Gulden versus e-Gulden: welke cryptomunt kies jij?

Investeren in cryptomunten kan erg lucratief zijn. Richt jij je op cryptomunten van Nederlandse bodem? Gulden en e-Gulden zijn de 2 meest bekende. Ontdek het verschil tussen deze twee.

De Nederlandse cryptomunten

De keuze in Nederlandse cryptomunten is beperkt. In 2017 werd DutchCoin gelanceerd. Inmiddels is de website van deze cryptomunt offline en ligt de handel stil. Amsterdamcoin bestaat nog wel, hoewel ook hier weinig handel in is. Het 24-uurs volume laat in ieder geval niet veel goeds zien.

De enige twee Nederlandse cryptomunten waar leven in zit, zijn gulden en e-gulden. Je zou denken dat deze hetzelfde zijn, maar dat is het niet. Maak kennis met deze twee Nederlandse cryptomunten.

Gulden (NLG)

In 2014 richtte Rijk Plasman de Gulden (guldencoin) op. Komt de naam Plasman je bekend voor? Hij is de zoon van de bekende strafrechtadvocaat Peter Plasman. Het bedrijf Gulden.com BV staat ingeschreven op hetzelfde adres als Plasman advocaten.

Je leest het goed, er zit een bedrijf achter de gulden coin. Verdienmodel is de ‘fee’ over guldens via de eigen website en het Nocks platform. Kijk, eindelijk iemand met een slim idee!

De maximale levering van Gulden bedraagt 1.680.000.000 munten. Omgerekend ongeveer 98 muntjes per Nederlandse inwoner.

E-Gulden (EFL)

De tweede bekende Nederlandse cryptomunt is e-Gulden (elektronica gulden). Niels Harmsen alias Yoshi Livo richtte samen met Gerrit Oelemans en Henk Compier de Elektronica Gulden Foundation op. Hiermee namen ze het stokje van de initiatiefnemers van e-Gulden over. Inmiddels is Compier uit het bestuur vertrokken. Oelemans is wel nog actief als bestuurslid.

De maximale levering van e-Gulden ligt een stuk lager. Deze is gelijk aan Bitcoin: 21.000.000 stuks. Dit komt neer op ongeveer 1,23 munt per Nederlandse inwoner.

Kritiek op de oprichters van Gulden en e-Gulden

We gaan het niet mooier maken dan het is. Daarom begin ik eerst met de kritiek op de oprichters/ community achter deze twee cryptomunten. Daar is namelijk veel over te zeggen. Dan heb je dat alvast gehad en kun jij je voorbereiden op de goede kanten van de muntjes.

Oprichter Rijk Plasman (Gulden) is niet altijd even geliefd. Op het Gulden slack-kanaal zwaait hij soms hard met de banhamer rond. Iedereen die kritiek heeft op de koers, wordt/ werd direct eruit gezet. Na een hoop onenigheid is het beleid iets milder geworden. De achterban van Gulden kent twee kampen. Het ene kamp houdt er soms (te) strenge regels op na. Het andere kamp bestaat uit gulden liefhebbers met toch wat kritiek. Tja, we leven tenslotte in een vrij land.

Ook de oprichter van e-Gulden krijgt de nodige kritiek over zich heen. Niels (Yoshi) is een beetje een vreemde eend in de bijt. Hij is helemaal fan van Liberland, een zelfgekozen micronatie. In de zomer van 2015 dacht hij Liberland binnen te kunnen rijden. Samen met drie anderen werd Niels door de Kroatische grenspolitie aangehouden. Dit op verdenking van onrechtmatig binnentreden van de schengenzone. Dit leverde hem 10 dagen celstraf op. Niels is een beetje het seks, drugs and rock & roll type. Je houdt ervan of je houdt er niet van. Hij kan in ieder geval goed met kritiek omgaan en doet dit vooral op een humoristische wijze.

De goede dingen over Gulden en e-Gulden

Goed, dat was het minder leuke gedeelte. Nu over naar de positieve dingen van Gulden en e-Gulden. Hier komen ze:

Gulden: heeft een enthousiaste en trouwe achterban. Verschillende bedrijven accepteren Gulden als betaalmiddel. Koers reageert vrij stabiel.

E-Gulden: tot nu toe een vrij onbekend muntje. Alles heeft potentie, dus misschien e-Gulden ook wel. Bitbill.nl accepteert sinds 2014 deze cryptomunt. Ook maakt het betalingen binnen Europa mogelijk.

Gulden of e-Gulden: welke is beter?

Kijk je naar de mogelijkheden, veiligheid én de toekomst, dan is Gulden een goede keuze. Het bedrijf achter Gulden werkt hard aan optimalisatie van de wallets, de veiligheid en nog veel meer. Er is zelfs een spaarsysteem (Witness). Dit levert spaarders een rendement van 3 – 10% op. Er is voldoende handel. Alleen al op Nocks wordt er dagelijks voor minimaal €10.000 aan guldens verhandeld. Dit zorgt ervoor dat je deze munt gemakkelijk kunt aan- en verkopen.

E-Gulden kan helaas niet op al deze dingen rekenen. Dit heeft er ook mee te maken dat hier een stuk minder liefhebbers voor zijn. Enig voordeel is de lage maximale levering en de sterke koerswisselingen. Met een beetje geluk valt hier iets aan te verdienen. Maar goed, dat is het theoretische scenario. De praktijk valt nooit te voorspellen.

Veilig versus risico

Voor Gulden of e-Gulden kiezen? Zoek je een ‘veilige’ investering, dan zit je bij Gulden goed. E-Gulden is een iets groter risico maar zeker het proberen waard. Helaas is deze laatste slecht verhandelbaar. Er zijn maar weinig cryptocurrency exchanges waar je deze kunt verhandelen. Bovendien is de vraag hiernaar beperkt, waardoor je ze wat moeilijker kwijtraakt. Wellicht dat dit na (algemene) acceptatie verandert.

Gulden is vrijwel overal verhandelbaar, waaronder op het Nederlandse tradingplatform Nocks. Trek zelf je conclusie. Hieronder zie je waar deze GeldKip voor gaat. 😋

Mij bedanken voor dit artikel (of alle andere artikelen?) Dat kan én mag. Doneer Gulden óf e-Gulden naar:

Gulden: GSUkSQuhpUbyLBoUqT45SXQmRR8BeQTJgG

e-Gulden: LSbkQqFnw6t71yRNp5EFUFbKrQKDTq6ne3


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.