Hoeveel mag je bijverdienen zonder belasting te betalen 2020

Belastingvrij bijverdienen is mooi: je betaalt geen inkomstenbelasting. Hoeveel mag je bijverdienen zonder belasting te betalen in 2020? Ga er maar van zitten, want in dit artikel vind je alle belangrijke informatie. Yes!

Miljoenen artikelen

Over inkomstenbelasting

Heb jij ook een hekel aan belasting betalen? Je bent niet de enige: de belastingdruk in Nederland is hoog. In april 2019 liet de Raad van State nog weten wat Nederlanders te veel belasting betalen. Maar goed, zolang het kabinet hier niets mee doet, moet je er toch aan geloven.

Hoeveel inkomstenbelasting je betaalt is afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Je betaalt tussen de 36,65 en 51,75% belasting (2019). Hoe meer je verdient, hoe hoger dit percentage.

Heffingskortingen: korting op de inkomstenbelasting

Om ervoor te zorgen dat je niet te veel belasting betaalt, zijn er verschillende heffingskortingen. Dit is een korting op de te betalen belasting. Iedereen heeft recht op de algemene heffingskorting. Heb je inkomen uit arbeid, dan maak je aanspraak op de arbeidskorting. Dan is er ook nog de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Voor zzp’ers en ondernemers zijn er nóg meer kortingen.

Waarom zijn deze heffingskortingen zo belangrijk? Niet alleen omdat je minder inkomstenbelasting betaalt, maar mogelijk ook helemaal niets. De algemene heffingskorting kan je namelijk helpen bij het belastingvrij verdienen.

Zoveel mag je bijverdienen zonder belasting te betalen (2020)

Tja, hoeveel mag je bijverdienen zonder belasting te betalen? Eerst even wat uitleg over de benaming bijverdienen. Zelf denk ik dan aan inkomsten naast je gewone werkzaamheden, bijvoorbeeld een tweede baantje. Maar goed, de meeste mensen bedoelen met bijverdienen gewoon een aantal uurtjes per week of maand werken.

De algemene heffingskorting 2020 bedraagt €2711. Bij een inkomen tot €68.508 betaal je 37,35% inkomstenbelasting. Nu is het een kwestie van rekenen. Je neemt je inkomsten (jaarinkomsten) en berekent het percentage wat je aan inkomstenbelasting betaalt. Hier trek je de algemene heffingskorting vanaf. Geen zin om zelf uit te rekenen?

Dit mag je bijverdienen zonder belasting te betalen (2020):

€ 7258

Dit betekent dat je jaarlijks een bedrag van €6758 bruto mag verdienen, zonder dat je hier inkomstenbelasting over betaalt. Omgerekend komt dit neer op een inkomen van €563 per maand (exclusief vakantiegeld). Ontvang je ook nog vakantiegeld, dan betaal je mogelijk wél wat inkomstenbelasting.

Nog meer belastingvrij bijverdienen: de arbeidskorting

Het wordt nog veel interessanter, want mogelijk heb je ook recht op arbeidskorting. Hierdoor mag je jaarlijks nog meer belastingvrij bijverdienen. De arbeidskorting is afhankelijk van de hoogte van het arbeidsinkomen. Verdien je tot €9694, dan bedraagt de arbeidskorting 1,754% x arbeidsinkomen.

Neem je de heffingskorting en arbeidskorting erbij, dan ontstaat er een nieuwe berekening.

Dit mag je belastingvrij bijverdienen zonder belasting te betalen (inclusief heffingskorting en arbeidskorting):

€ 7098

Let op: je ontvangt alleen arbeidskorting bij inkomsten uit loondienst of als ondernemer. Bij sommige uitkeringen heb je recht op arbeidskorting, maar bij de meeste uitkeringen juist niet.

Belastingvrij bijverdienen naast baan

Heb je al een baan? Belastingvrij bijverdienen naast je baan is vaak niet mogelijk. Dit komt omdat de algemeen heffingskorting maar één keer kan worden toegepast. Dit gebeurt in de meeste gevallen al via je eerste baan. Krijg je er een tweede baantje bij, dan geldt de algemene heffingskorting hier niet. Je kunt naast je baan natuurlijk wel zwart geld verdienen: dit is een bron van inkomsten die je niet opgeeft. Meer hierover lees je in de volgende alinea.

Inkomsten opgeven: wel of niet doen?

Moet je inkomsten opgeven, zelfs als je geen belasting hoeft te betalen? Ja, je bent verplicht om alle inkomsten door te geven. Dus ook wanneer dit inkomen lager dan €7098 is. Overigens zijn er bepaalde situaties waarbij je geen aangifte inkomstenbelasting hoeft te doen. Bijvoorbeeld bij een negatief resultaat uit overige werkzaamheden. Verricht je werk voor familie of vrienden en krijg je hier een kleine vergoeding voor? Is deze vergoeding net zo hoog als de kosten die je maakt? Dan is er geen sprake van inkomsten maar van een onkostenvergoeding. Dit hoef je niet op te geven. Ook niet wanneer je meer kosten maakt dan dat je aan inkomsten ontvangt.

Geef je inkomsten niet op, terwijl dit eigenlijk wel moet? In dit geval spreken we van zwart geld. Het niet opgeven van inkomsten is strafbaar. Komt de Belastingdienst hierachter, dan levert je dit een boete op. Bovendien moet je de verschuldigde inkomstenbelasting alsnog betalen.

Ads: bol

Dit artikel werd je aangeboden door Geldkip.nl
Foutje in een artikel opgemerkt? Laat het ons weten, vul het formulier in. Vermeld om welke PAGINA het gaat, anders weten we niet waar we moeten zoeken! Je bericht wordt niet op de website gepubliceerd!