Hoeveel geld per view YouTube?

Je bent vlogger of wilt hiermee beginnen. Wist je dat geld verdienen met YouTube ontzettend populair is? Je plaatst advertenties bij jouw video’s: hier haal jij een inkomen uit. Hoeveel geld per view YouTube? Een goede vraag, want je moet wel weten wat je verdient. In dit artikel vind je hier meer informatie over.

Hét moment om in te stappen? Kies je platform.


Zo werkt geld verdienen met YouTube

Bekende Nederlandse YouTubers als Nikkie de Jager en Enzo Knol doen het al een tijdje: geld verdienen met YouTube. Voor deze YouTubers ligt er een maandelijks inkomen van duizenden euro’s te wachten. Voordat jij zover bent, moet je heel hard aan de slag.

Hoe werkt dat, geld verdienen met YouTube? In het kort uitgelegd:

 • Maak een YouTube kanaal
 • Plaats (dagelijks) nieuwe video’s
 • Meld je aan bij het YouTube partnerprogramma
 • Schakel advertentieweergave in
 • Verdien geld

Dit klinkt eenvoudig, en dat is het eigenlijk ook. Enige voorwaarde is dat je minimaal 1000 volgers op je kanaal nodig hebt. Ook moeten jouw video’s de afgelopen 12 maanden in totaal minimaal 4000 uur zijn bekeken.

CPM en CPC advertenties

Er zijn twee soorten YouTube advertenties: CPM en CPC. De eerste (CPM) betekent cost per mile oftewel kosten per 1000 weergaven. Je krijgt betaald per 1000 kijkers die de advertentie zien. Hierbij is het belangrijk dat de kijker minimaal 30 seconden de advertentie ziet. Voor korte video’s geldt dat de kijker minimaal de helft van de advertentie moet zien. Houd er rekening mee dat veel kijkers de advertentie zo snel mogelijk wegklikken.

Een CPC advertentie (kosten per klik) is daarom interessanter. Hierbij krijg je betaald voor elke keer dat iemand op een van je advertenties klikt.

Hoeveel geld per view YouTube?

Van alle inkomsten uit advertentieweergave is ongeveer 45% voor YouTube. De overige 55% ontvang je zelf. Je deelt dus de inkomsten met YouTube.

Hoeveel geld per view YouTube is afhankelijk van de CPM of CPC, maar ook van de weergavetijd, kwaliteit van het verkeer en hoeveel mensen actie ondernemen. Om je een idee te geven: de meeste YouTubers verdienen tussen de €3 en €9 per 1000 weergaven.

Je inkomen verhogen

Er zijn verschillende manieren om je inkomen via YouTube te verhogen. Zorg allereerst voor interessante video’s. De volgende onderwerpen doen het erg goed:

 • Gaming
 • Nieuws en roddels
 • Reviews en recensies
 • Demonstraties
 • Toplijsten
 • Filmpjes met dieren
 • Falen (fail)

Deel je video op je persoonlijke website, social media of met andere videosites. Zorg dat je abonnees groeien. Hoe meer abonnees, hoe sneller het met de inkomsten gaat.

Naast het YouTube programma kun je ook op zoek naar sponsors. Je vindt alleen een sponsor wanneer je voldoende abonnees hebt en jouw kanaal populair is. Hoe werkt dit, met sponsors? Je plaatst een review video voor de sponsor. Hier ontvang je tussen de €50 en meer dan €1000 voor. Hoe populairder jouw kanaal, hoe meer je kunt vragen. Hiermee benadruk ik weer hoe belangrijk het is om je YouTube kanaal succesvol te maken.

Belasting betalen over je YouTube inkomsten

Of je nu betaald krijgt per view of voor gesponsorde content: de belastingdienst ziet dit als inkomen. Hier moet je dus nog belastinginkomsten over betalen. Overigens hoeft dit niet altijd: dit is afhankelijk van de hoogte van jouw inkomsten. Verdien je zeer weinig en heb je naast geld verdienen met YouTube geen andere inkomsten? Dan is de kans groot dat je geen inkomstenbelasting betaalt.

Geef de inkomsten door als inkomsten uit overige werkzaamheden. Bij het invullen van de belastingaangifte zie je vanzelf wat en hoeveel je moet betalen.

Geef je de inkomsten niet op? Dit kan jou mogelijk een boete opleveren. Het is daarom altijd verstandig om dit wel op te geven. Je geeft het totale jaarinkomen op. Je hoeft dus niet elke afzonderlijk view of klik op jouw advertentie door te geven. Gewoon het totaalbedrag, zo gemakkelijk is het.

Tip: noodzakelijke kosten of uitgaven mag je weer van de winst aftrekken. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe vlogcamera aangeschaft? Deze kosten trek je van de winst af, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.

Bekijk hier de bestverkochte vlogcamera’s

De aanschaf van een nieuwe computer is niet altijd aftrekbaar. Je moet namelijk aan kunnen tonen dat je de computer alleen voor je werk gebruikt. Met een computer die in je woonkamer staat is dit lastig aantoonbaar. Ben je zzp-er of heb je een bedrijf, dan is dit wel aantoonbaar.


GeldKip is een blogger van midden 40. Eigen huis met zonnepanelen (heel milievriendelijk), gezin, bedrijfje én een hond. Droomt van rijkdom en zoekt naar duizend manieren om dat te bereiken. Al die tips en ideeën komen in de blogs tot leven. ✍️Schrijven kost tijd en geld. Daarom staan er in de artikelen soms affiliate linkjes die naar een product of dienst verwijzen. Hiervoor ontvangt GeldKip een vergoeding, waar niet jij maar de adverteerder voor betaalt.

Een gedachte over “Hoeveel geld per view YouTube?

 • 15 september 2020 om 21:07
  Permalink

  ik krijg mijn YouTube geld er maar niet af. Er wordt steeds gezegd dat ze na enkele weken die verdraaide pincode naar me opsturen, maar dat gaat al twee jaar zo. Wie kan me helpen??
  IK HEB 11 MILJOEN VIEWS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *