Bijgewerkt: 31 maart 2023

Alles wat je moet weten over bijverdienen naast je fulltime baan.

Belastingvrij verdienen is populair, je houdt namelijk meer van je loon over. Heb je al een baan, dan kun je niet altijd belastingvrij inkomen vangen. Hoeveel mag je bijverdienen naast je baan? Bekijk wanneer je bijverdiensten moet opgeven voor de belasting. Dit verschilt namelijk per situatie.

Populaire bijverdienen baantjes

Naast je vaste baan wat bijklussen. De meest populaire klusjes zijn tuinieren, huishoudelijke hulp, schilderen, kapperswerkzaamheden of oppassen. Ook bijles geven is erg in trek.

Sommige mensen verdienen wat bij binnen de horeca: café, restaurant of in een hotel. In de zomermaanden zijn bijbaantjes binnen de land- en tuinbouw en toerisme geliefd. Je kunt je voorstellen dat hier in deze periode veel vraag naar is.

Wanneer heb je bijverdiensten?

Een bijverdienste is iets anders dan een tweede baantje. Onder bijverdienste verstaat de belastingdienst werkzaamheden waarmee je geld verdient, maar je bent niet officieel in dienst. Ook doe je dit niet uit naam van je eigen bedrijf.

Bij een tweede baantje ben je wel in loondienst. Je betaalt dan inkomstenbelasting: de verdiensten vallen niet onder bijverdienste. Herken dit verschil, dan weet je ook hoeveel je mag bijverdienen naast je baan.

Mag ik bijverdienen naast baan of uitkering?

Je mag naast je baan bijverdienen, zolang je dit maar aan de belastingdienst opgeeft. Wel kun je problemen met de werkgever krijgen. Sommige contracten vereisen dat je niet bij de concurrent werkt of concurrerende werkzaamheden uitvoert. Doe je dat toch, dan kan jou dit een boete opleveren. Kijk dus eerst wat er in het arbeidscontract staat.

Bijverdienen naast een uitkering mag ook. Je moet deze bijverdiensten opgeven bij de uitkeringsinstantie (gemeente, UVW). Een percentage van het inkomen mag jezelf houden. Het andere gedeelte wordt van je uitkering afgetrokken.

Met een AOW-uitkering mag je altijd bijverdienen. AOW is namelijk niet inkomensafhankelijk.

Hoeveel mag je bijverdienen naast je baan?

Goed, je mag dus bijverdienen naast je baan. Hoeveel mag je exact verdienen? De vraag is of je deze extra inkomsten moet opgeven of niet. Er zijn twee mogelijkheden: je maakt winst of de vergoeding dekt alleen de kosten. Bekijk hieronder jouw situatie.

Bijverdienste: vergoeding dekt de kosten

Je doet een klus voor familie of vrienden. Hierbij maak je gebruik van je eigen auto of je huurt gereedschap. Vergoeding die je ontvangt dekt de kosten die je maakt. Dit valt niet onder bijverdiensten.

Maak je zelf producten en ligt de verkoopprijs gelijk aan inkoop van materialen? Ook dan maak je geen winst en valt dit niet onder bijverdiensten.

Inkomen (winst) opgeven

Winst moet je wel opgeven. Wanneer spreek je eigenlijk van winst? Hier hoef je geen bedrijf voor te hebben: ook particulieren maken soms winst. Welk werk je ook doet, je houdt hier in veel gevallen iets aan over. Zijn de verdiensten groter dan de kosten die je maakt, dan spreek je over winst. Deze bijverdiensten moet je wel opgeven aan de belastingdienst.

Zoveel mag je belastingvrij bijverdienen

Iedereen heeft recht op de algemene heffingskorting: dit is een korting op de inkomstenbelasting. Daarnaast heb je mogelijk recht op arbeidskorting en misschien wel inkomensafhankelijke combinatiekorting. Verdien je met je baan of bijbaan niet meer dan €6500 per jaar, dan betaal je geen inkomstenbelasting. Over alles hierboven moet je wel inkomstenbelasting betalen.

Heb je een baan (loondienst of eigen bedrijf) en verdien je meer dan €6500 per jaar? Over de bijverdiensten betaal je inkomstenbelasting. Ook wanneer je een uitkering hebt, maak je gebruik van de algemene heffingskorting. Hierdoor zijn de bijverdiensten belast.

Controle door de Belastingdienst

Je bent zelf verantwoordelijk voor aangifte van bijverdiensten. Hierbij moet je zelf bepalen of je inkomsten moet opgeven. Het is voor de belastingdienst vaak lastig om bijverdiensten te controleren. Wel kijken ze regelmatig op Marktplaats of verhuur van (vakantie)woningen via Airbnb. De belastingdienst werkt samen met verhuurplatformen en gemeenten. Dit wordt in de toekomst verder uitgebreid. Hierdoor is het mogelijk dat bepaalde inkomsten automatisch onderdeel uitmaken van je belastingaangifte. Je ziet je inkomsten of bijverdiensten dan al in je aangifte staan.

Bijverdiensten opgeven: zo doe je dat

Hoeveel je mag bijverdienen naast je baan is duidelijk. Dit hangt namelijk helemaal van toegepaste heffingskortingen af. Heb je bijverdienste die niet in loondienst of binnen je eigen onderneming vallen, dan moet je dit zelf opgeven. De bijverdiensten vallen dan onder resultaat uit overige werkzaamheden (inkomsten uit overig werk).

Via mijn Belastingdienst log je met je DigiD of eHerkenning in. Hier vind je de aangifte inkomstenbelasting. Soms staat deze al klaar, in andere gevallen moet je dit zelf even opzoeken.

Heb je niet alleen inkomsten ontvangen maar ook kosten gemaakt? Denk maar eens aan de huur of aanschaf van gereedschap, computerapparatuur of iets anders. Deze kosten mag je van de bijverdiensten aftrekken. Het is wel belangrijk dat de gemaakte kosten puur bedoeld zijn voor je werk of de werkzaamheden. Schaf je een televisie aan om gemaakte foto’s op de bekijken (fotograaf)? Hier trapt de Belastingdienst niet in! Deze kosten mag je dan nog niet opvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.