Je wilt een webshop beginnen of een bestaande webshop overnemen. Hoeveel omzet heeft de gemiddelde webshop in Nederland? In 2023 behaalt ruim 80% van de webwinkeliers een slechte jaaromzet. Bekijk de gemiddelde omzet kleine webshop en wat grote webshops binnenhalen.

Gemiddelde omzet webshop

Wat is de gemiddelde omzet webshop? Dit is lastig te zeggen, omdat het voornamelijk van de niche afhangt, maar ook van de individuele populariteit van de webwinkel. De ene ondernemer is de ander niet: vooral internetondernemers die flink promoten die weten een hogere omzet te halen.

De gemiddelde omzet van een webshop ligt ergens tussen de €30.000 en €300.000 per jaar. Er zijn echter webwinkels die veel minder of veel meer omzet draaien. Daarom moet je deze onderverdelen in de kleine, middelgrote en grote webwinkels.

Gemiddelde omzet kleine webshop

Bij een kleine webshop draagt de winst minimaal bij aan het inkomen van de ondernemer. Deze heeft naast de webwinkel vaak een andere baan (loondienst of zzp’er) of zorgt voor het gezin. Dit noemen we ook wel de parttime webwinkelier.

Bijna 40% van de kleine webshops heeft een jaarwinst die lager dan €1000 (duizend euro) ligt. De overige 60% behaalt een jaaromzet tot €10.000. Vaak ligt het bedrag ergens tussen de €1000 en €6000. Webshops met een minimale omzet verkopen vaak zelfgemaakte producten of artikelen waar teveel concurrentie in is. Deze ondernemers weten niet hoe ze de concurrent de baas blijven.

De middelgrote webwinkel

Een middelgrote webwinkel krijgt veel meer aandacht. De ondernemer steekt hier veel tijd in, vaak fulltime. Deze webshops behalen een jaarlijkse omzet tussen €10.000 en €100.000. Het gaat dan vaak om webshops in dierenartikelen, kleding, cadeaus of babyproducten. Ook sieraden webshops en winkels met elektronica of meubels doen het goed.

Omzet grote webshops

Wat is de omzet van een grote webshop? Dit soort webwinkels verkoopt dagelijks meerdere producten. Het gaat om populaire handel zoals superfoods, supplementen, babyartikelen, kleding, metaalwaren of gadgets. De jaaromzet van grote webshops begint vanaf €100.000. Gemiddeld ligt dit ergens tussen de €100.000 en €500.000.

Het kan echter nog veel meer. Zo behaalde webwinkelgigant bol.com in 2018 een omzet van 2 miljard euro. Zalando was in 2018 goed voor een omzet van 5,3 miljard euro. Van dit soort cijfers kan de gemiddelde webwinkelier alleen maar dromen.

Verschil tussen omzet en winst

Let goed op het verschil tussen omzet en winst. De omzet bestaat uit het totaal aan verkochte producten. Hier gaan echter nog kosten vanaf zoals verzendkosten, onderhoud van de webshop, opslag van de voorraad, inhuren van tekstschrijvers of website ontwikkelaar etc. Ook advertentiekosten, inkoop en andere gemaakte kosten horen hierbij. Het totaal van deze kosten trek je van de omzet af. Hieruit volgt de winst.

Als webshop eigenaar betaal je over de winst ook nog eens (inkomsten)belasting. Datgene wat op de eindstreep overblijft, is beschikbaar als inkomen.

Bestaande webshop overnemen

Het is belangrijk om het verschil tussen omzet en winst te kennen. Wil je een bestaande webshop overnemen, dan staat hier altijd de jaaromzet bij vermeld. Je moet echter ook naar (verborgen) kosten kijken. Maakt een webwinkel gebruik van dropshipping dan heeft deze bijna geen kosten. Bij de inkoop van een eigen voorraad komen hier wel extra kosten bij.

Let ook goed op het onderhoud van de webshop. Kun je zelf producten toevoegen en hier beschrijvingen bij maken, of laat je dit door iemand anders doen? Wat kost webhosting en hoe vaak heeft de webshop onderhoud nodig? Je kunt veel dingen zelf doen, maar dat kost ook ontzettend veel tijd. Deze tijd moet je wel vrij kunnen maken. Grote webshops maken daarom gebruik van personeel of huren een zzp-er in.

Wat is een goede winstmarge voor een webshop?

Het verschil tussen omzet en gemaakte kosten is de winstmarge. Hoe bepaal je een goede winstmarge? Dit verschilt per branche en per product. Zo bedraagt de winstmarge op smartphones tussen de 50% en 70%. Voor minder populaire producten ligt de winstmarge tussen de 10% en 30%. Maak je zelf producten? Dan kan de winstmarge erg hoog liggen, mits het hier ook een populaire producten gaat. Doe je het puur voor de hobby, dan ligt de winstmarge soms erg laag (5% – 10%).

Belangrijkste is dat je winst maakt en zeker geen verlies draait. Probeer in kleine stappen de winstmarge te verhogen. Dit doe je bijvoorbeeld door de kosten te verlagen. Is het bijvoorbeeld mogelijk om voorraad thuis op te slaan of gebruik te maken van een goedkope opslagruimte? Kun je de verzendkosten verlagen door over te stappen naar een goedkopere postverwerker? Dit scheelt al enorm in de kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.