,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Onlangs plaatste Geldkip een artikel over het maximale aantal gulden muntjes. Het zal vast toeval zijn maar één dag na publicatie van het artikel verscheen er ineens een poll op Twitter met de vraag of het maximum aantal guldens verminderd moest worden. Inmiddels zijn ze eruit: het maximaal aantal munten wordt gehalveerd. Hiermee is gulden voor mij niet langer een decentrale munt en dat kan zomaar slecht nieuws zijn.

Betekenis decentralisatie

Nagenoeg alle cryptomunten zijn decentraal, op een enkele na. Decentraal wil zeggen dat transacties worden uitgevoerd zonder dat hier een partij tussenkomt, bijvoorbeeld een bank. Decentraal betekent ook dat er niet één persoon of partij is die over het wel en wee van de munt kan beslissen.

Doordat de oprichter van gulden -in samenspraak met enkele liefhebbers- heeft besloten dat het maximaal aantal munten omlaag moet, kun je niet langer spreken van decentralisatie. Dat is hoe ik (schrijver van het artikel en crypto-investeerder) ertegenaan kijk.

Voordelen van halvering gulden

Heeft het halveren van het maximaal aantal gulden voordelen? Ja, er ontstaat sneller schaarste. Tenminste, dat is het idee hierachter. Helaas gaat dit voor gulden in de praktijk niet werken. Het maximaal aantal guldens bedroeg eerst 1,68 miljard. Dit wordt nu gehalveerd naar een dikke 750 miljoen. Om eerlijk te zijn: dit is nog steeds een teveel aan munten. Dit komt omdat gulden voornamelijk lokaal geliefd is.

Laat ik dat even vergelijken met LTO Network, een cryptomunt waar een heel interessant Nederlands project achterzit. Dit project krijgt in Europa steeds meer aandacht. Dat deze munt veel beter verhandeld wordt dan gulden, dat zal niemand verbazen. Van LTO Network zijn er maximaal 403,3 miljoen in omloop, dat is een stuk minder dan het aantal gulden na zijn halvering. LTO Network heeft dus beter over de strategie nagedacht.

Zitten er nog meer voordelen aan die halvering van gulden? Ja, na elk nieuws schiet de koers omhoog. Ook dit keer is dit duidelijk te zien. Die koersstijging kan nog wel een week aan blijven houden. Wanneer het grote nieuws is weggeëbd, en dit zal rond eind april zijn, zal naar mijn verwachting de koers weer gaan dalen.

Nadelen van de halvering

Grootste nadeel van de halvering is dat mijn vertrouwen in gulden drastisch afneemt. Wanneer een handjevol mensen kan beslissen of er meer of mindere guldens bijkomen, dan krijg ik het gevoel alsof ik met het bijdrukken (of wegnemen) van bankbiljetten te maken heb. Zoals ze in Amerika continu dollars bijdrukken, en ze in Nederland van de gulden naar de euro overstapten. Dat wordt beslist door één partij, iets dat burgers geen goed gevoel heeft.

Geldkip heeft guldens aangekocht

Ondanks dat het vertrouwen in gulden hier is afgenomen, heeft Geldkip sinds vandaag toch weer wat guldens in de portfolio zitten. De verwachting is dat de koers nog wel wat stijgt. Zou je het mij vragen dan denk ik dat hij de 4 tot 5 cent nog wel aantikt, om dan weer terug te zakken. We gaan het zien, we zetten in ieder geval straks een stop limit order op 3,5 cent, alles daarboven is mooi meegekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.