Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je hebt geld nodig voor een verbouwing, nieuwe inrichting, auto of iets anders. Het maakt eigenlijk niet uit, belangrijker is om te weten hoeveel je kunt lenen. Hoeveel geld kan ik lenen? Dit hangt van een aantal zaken af. Ontdek hoe je maximale krediet berekend wordt.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet

Hoeveel je kunt lenen hangt van je inkomen, huwelijkse staat en vaste lasten af. Je hebt de keuze uit een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Wat heeft dit te maken met je maximale krediet? Nou, het gaat hier voornamelijk om de maandlasten. Bij een doorlopend krediet betaal je maandelijks tussen de 1% en 2% van het leenbedrag. Bij een persoonlijke lening betaal je vanaf 4,1% rente per jaar. De persoonlijke lening is dus goedkoper. Dit is wel iets om rekening mee te houden.

(Let op: bovenstaande voorbeelden gelden i het jaar 2019. Bekijk zelf of de rentes nog kloppen).

Geld lenen berekenen

Tegenwoordig hoef je geen afspraak te maken om een geldlening te berekenen. Dit doe je heel eenvoudig online, gewoon wanneer het jou uitkomt. Voordat je aan de slag gaat, laat ik je eerst zien hoeveel je maximaal kunt lenen.

Hoeveel geld kan ik lenen: het overzicht

Hieronder wat voorbeelden van het maximaal te lenen geldbedrag. Deze berekening heb ik in juli 2019 gemaakt. Ga dus zelf even na of het nog wel allemaal klopt.

Alleenstaand – huurhuis

  • Netto maandinkomen €1500: ongeveer €600
  • Netto maandinkomen €1800: ongeveer €13.350

Alleenstaand – koophuis (€850 hypotheek per maand)

  • Netto maandinkomen €1500: je kunt geen geld lenen
  • Netto maandinkomen €1800: ongeveer €12.400

Samenwonend – huurhuis (huurprijs €700) – partner geen inkomen

  • Netto maandinkomen €1800: je kunt geen geld lenen
  • Netto maandinkomen €2000: ongeveer €7595

Samenwonend – huurhuis (huurprijs €700) – netto maandinkomen partner €500

  • Netto maandinkomen €1500: ongeveer €7552
  • Netto maandinkomen €1800: ongeveer €20.302

Samenwonend – koophuis (€850 hypotheek per maand) – netto maandinkomen partner €500

  • Netto maandinkomen €1800: ongeveer €14652
  • Netto maandinkomen €2000: ongeveer €23152

Je ziet dat er veel verschillende situaties zijn. Je vaste lasten (huur of hypotheek) spelen een belangrijke rol, maar natuurlijk ook het netto maandinkomen. Ook hangt het van de huodige rente af, hoeveel je kunt lenen. Vraag dit dus zelf even na.

Minilening afsluiten

Met een minilening leen je maximaal €1500 euro. Het maakt hierbij niet uit hoeveel je verdient. Ook vindt er geen BKR toetsing plaats.

Bekijk de minilening van Ferratum

Bereken jouw minikrediet op Saldodipje

Zelf berekenen

Misschien ligt jouw situatie net iets anders. Je betaalt bijvoorbeeld meer of minder huur of hypotheek. Of jouw inkomen ligt hoger of lager. Gelukkig kun je een persoonlijke berekening maken. Je ziet dan direct wat je maximaal kunt lenen. Dit kan bij verschillende websites en aanbieders.

Het persoonlijk krediet

Na de berekening vraag je een offerte aan. Hierbij kies je voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Het is soms moeilijk om uit een van beiden te kiezen. Daarom volgt nu belangrijke informatie over de persoonlijke lening.

Een persoonlijke lening is een consumptief krediet. Het geleende bedrag ontvang je in één keer op je bankrekening. De looptijd en rente staan altijd vast. Deze worden gedurende de looptijd niet gewijzigd. Hierdoor heb je meer zekerheid. Mocht de rente stijgen, dan blijf jij hetzelfde betalen.

Overigens is de rente van een persoonlijke lening altijd lager dan die van een doorlopend krediet. Dit komt omdat er geen renterisico is. De rente ligt wel wat hoger dan die bij een hypotheek.

Het doorlopend krediet

Bij het doorlopend krediet kun je reeds afgeloste bedragen opnieuw opnemen. Hierdoor heb je meer financiële ruimte. Je betaalt alleen rente over het openstaand saldo. Stel dat je in totaal €5000 hebt opgenomen, terwijl het maximaal krediet €20.000 bedraagt. Je betaalt dan alleen rente over die €5000.

Bij het doorlopend krediet is de rente variabel. Dit betekent dat deze met de marktrente meestijgt of meedaalt. De looptijd staat niet vast, hierdoor kan het krediet oneindig doorlopen. Wel kun je uiteindelijk het doorlopend krediet opzeggen. Hiermee verbreek je het contract. Dit opzeggen is kosteloos, mits je natuurlijk het openstaand saldo hebt afbetaald.

Wat moet ik kiezen?

Hoeveel geld kan ik lenen wanneer ik kies voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet? Dat maakt niet uit, de leenvorm doet er niet toe. Bij dit soort leningen gaat het voornamelijk om de maandlasten en natuurlijk de looptijd.

Welke van deze twee leenvormen is beter? De persoonlijke lening biedt meer zekerheid. Bij het doorlopend krediet betaal je meer rente, maar kom je ook telkens in de verleiding om opnieuw geld op te nemen.

Kies alleen voor het doorlopend krediet wanneer je vaker geld nodig hebt, maar ook wanneer je weet wat je doet.

Heb je berekend hoeveel je maximaal kunt lenen? Vraag vrijblijvend een of meerdere offertes aan. Deze ontvang je in je mailbox. Zo kun je zelf bekijken welke aanbieder het beste bij jou past. Natuurlijk ga je voor de laagste rente en de beste voorwaarden.

Bij sommige aanbieders betaal je niks voor het aanvragen van een lening. Houd er rekening mee dat je dit bij sommige aanbieders juist wél betaalt. Even goed opletten dus, maar dat hoef ik jou niet uit te leggen. Jij bent namelijk een verstandig persoon, anders was je ook niet op deze website terechtgekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.