Bijgewerkt: 27 maart 2023

Met een extra zakcentje kom je beter rond. Hoeveel mag je bijverdienen zonder KVK? Je hebt niet altijd een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig.

Verschillende klussen en bijverdienen

Er zijn heel wat klussen waar je een extra zakcentje mee bijverdient. Als hulp in de huishouding, oppas, schilder of elektricien. Soms gaat het om een uurtje werk, in andere gevallen om een langdurige klus.

Hoe zit het met bijverdienen en de belastingdienst? Je moet voor jezelf bepalen of je de inkomsten moet opgeven. Stel dat je meehelpt met verhuizen en hiermee met je eigen auto of bestelbus rijdt. De vergoeding die je ontvangt staat nagenoeg gelijk aan de benzinekosten. In dit geval maak je geen winst. Dit hoef je niet op te geven aan de belastingdienst. Maak je wel winst, dan is dit inkomen belast. Je moet dit officieel opgeven aan de Belastingdienst.

Handelen in crypto? Een ware rage. Probeer het nu gratis uit! Over de eerste € 1000 geen handelskosten.

Resultaatgenieter of ondernemer

Voor de belastingdienst is er verschil tussen een resultaatgenieter of ondernemer. Een resultaatgenieter is iemand die inkomsten haalt uit klusjes of werkzaamheden, zonder dat deze zich een ondernemer noemt. Als resultaatgenieter hoef je geen administratie bij te houden. Je kunt echter bepaalde kosten niet aftrekken of rekenen. Als ondernemer kun je dit wel, maar moet je ook een administratie bijhouden.

Hoeveel mag je bijverdienen zonder KVK?

Start je een bedrijf, dan is een inschrijving bij de KVK (Kamer van Koophandel) vereist. Op dat moment ben je officieel ondernemer. Is het wel nodig om je in te schrijven bij de KVK? Wanneer je bedrijfsmatig bezig bent, dan in veel gevallen wel.

Maar of je ook écht ondernemer voor de inkomstenbelasting of btw bent, dat beslist de belastingdienst. Je moet in ieder geval de inkomsten uit overige werkzaamheden opgeven. Afhankelijk van dit inkomen of de omzet ben je wel of geen ondernemer.

Hoeveel mag je bijverdienen zonder KVK? De grens ligt op ongeveer € 10.000 per jaar. Daarnaast wordt gekeken naar het aantal uur werk per week. Werk je vanaf 15 uur per week, dan word je mogelijk ook als ondernemer gezien.

Voordelen inschrijven Kamer van Koophandel

Je schrijft je niet in bij de KVK. Door het bijverdienen ziet de belastingdienst jou wel als ondernemer. Hierdoor moet je mogelijk alsnog btw afdragen. Dit gaat van je inkomen af.

Inschrijven bij de KVK biedt jou een aantal voordelen. Zo mag je gemaakte kosten aftrekken. Dit geldt ook voor betaalde btw. Daarnaast profiteer je van ondernemersregelingen. Dit betekent dat je uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaalt.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel kan jou dus financieel voordeel opleveren. 

Inkomsten niet opgeven

Je verdient wat bij als oppas, elektricien of wat dan ook. Je besluit deze inkomsten niet op te geven aan de belastingdienst. Wat zijn hier de gevolgen van? Wanneer je inkomsten niet opgeeft, wordt dit als zwart geld gezien. In feite ben je dus zwarte aan het werken. Je kunt je voorstellen dat dit niet is toegestaan. Je moet namelijk inkomsten of winst opgeven.

Bij zwart bijverdienen betaal je bewust geen inkomstenbelasting. In veel gevallen komt de belastingdienst hier niet achter. Het kan echter ook dat iemand jou verlinkt of dat de belastingdienst hier zelf achter komt. Dit doe ze door websites als Airbnb en Marktplaats goed in de gaten te houden.

Gepakt? Hierdoor moet je de verzwegen belasting alsnog betalen. Bovendien kun je een vergrijpboete krijgen. Deze boete bedraagt maximaal 50% van de verzwegen belasting.

Voorbeeld boetebedrag

Stel dat je bijverdiensten niet hebt opgegeven. In totaal had je € 1500 aan belasting moeten betalen. De belastingdienst is hierachter gekomen. Dit kost je in ieder geval de verzwegen € 1500 aan inkomstenbelasting. Plus 50% boete is samen € 2250. Wanneer je eenmaal bent gepakt, houdt de belastingdienst jou goed in de gaten. Het zal je een volgende keer niet lukken om bijverdiensten te verzwijgen.

Hulp bij inschrijven KVK

Toch besloten om je in te schrijven bij de KVK? In veel gevallen een verstandige keuze. Maar niet iedereen mag zich zomaar inschrijven. Je moet in ieder geval aan de volgende criteria voldoen:

  • Je deelt mee aan het economisch verkeer
  • Je loopt ondernemersrisico’s
  • Je bent aansprakelijk voor de schulden van de onderneming
  • Het doel is winst
  • De minimale omzet bedraagt € 10.000 per jaar

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel is vrij eenvoudig. Je vult het inschrijfformulier in en maakt een afspraak. Tijdens deze afspraak controleert de KVK je legitimatie. Ook wordt bekeken of je aan de inschrijfvoorwaarden voldoet.

Kosten inschrijven bij Kamer van Koophandel

Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost eenmalig €50. Voor €15 krijg je een uittreksel mee. Dit heb je in sommige gevallen nodig. De kosten voor inschrijving en het uittreksel zijn aftrekbaar. Zo heb je gelijk je eerste kostenpost te pakken.

Ben je voor de belastingdienst ondernemer, dan ontvang je een btw-nummer. Als ondernemer voor de inkomstenbelasting werk je minimaal 15 uur per week. Ook heb je voldoende opdrachtgevers. Dit zijn er in ieder geval drie opdrachtgevers of meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.