Hoeveel mag je zwart bijverdienen (2022 en 2023)?

Vraag: hoeveel mag je zwart bijverdienen? Zwart bijverdienen betekent dat je geen inkomstenbelasting betaal. Tot een bepaalde drempel hoef je dit ook niet te betalen. Bekijk in dit artikel hoeveel je in 2022 belastingvrij mag bijverdienen (ook 2023).

Hét moment om in te stappen? Kies je platform.


Verschil tussen zwartwerken en belastingvrij bijverdienen

Er is een flink verschil tussen zwartwerken of belastingvrij bijverdienen. Met zwart werk geef je de inkomsten niet aan de belastingdienst door. Belastingvrij bijverdienen betekent dat je dat wel opgeeft, maar je op de eindstreep geen belasting hoeft te betalen.

Zwart werken is niet toegestaan. Wanneer je inkomsten niet opgeeft terwijl dit eigenlijk wel zou moeten, dan riskeer je een boete. Aan de andere kant hoef je inkomsten tot een bepaalde drempel niet op te geven. Waar ligt de grens? Wanneer vrijwel zeker is dat je inkomstenbelasting moet betalen en je geeft de inkomsten niet op, dan valt dit onder zwart werken.

Tip: de nieuwste smartphones incl. prijs

Hoeveel mag je zwart bijverdienen?

De vraag is wanneer je inkomsten moet gaan opgeven. Dit hangt helemaal van de hoogte van het inkomsten af. Je hebt namelijk (vrijwel altijd) recht op de algemene heffingskorting en mogelijk ook de arbeidskorting. Dit zijn kortingen op de te betalen inkomstenbelasting.

Soms verdien je zo weinig dat de heffingskortingen hoger zijn dan de belasting die je zou moeten betalen. Op dat moment zijn je inkomsten volledig belastingvrij. Laten we hieronder de heffingskortingen erbij nemen en bekijken hoeveel je zwart mag bijverdienen.

Algemene heffingskorting en arbeidskorting

De algemene heffingskorting ligt op €2888. De arbeidskorting komt uit op ongeveer 4,5% van het inkomen.

Verdien je €8000 per jaar (bruto)? Dan ziet de berekening er als volgt uit:

  • Inkomen: €8000
  • Te betalen belasting (37,1%): €2968
  • Af: algemene heffingskorting (€2888)
  • Af: arbeidskorting (€360)
  • Netto te betalen belasting: €0

Hoeveel mag je zwart bijverdienen in 2022? Dit bedraagt iets meer dan €8500 per jaar. Dit komt overeen met een bruto maandloon van € 708. Omdat je niet in alle gevallen aangifte hoeft te doen, komt het belastingvrije bedrag op ongeveer €8500 uit.

Hoeveel mag je zwart bijverdienen in 2023?

Ik schat in dat de algemene heffingskorting in 2023 op €2900 ligt. De inkomstenbelasting blijft gelijk. Dan laat ik de arbeidskorting even ongewijzigd. Dan zou je volgens mijn inschatting in 2022 op ongeveer €8520 belastingvrij uitkomen. Zodra hier meer over bekend is dan laat ik er een nieuwe berekening op los.

Wanneer moet je aangifte inkomstenbelasting doen?

Heb je een inkomen dat niet hoger dan €8000 per jaar bedraagt (bruto)? Dan hoef je geen aangifte inkomstenbelasting te doen. In deze twee gevallen doe je wel aangifte:

  • Wanneer je meer dan €15 terugkrijgt
  • Wanneer je meer dan €46 moet betalen

Op de website van de belastingdienst maak je heel eenvoudig een eerste berekening. Hierdoor zie je direct of je belasting moet betalen of terugkrijgt. Met een inkomen rond €8000 zul je in veel gevallen geen aangifte hoeven te doen. Dat scheelt weer een hoop werk.

Bekijk boeken over passief inkomen

Twee baantjes en belastingvrij bijverdienen

Hoe zit het met zwart bijverdienen wanneer je twee baantjes hebt? Hier gelden andere regels voor. Je mag de algemene heffingskorting maar één keer toepassen oftewel bij één werkgever. Bij de andere werkgever betaal je altijd inkomstenbelasting.

Even een situatie schetsen. Je hebt twee verschillende baantjes. Bij beide werkgevers verdien je €4000 bruto per jaar. Samen komt dit op €8000 uit. Je zou denken dat dit belastingvrij is, maar dit klopt niet. Bij slechts één werkgever pas je de algemene heffingskorting toe. Over de andere €4000 moet je belasting betalen. Conclusie: werk je bij 2 verschillende werkgevers, dan moet je hoe dan ook inkomstenbelasting betalen. Het is maar dat je het weet.

Zwart werken en de gevolgen

Je hebt hierboven kunnen zien dat je niet altijd aangifte hoeft te doen, bijvoorbeeld wanneer je minder dan €46 inkomstenbelasting moet betalen. Wat gebeurt er wanneer je zwart werkt en geen aangifte inkomstenbelasting doet? Wanneer je niet, te laat of onvolledig aangifte doet heeft dit consequenties.

Ten eerste maakt de belastingdienst een inschatting van je inkomen. Aan de hand hiervan moet je belasting betalen. Daarnaast krijg je ook nog eens een verzuimboete of vergrijpboete. Deze boete loopt op tot meer dan € 2000.. Doe je vaker geen aangifte, dan loopt dit op tot meer dan €5000. Dit bedrag is per jaar dat je geen aangifte doet.

Zwartwerken melden

Er zijn mensen die zwart werken melden bij het Centraal meldpunt Nederland. Vaak doen mensen dit omdat ze iets tegen jou persoonlijk hebben of het oneerlijk vinden dat je geen belasting betaalt. Het Centraal meldpunt Nederland geeft de melding aan de belastingdienst door. Deze doet onderzoek naar de melding. Werk je zwart en geef je dit niet op? Dan is de kans altijd aanwezig dat iemand je verlinkt. Daarom is het beter om aangifte inkomstenbelasting te doen, tenzij dit niet nodig is.


GeldKip is een blogger van midden 40. Eigen huis met zonnepanelen (heel milievriendelijk), gezin, bedrijfje én een hond. Droomt van rijkdom en zoekt naar duizend manieren om dat te bereiken. Al die tips en ideeën komen in de blogs tot leven. ✍️Schrijven kost tijd en geld. Daarom staan er in de artikelen soms affiliate linkjes die naar een product of dienst verwijzen. Hiervoor ontvangt GeldKip een vergoeding, waar niet jij maar de adverteerder voor betaalt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *