Bijgewerkt: 27 maart 2023

De verwerkingstijd van je betaling is in veel gevallen ontzettend kort. Geld overmaken naar een andere bank of naar het buitenland duurt wel wat langer. Hoe lang duurt geld overmaken? Dit hangt van het tijdstip van overmaken af. Bekijk hieronder hoe lang een overschrijving duurt.

Hoelang duurt een bankoverschrijving naar dezelfde bank?

Wanneer je geld tussen je eigen rekeningen overmaakt dan staat dit direct op de rekening. Bij internetbankieren is dit ook zichtbaar. Nu kan het natuurlijk zijn dat je geld naar iemand anders overmaakt die bij dezelfde bank zit. Ook in dit geval staat het geld direct op de rekening.

Geld overmaken tussen twee rekeningen van dezelfde bank duurt dus nog geen 5 seconden. Toch kan het voorkomen dat dit in bijzondere gevallen wat langer duurt met een maximum van een aantal uur.

Geld overmaken tussen verschillende banken

Hoe lang duurt geld overmaken wanneer het om verschillende banken gaat? Sinds 2019 is de verwerkingstijd verkort van een hele werkdag naar enkele seconden. Alle banken beschikken over een razendsnel betalingssysteem.

Het maakt in principe niet uit tussen welke twee banken je geld overmaakt, zolang het hier maar om Nederlandse banken gaat. Overigens is het Nederlandse betalingssysteem de snelste in Europa. Geld overmaken tussen Nederlandse banken duurt slechts 5 seconden. Andere Europese banken doen hier 10 seconden over. Wat natuurlijk nog steeds razendsnel is.

Snelheid van een overboeking via een betaal app

Steeds meer mensen maken gebruik van een betaal app. Hoelang duurt geld overmaken via de betaal app? Ook dit moet binnen enkele seconden gebeurd zijn. Toch zijn er een aantal betaal apps waarbij dit wat langer duurt met een maximum van enkele minuten.

Hoe lang duurt geld overmaken naar het buitenland?

Overboekingen binnen Nederland zijn snel verwerkt, vaak binnen enkele seconden tot minuten. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan dit iets langer duren. Wil je geld overmaken naar het buitenland? Dan hangt de verwerkingsduur van het tijdstip van overmaken en de locatie af.

Maak je geld naar het buitenland over en bevindt het land zich binnen de eurozone, dan duurt de overschrijving gemiddeld drie werkdagen. Hierbij is het wel belangrijk dat je de overschrijving voor 18 uur maakt, anders komt er mogelijk nog een extra werkdag verwerkingstijd bij.

Ligt het land buiten de eurozone dan duurt de overschrijving gemiddeld vijf werkdagen. Het komt zelden voor dat dit langer duurt. Houd bij overboeken of overschrijven wel altijd rekening met feestdagen. Sommige feestdagen kunnen de verwerkingstijd vertragen.

Overzicht geld overmaken: zo lang duurt het

Hieronder nog even de verwerkingstijden van overboekingen overzichtelijk bij elkaar. Zo lang duurt geld overmaken:

  • Tussen rekeningen van de eigen bank: 5 seconden
  • Tussen verschillende Nederlandse banken: 5 seconden
  • Naar het buitenland binnen de eurozone: drie werkdagen
  • Naar het buitenland buiten de eurozone: vijf werkdagen
  • Via de betaalapp: enkele seconden tot minuten
  • Via een pinbetaling in Nederland: enkele seconden
  • Via een betaling in het buitenland: tot enkele dagen

Dit moet je over pinbetalingen weten

Een pinbetaling is ook een overschrijving of overboeking. Wanneer je binnen Nederland met je pinpas betaalt wordt dit direct van je rekening afgeschreven. Pin je in België of Duitsland dan kan dit tot 48 uur duren voordat het bedrag van je rekening wordt afgeschreven.

In andere Europese landen en daarbuiten kan dit soms nog langer duren. Het is helemaal niet vreemd dat er een week na terugkomst van je vakantie alsnog van alles wordt afgeschreven. Houd hier dan ook rekening mee. Tip: bewaar alle bonnetjes van pinbetalingen goed, zo kun je altijd controleren of een afschrijving wel klopt. Vaak weet je tijdens je vakantieperiode niet meer waar je overal betaald hebt.

Waarom duurt geld overmaken zo lang?

Het kan wel eens voorkomen dat geld overmaken erg lang duurt. Waarom is dat? Dit zie je vaker tijdens en rondom feestdagen, waarbij banken een langere verwerkingstijd hebben. Het kan ook dat er sprake is van een storing bij de bank.

Mocht een overboeking tussen Nederlandse rekeningen niet direct verwerkt zijn, wacht dan enkele uren. Gebeurt er nog steeds niets dan is het beter om even contact op te nemen met de desbetreffende bank.

Zo zit het met spoed betalingen

Bij een overboeking heb je altijd de keuze uit een spoedbetaling. Hoe lang duurt geld overmaken wanneer je hiervoor kiest? Betreft het een overschrijving tussen twee Nederlandse rekeningen dan hoef je niet voor een spoedbetaling te kiezen. Tenzij deze overschrijving in het weekend of tijdens feestdagen plaatsvindt, dan kan het misschien wat langer duren. In dit geval is het misschien beter om voor een spoedbetaling te kiezen.

Bij spoed verwerkt de bank de overboeking in veel gevallen binnen 90 minuten, vaak nog eerder. Het proces van een spoedbetaling verloopt iets anders dan een normale overboeking. Volg alle stappen, de rest wijst zich vanzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.