Bijgewerkt: 27 maart 2023

De regels omtrent handelen in bitcoin en andere cryptocurrency

Het lijkt wel alsof iedereen in crypto kan handelen. Toch is dit niet zo. In sommige landen is er een wettelijke minimumleeftijd voor het kopen van cryptovaluta, terwijl in andere landen er geen specifieke regels zijn. Laten we gaan kijken wat de minimumleeftijd is om crypto te kopen. Je moet ook weten waarom overheden een leeftijdsgrens instellen en wat er gebeurt als je te jong bent.

Minimale leeftijd om crypto aan te kopen

In de meeste landen is er geen leeftijdsgrens voor het handelen in crypto. Dit betekent dat iedereen, ongeacht de leeftijd, cryptovaluta kan kopen. Sommige landen hebben wel wettelijke minimumleeftijden voor het kopen van crypto. In de Verenigde Staten moeten gebruikers minstens 18 jaar oud zijn om cryptovaluta te kopen. In Nederland gelden er iets andere regels.

Waarom de overheid een leeftijdsgrens instelt

Er zijn verschillende redenen waarom de overheid een leeftijdsgrens instelt voor het kopen van crypto. Een van de belangrijkste redenen is het beschermen tegen risicovolle investeringen. Crypto wordt vaak als risicovolle investering beschouwd. De waarde hiervan kan snel veranderen.

Jongeren hebben vaak minder financiële ervaring. Ze zijn makkelijker te verleiden met de belofte van snelle winsten. Door een leeftijdsgrens in te stellen wil de overheid jonge mensen beschermen tegen deze risico’s.

De overheid stelt ook een leeftijdsgrens in ter voorkoming van illegale activiteiten. Cryptovaluta worden soms gebruikt voor het witwassen van geld en het financieren van terrorisme. Door een leeftijdsgrens kunnen autoriteiten het gebruik van crypto beter controleren.

Cryptoplatformen moeten zich hier aanhouden

Cryptoplatformen zijn verplicht om zich te houden aan de wet- en regelgeving in het land waarin ze actief zijn. Als er een wettelijke minimumleeftijd is voor het kopen van cryptovaluta, dan moeten cryptoplatformen zich hieraan houden. Ze moeten de leeftijd van gebruikers controleren en voorkomen dat minderjarigen toegang hebben tot hun platform.

Hoe een cryptoplatform de leeftijd van gebruikers controleert

Cryptoplatformen hebben verschillende manieren om de leeftijd van hun gebruikers te controleren. De meeste platformen vereisen dat gebruikers hun identiteit verifiëren. Dit doe je door het uploaden van een kopie van een identiteitsbewijs, zoals een paspoort of rijbewijs. Andere cryptoplatformen maken gebruik van geavanceerde technologie, zoals gezichtsherkenning of biometrische gegevens. Aan de hand hiervan kunnen ze de leeftijd van gebruikers controleren.

Wat er gebeurt wanneer je te jong bent

Als je te jong bent om cryptovaluta te kopen dan weigeren de meeste cryptoplatformen je toegang tot hun platform. Probeer je toch toegang te krijgen door te liegen over je leeftijd? Dan heeft dit soms ernstige gevolgen. Het is daarom altijd beter om op te zoek te gaan naar een cryptoplatform met een lagere leeftijdsgrens.

Regelgeving in de toekomst

In de toekomst krijgen we meer te maken met regelgeving omtrent de minimumleeftijd voor het kopen van cryptovaluta. Veel regeringen zijn bezorgd over de snelle opkomst van cryptovaluta en willen ervoor zorgen dat mensen ze veilig en verantwoord gebruiken. Sommige landen hebben hun regulering van cryptovaluta al versterkt. In de toekomst komen er meer van dit soort initiatieven.

Regels in Nederland

In Nederland is er geen wettelijke minimumleeftijd voor het kopen van cryptovaluta. Dit betekent dat ook een puber van 14 jaar crypto kan kopen. Cryptoplatformen moeten zich wel houden aan de wet- en regelgeving met betrekking tot de preventie van witwassen en terrorismefinanciering. Ze moeten de identiteit van hun klanten controleren en verdachte transacties bij de autoriteiten melden.

Een cryptoplatform kan zelf een minimumleeftijd instellen. Bij Bitvavo moet je minimaal 18 jaar oud zijn, ook al heb je toestemming van je ouders of voogd. Bij buitenlandse platformen geldt soms een minimumleeftijd van 13 jaar.

Meer regels in andere landen

Andere landen hebben vaak wettelijke minimumleeftijden voor het kopen van cryptovaluta. In de Verenigde Staten moeten gebruikers minstens 18 jaar oud zijn om cryptovaluta te kopen. In Zuid-Korea moeten gebruikers minstens 19 jaar oud zijn en in Japan moeten gebruikers minstens 20 jaar oud zijn.

De leeftijdsgrens omzeilen

Het is geen goed idee om de leeftijdsgrens te omzeilen en te liegen over je leeftijd. Als het platform erachter komt dat je hebt gelogen, kunnen ze je account blokkeren en verlies je al je cryptovaluta. Bovendien kan dit ook juridische gevolgen hebben.

Toch zijn er manieren om de leeftijdsgrens te omzeilen. Bijvoorbeeld door te handelen op een decentraal platform. Dit soort platformen wordt niet door een bedrijf gereguleerd. Hierdoor heeft iedereen toegang tot crypto. Een nadeel hiervan is dat er via decentrale platformen ook crypto wordt aangeboden dat een groot risico vormt.

Een account op naam van een volwassenen maken

Een andere optie is een account te maken op naam van een volwassene. Doe dit altijd met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je ouders of volwassen broer of zus. Bedenk dat de crypto die je in dit account verhandelt eigenlijk op naam van de volwassenen staat. Juridisch gezien is deze dan ook eigenaar van je crypto.

Dit betekent dat je zeker geen zaken moet doen met iemand die misschien crypto van je steelt. Houd er ook rekening mee dat diegene belasting moet betalen over het cryptovermogen. Maak hierover goede afspraken.

Conclusie

Veel handelsplatforms vereisen dat gebruikers ten minste 18 jaar oud zijn, maar er zijn ook platforms die toegankelijk zijn voor gebruikers onder de 18 jaar.

Het is belangrijk om te weten dat het kopen van cryptocurrency risicovol is. Doe daarom altijd onderzoek voordat je in een bepaalde crypto investeert. Zowel voor jongeren als voor volwassenen is het verstandig om eerst een ervaren gelijker te praten. Sluit je zeker niet verleiden door praatjes van mensen die er snel rijk mee zijn geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.