 2500 digitale guldens. Eind 2019 waren diezelfde guldens nog maar € 135 waard.

Dat is toch een verlies van 86,5%. Daar wordt je niet vrolijk van. Moet je anno 2020 kopen of niet? Hieronder mijn visie.

Toekomst van bitcoin en gulden

Oprichter Rijk Plasman ziet gulden liever los van bitcoin. Zo kun je gulden kopen met iDEAL, dit doe je via verschillende (Nederlandse) platformen. Toch is gulden niet zomaar los te koppelen van bitcoin: handelaren verruilen deze twee cryptomunten graag tegen elkaar. Hierdoor zal de koers van gulden altijd een beetje meebewegen met die van bitcoin.

De toekomst van bitcoin ziet er volgens een aantal analisten goed uit. Zo zou de koers eind 2020 zomaar op $ 70.000 kunnen staan. Wat betekent dit voor gulden? In ieder geval dat er weer meer interesse in cryptomunten komt, waaronder natuurlijk ook in gulden. Begin 2020 is de koers al gestegen naar 1,75 cent (20 januari 2020). Dit is in ieder geval een goed begin van het nieuwe jaar, daar valt niks over te zeggen.

Moet ik gulden kopen of niet?

De vraag is of je gulden moet kopen of niet. Om eerlijk te zijn: ik ben geen cryptoanalist, hoewel ik natuurlijk wel al heel wat jaartjes me met cryptomunten bezighoud. Ik heb een tijdje sceptisch tegenover gulden (NLG) gestaan. Dit heeft vooral te maken met de denkwijze van de oprichter maar ook een beetje met vervelende uitspraken van bepaalde communityleden.

Aan de andere kant zijn ze bij gulden (gulden.com BV) hard aan het werk om er iets moois van te maken. Met de techniek en veiligheid van de gulden blockchain zit het wel goed. Bedrijven kunnen via een toepassing gemakkelijk gulden als betaalmiddel accepteren. De mobiele wallet of desktopwallet is zeer gebruiksvriendelijk, ook hier heb ik geen commentaar op.

Gulden kopen of niet? Naar mijn idee staat de koers begin 2020 nog best laag. Vooral wanneer bitcoin stijgt, wordt gulden meegetrokken. Ik zie het best gebeuren dat gulden weer de 5 cent of zelfs hoger gaat aantikken (in 2020). Wie nog geen guldens in bezit heeft kan voor een klein bedrag best een gokje wagen. Of je koopt een staatslot, dat kan natuurlijk ook. Gulden kopen als betaalmiddel? Een betaalmiddel zou een stabiele koers moeten hebben, ikzelf zou het niet aandurven om hiermee te betalen.

Gulden kopen met iDEAL

Ben je nog niet bekend met deze cryptomunt? Het downloaden en installeren van een wallet is heel eenvoudig. Wel moet je er rekening mee houden dat de wallet bij elke nieuwe opstart gaat synchroniseren. Wanneer je de wallet lange tijd niet gebruikt duurt het synchroniseren naar mijn mening wel wat lang.

Gulden kopen met iDEAL kan bij een Nederlands platform zoals Litebit. Hier kun je tevens gebruik maken van de Litebit wallet, waardoor je geen aparte gulden portemonnee nodig hebt.

Koop gulden op Litebit

Gulden zelf gaan handelen

Misschien wil je gulden zelf gaan verhandelen, dit noemen ze traden. Mocht je dit nog nooit gedaan hebben: begin klein en probeer eerst feeling hierin te krijgen. Houd er rekening mee dat je met handelen veel kunt winnen maar ook kunt verliezen. Begin 2020 is er veel handel in gulden, waardoor de koers enorm fluctueert. Hij laat een licht stijgende lijn zien, maar de koers zakt ook telkens weer wat weg.

Voor veel handelaren zijn deze dipjes het moment van aankoop, hoewel je van tevoren nooit precies weet of de koers weer omhoog gaat. Handelen in crypto blijft toch een risico. Durf jij dit risico aan?

Mij bedanken voor dit artikel? Koop wat gulden en doneer dit naar onderstaand gulden adres (vriendelijk bedankt voor je donatie):

GacPZ6bJNBPFH9kQSML7TLXiTgaC62edLG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.