Een positieve trend waarbij de koersen gedurende lange tijd stijgen, dan spreek je van een bull market. Veel beleggers kopen in deze periode aan, in de hoop dat de koers nog verder stijgt. Maar let op, dat optimisme kan niet eeuwig blijven duren. Hoe lang duurt een bull market crypto? Dat legt GeldKip je uit.

Handel tijdelijk gratis! Over de eerste € 1000 betaal je geen handelskosten. Meld je via de speciale link aan en ontvang die bonus.

Betekenis van bull market

Een bull market heet in het Nederlands een stierenmarkt, hoewel dit een beetje vreemd klinkt. De stier neemt zijn tegenstander op de horens en gooit deze omhoog. Dit verwijst naar het omhoog gaan van koersen. De bull market is bekend vanuit de aandelenmarkt. Sinds de komst van cryptocurrency heb je ook de bull market crypto.

Toch moet ik hier een kanttekening bij plaatsen. De bull market treedt bij crypto veel eerder in dan bij aandelen.

Kenmerken crypto bull market

Wanneer door optimisme de prijzen stijgen spreek je van een bull market. Binnen de aandelenmarkt gebeurt dot wanneer aandelen minimaal twee maanden of langer met minstens 20% stijgen. Binnen de cryptomarkt spreek je van een bull market wanneer de bitcoinkoers minimaal 15% stijgt vanaf het laatste dieptepunt.

Hoe lang duurt bull market bij crypto?

Bij aandelen duurt een bull market minimaal twee maanden. Dit kun je niet met crypto vergelijken, omdat deze laatste zeer volatiel is. Er wordt wel eens gezegd dat één cryptojaar gelijk staat aan zeven aandelenjaren.

De bull market crypto duurt minimaal 5 dagen. Bij een bull market wordt namelijk naar de koersstijging gekeken, en niet naar de duur van de stijgende markt.

Er zit ook wel een maximum aan de bull market. De langste bull market run ooit bedroeg 3453 dagen voor de aandelenmarkt en ongeveer 518 dagen voor de cryptomarkt.

Van bull naar bear

Wanneer stopt de bull market? Dit gebeurt wanneer de beren het van de stieren overnemen. Een bear market is precies het tegenovergestelde van de bull market. Pessimisme neemt het van het optimisme over. De koersen dalen minimaal 15% of meer vanaf de laatste piek.

Een bear market duurt ook minimaal vijf dagen. Is dit korter, dan spreek je eerder van een correctie. Zelfs wanneer die correctie 18% of meer bedraagt, want het herstel vindt binnen vijf dagen weer plaats.

Wat gebeurt er na de bull run?

Er wordt heel wat psychologie op de bull market losgelaten. Van tevoren weet je niet wanneer de stijgende prijzen op hun hoogtepunt zijn. Achteraf is wel duidelijk dat beleggers vaak niet weten wat ze moeten doen wanneer de koers op de piek is. Het logisch nadenken verdwijnt naar de achtergrond.

Weet je wat er gebeurt na de bull run? De stijgende koers dan komen tot stilstand. Op dat moment neemt de twijfel de overhand. Veel beleggers zijn van mening dat dit het moment is om te verkopen. De eerste verkopers dienen zich aan, en dat leidt tot een dalende prijs. Als gevolg hiervan zullen steeds meer beleggers verkopen. Hoe meer beleggers dit doen, hoe harder de prijzen dalen. Crypto is op dat moment in een bear market beland.

Op weg naar de crash

Het zal niet de eerste keer zijn dat na een bull run een crash volgt. Dit wordt veroorzaakt door een golf van verkooporders en liquidaties. Een crash is heftiger dan een bear market. De koersen dalen 25% of meer, gerekend vanaf het laatste hoogtepunt. Een crash duurt minimaal 10 dagen en kan makkelijk 400 dagen voortduren.

In het verleden is bitcoin al een paar keer met 80% of meer in prijs gedaald, en dat binnen enkele weken tot maanden. Dan spreek je dus echt van een crypto crash oftewel: de cryptomarkt stort in.

Moet je bij bull market verkopen?

Bij een bull run kun je twee dingen doen: kopen of verkopen. Het probleem is dat niemand weet wat de piek is, dat zie je pas achteraf. De vraag is ook: moet je bij bull market verkopen? Dat hangt voornamelijk van de procentuele winst af. Sta je bij een bull run op verlies, dan is het niet zo verstandig om te verkopen.

Toch kan verkopen met verlies soms nodig zijn. Bijvoorbeeld omdat je tijdens een eerdere piek hebt gekocht, en je niet verwacht dat de koers hier ooit weer gaat komen. Dan kun je een bull market gebruiken om je verlies te beperken.

Verkopen tijdens een bull market is goed wanneer je minimaal 1% winst hebt. Maak van tevoren zelf uit hoeveel winst je wil behalen. De een gaat voor die ene procent, de ander voor 20%. Wees voorzichtig met hebzucht, dit kan ertoe leiden dat je te lang wacht waardoor je uiteindelijk toch weer op verlies staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.