Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een onderneming starten! Hoe kom ik aan geld voor een eigen bedrijf? Veel startende ondernemers lopen met deze vraag rond. Het is namelijk helemaal niet eenvoudig om bij de bank een lening los te peuteren. En je spaarbankboekje ziet er ook leeg uit. Hoe je aan geld voor een eigen bedrijf komt, dat lees je hieronder.

Je eigen bedrijf starten

Sommige mensen werken in loondienst, anderen starten een bedrijf vanuit een uitkering. De voordelen van een eigen bedrijf zijn groot:

  • Veel vrijheid
  • Groot netwerk opbouwen
  • Expertise met anderen delen
  • Naamsbekendheid
  • Mooi inkomen

Bovenstaande punten zijn natuurlijk niet allemaal gegarandeerd. Of een bedrijf succesvol wordt hangt af van de concurrentie maar ook van je eigen ingezet, kennis en ervaring. Daarnaast heb je ook een dosis geluk nodig.

Hoe kom ik aan geld voor een eigen bedrijf?

Een onderneming starten kost geld. Je hebt bedrijfsmiddelen, een bedrijfsauto en vaak ook een bedrijfspand nodig. Daarnaast krijg je te maken met bijkomende kosten zoals het opstarten van een website, advertentiekosten, administratiekosten en nog veel meer.

Hoeveel je precies nodig hebt hangt van de omvang van het bedrijf af. Sommige bedrijfjes vragen weinig investering, met enkele euro’s kun je starten. Andere bedrijven hebben een opstartbedrag van € 100.000 of meer nodig.

Hoe kom ik aan geld voor een eigen bedrijf? Bekijk de mogelijkheden en ontdek wat het beste bij jou past.

Geld lenen

De meest eenvoudige oplossing is het afsluiten van een (zakelijke) lening. Aan een zakelijke lening hangen wel een aantal voorwaarden vast. Zo moet je in veel gevallen jaarcijfers overleggen, iets dat voor een startend bedrijf niet mogelijk is. Daarom zijn er ook bedrijfsleningen zonder gedoe, maar de rente ligt hier vaak wel iets hoger.

Een persoonlijke lening voor het opstarten van een eigen bedrijf is een tweede optie. Bij het afsluiten van de persoonlijke lening hoef je niet direct door te geven waar het geld voor bedoeld is, al wordt hier wel naar gevraagd. Voor het afsluiten van de lening heb je wel bewijs van inkomsten nodig.

Geld lenen? Dat regel je bij:

Krediet Groep Nederland

Zakelijke lening versus persoonlijke lening: de rente van een zakelijke lening kan lager liggen, maar je moet vaak jaarcijfers aanleveren. Een persoonlijke lening kent verschillende doeleinden, ook het opstarten van een eigen bedrijf.

Je spaargeld of beleggingen aanspreken

Heb je voldoende spaargeld opgebouwd of misschien wel beleggingen? Deze kun je inzetten voor het opstarten van je bedrijf. Dit wordt vooral door zzp’ers gedaan, omdat je met deze bedrijfsvorm altijd persoonlijk verantwoordelijk bent. Het maakt dus niet veel uit dat privégeld in het bedrijf zit. Als bv of nv kun je beter niet te veel eigen spaargeld inzetten.

Crowd funding opstarten

Een andere methode om aan geld te komen is het opstarten van crowd funding. Hierbij haal je geld binnen via het grote publiek. Meestal werkt dit via een online platform waar je een nieuwe campagne aanmaakt. Mensen hebben de mogelijkheid om hier geld in te investeren. Die investering gebeurt in ruil voor een gedeelte van de winst.

Het is in veel gevallen wel de bedoeling om het geld geheel terug te betalen aan de investeerders. Hier bovenop ontvangen ze rente of een percentage van de winst. Dat is de enige reden waarom mensen ook willen investeren, gratis doen ze het niet.

Houd er rekening mee dat je met crowdfunding een betalingsverplichting aangaat, net als bij het afsluiten van een lening.

Krediet bij het UWV aanvragen

Wanneer je vanuit een werkloosheidsuitkering een eigen bedrijf wil starten, kun je mogelijk geld lenen via het UWV. Vaak zal het UWV wel om een ondernemingsplan vragen. Eventueel kunnen ze hierbij helpen.

Besparen op de kosten

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om aan geld te komen voor de opstart van een onderneming. Zelfs zonder geld is het soms mogelijk om een bedrijf te beginnen. Er zijn veel manieren om gratis reclame te maken, bijvoorbeeld via eigen social mediakanalen en mond-op-mond reclame. Soms is het ook mogelijk om een gastblog bij een bekende website achter te laten, met een link naar je bedrijfssite.

Een werkplek aan huis is altijd goedkoper dan het huren van een kantoor of bedrijfspand. Bekijk of dit mogelijk is, dit scheelt ontzettend veel geld. Het uitvoeren van de eigen financiële – en klantenadministratie bespaart ook een hoop kosten. De jaaraangifte (belastingdienst) kun je het beste door een goede accountant uit laten voeren. Dit zijn kosten waarvan je weet dat ze slechts eenmaal per jaar terugkomen.

Veel jonge ondernemers huren een virtueel assistent in, om zo taken uit handen te geven. Vaak willen vrienden of familie ook wel helpen, hiermee bespaar je niet alleen tijd maar ook geld.

Als laatste is het mogelijk om een bedrijf parttime te starten, naast de huidige baan in loondienst. Wanneer het bedrijf eenmaal goed loopt kun je overgaan naar een fulltime onderneming. De tussenliggende periode biedt meer zekerheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.