Bijgewerkt: 1 december 2023

Snel en eenvoudig een bedrijf opzetten.

In een van mijn vorige blogs heb ik besproken waarom ik mijn bedrijf ben gestart. Ik vertel je nu hoe je in slechts 40 minuten een bedrijf start.

Veel mensen denken dat een eigen bedrijf starten ontzettend veel werk kost. Dat klopt ook want je moet eerst met een goed idee komen. Vervolgens moet je een bedrijfsnaam bedenken en kijken of dit niet in strijd is met bestaande merken of handelsnamen. Daarna moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een btw-nummer aanvragen. Misschien ondertussen nog een zakelijke financiering regelen. Maar dat komt het belangrijkste: werk, opdrachtgevers of klanten vinden.

Als je dit allemaal leest denk je dat je enkele maanden verder bent voordat je bedrijf klaar is. Toch hoeft dit niet zo te zijn. Tegenwoordig regel je veel zaken via het internet. Hieronder zie je een aantal basisstappen om in 40 minuten je bedrijf op te zetten.

1. Beantwoord mijn vragenlijst. Tijd: 3 minuten.

Ik heb een vragenlijst opgesteld die je helpt om te bepalen of een bedrijf iets voor jou is. Het is belangrijk dat je deze lijst voor jezelf invult. Je hoeft de antwoorden niet met mij te delen. Kijk gewoon of je op minimaal 8 van de 10 vragen JA kunt antwoorden. Kom je op een lagere score uit? Dan moet je jezelf afvragen of je wel aan een bedrijf toe bent.

Hier komt de vragenlijst, beantwoord de vragen zorgvuldig. Ga niet op iets ja antwoorden terwijl je in je achterhoofd weet dat het eigenlijk nee is. Wees dus vooral eerlijk tegenover jezelf. Je doet het ook voor jezelf, niet voor mij of voor een ander.

Vragenlijst: is een bedrijf iets voor mij

 1. Heb je een goed idee voor een product of dienst waar mensen behoefte aan hebben?
 2. Heb je voldoende kennis en ervaring om het product of de dienst te kunnen leveren?
 3. Heb je voldoende financiële middelen om het bedrijf op te starten en de eerste maanden door te komen?
 4. Ben je bereid om hard te werken en lange dagen te maken om je bedrijf van de grond te krijgen?
 5. Ben je bereid om risico’s te nemen en eventueel financiële verliezen te lijden?
 6. Ben je in staat om te netwerken en contacten te leggen met potentiële klanten en partners?
 7. Heb je een goed gevoel voor ondernemerschap en ben je in staat om kansen te zien en te benutten?
 8. Ben je flexibel en in staat om snel te schakelen als de markt verandert?
 9. Ben je in staat om te plannen en organiseren en heb je een goed gevoel voor prioriteiten stellen?
 10. Ben je in staat om personeel aan te sturen en te motiveren, mocht dat nodig zijn?

Heb je bovenstaande vragen eerlijk beantwoord? Bekijk je score:

 • 0-5 keer ja: het is te vroeg om een eigen bedrijf te starten. Waarschijnlijk zijn er andere dingen die je leuk vindt.
 • 5-7 keer ja: probeer nog een tijdje na te denken over de producten of diensten die je aan wil bieden. En of hier wel vraag naar is, maar ook hoe het met de concurrentie zit.
 • 8-10: ja, je bent toe aan een eigen bedrijf. Gaan door naar de volgende basisstap.

2. Maak een afspraak met de Kamer van Koophandel. Tijd: 2 minuten.

Vaak wordt gedacht dat je eerst allerlei financiële zaken moet regelen, voordat je een bedrijf kunt starten. Maar weet je, dat kan ook zonder dat je het financieel voor elkaar hebt. Iedereen kan namelijk een business opzetten. Daar heb je helemaal geen geld voor nodig.

Natuurlijk heb je soms geld nodig om je bedrijf te kunnen runnen. Bijvoorbeeld de aanschaf van machines, apparatuur of gereedschap. Zonder deze hulpmiddelen kun je niks produceren of geen diensten aanbieden. Maar het is niet zo dat je direct geld nodig hebt.

Maak dus een afspraak bij de Kamer van Koophandel. Dat doe je gewoon online. Hiervoor log je met je DigiD in. Eenmaal bij de KvK krijg je wat vragen voorgeschoteld. Bijvoorbeeld wat je verwachte omzet is. Je mag hier gerust een inschatting van maken. De Kamer van Koophandel wil gewoon weten of je serieus bent.

3. Een domeinnaam registreren. Tijd: 5 minuten

Ondertussen heb je nagedacht over je bedrijfsnaam. Zorg dat je dat weet voordat je naar de Kamer van Koophandel gaat. Registreer een bijbehorende domeinnaam. Dat is een naam die bij je toekomstige website hoort. Bijvoorbeeld passiefinkomenpro.nl voor het bedrijf Passief Inkomen Pro.

Het kan soms lastig zijn om een domeinnaam te registreren. Dat komt omdat veel domeinnamen al vergeven zijn. Soms moet je dus creatief zijn en een beetje van je bedrijfsnaam afwijken.

4. Je website bouwen. Tijd: 15 minuten

Nu is het tijd om je website te bouwen. Ja je bent nog niet bij de Kamer van Koophandel geweest. Maar het is slim om nu alvast de basis van je website te maken. Als je straks officieel een bedrijf hebt dan hoef je alleen nog maar tekst en afbeeldingen toe te voegen.

Kies voor een CMS zoals WordPress. Dat heb je in 5 minuten geïnstalleerd. Vervolgens maak je wat pagina’s aan. Wanneer je al bekend bent met WordPress of een ander CMS dan ben je hier ongeveer 10 minuten mee kwijt. In totaal dus 15 minuten om je website in de basis gereed te hebben.

Waarom je dat nu al doet? Wanneer je straks je bedrijfsnaam bekend maakt is er altijd een kleine kans dat iemand snel de bijbehorende domeinnaam registreert. Sommigen doen dat om zo geld aan jou te verdienen, want jij bent wanhopig en wil die domeinnaam hebben. Daarom regel je dat van tevoren.

5. Officieel inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Tijd: 15 minuten

Eindelijk is het zover: de dag breekt aan dat je bij de Kamer van Koophandel moet verschijnen. Je neemt je identiteitskaart of paspoort mee. Je krijgt een kort gesprek. Het inschrijven duurt in totaal 15 minuten. Je betaalt € 50 wanneer je een eenmanszaak inschrijft.

Gaat het om een BV dan moet je ook naar de notaris, en is het inschrijven duurder. Maar ik ga er even van uit dat je voor een eenmanszaak of een vof kiest.

Zo, in slechts 40 minuten tijd ben je de trotse eigenaar van een bedrijf. Natuurlijk, hierna komt het echte werk en dat vraagt veel meer tijd. Maar je ziet dat het starten van een bedrijf helemaal niet veel tijd hoeft te kosten.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.