Plastic of glazen flessen en kratten bier: het levert meer op dan je denkt. Duik de schuur of garage in en ga op zoek naar deze verborgen geldbron.

Statiegeld als borg

Wat is statiegeld en waar zit het op? Je zult vast gemerkt hebben dat niet op alle flessen en bierflesjes statiegeld zit. Statiegeld is niks anders dan een borg. Je betaalt een klein bedrag voor het gebruik van de verpakking. Dit kan een plastic of glazen fles zijn, maar ook een bierkrat of frisdrankenkrat. Breng je de verpakking terug, dan betaalt de winkelier de borg terug.

De statiegeldflessen gaan terug naar de fabriek. Hier maakt de fabrikant ze schoon en hervult de fles. Een plastic fles kan tot 50 keer worden hervuld. Voor een glazen fles is dit 20 tot 30 keer.

Kapotte of beschadigde flessen zijn het grondmateriaal voor het maken van nieuwe flessen. Materiaal wordt dus zoveel mogelijk herbruikt. Dit is goed voor het milieu.

Hoeveel statiegeld op een colafles, bierfles, krat bier: het overzicht

Voordat je alle flessen verzameld en naar de winkel rent, is het handig om te weten of er wel statiegeld op zit. Dit is namelijk niet voor alle flessen het geval. Bekijk hieronder in het overzicht hoeveel statiegeld er op een fles, bierflesje of krat zit.

  • Plastic fles vanaf liter: € 0,25
  • Glazen fles vanaf 1 liter: € 0,25
  • Bierfles: € 0,10
  • Beugelfles: € 0,20
  • Bierkrat met 12 flesjes: € 1,95
  • Bierkrat met 24 flesjes: € 3,90
  • Lege bierkrat (kleintje): € 0,75
  • Lege bierkrat (groot): € 1,50

Let vooral bij glazen flessen goed op. Er zit statiegeld op glazen frisdrankflessen en melkflessen, maar niet op wijnflessen. Waarom zit er geen statiegeld op een wijnfles? Dit komt omdat het retour sturen van wijnflessen naar de fabrikant te duur is. Bedenk dat wijnproducenten in Frankrijk, Spanje of nog verder gevestigd zijn. Dit geldt ook voor sommige plastic flessen.

Niet op alle flesjes bier zit statiegeld

Bierflesjes met een inhoud minder dan 0,25 liter moeten in de glasbak. Hier zit namelijk geen statiegeld op. Dit geldt ook voor bierflessen met een inhoud meer dan 0,50 liter. Dan zijn er nog de mono flessen. Dit zijn glazen flessen met een draaidop. Ook hier zit geen statiegeld op. Let ook op met speciale mono flessen zonder draaidop, waar geen statiegeld op zit.

Hoe weet je of er wel of geen statiegeld op een flesje zit? Door goed naar het etiket te kijken. Staat er een logo van een glasbak op, dan hoort de fles in de glasbak thuis. Het logo van statiegeld wordt aangeduid met 4 pijlen en een cirkel in het midden. Het logo kan ook ontbreken. Er staat dan de tekst statiegeld of statiegeldfles.

Onduidelijk of er wel of geen statiegeld op een fles zit? Gewoon de fles inleveren. Het flessenapparaat herkent statiegeldflessen en geeft dit vanzelf aan. Zit er geen borg op de fles, dan krijg je deze terug of slikt het apparaat de fles in.

Waarom geen statiegeld op kleine flesjes (en blikjes)?

In Duitsland is het heel normaal: statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Dit zorgt voor minder zwerfafval. Veel Nederlanders hebben aangegeven dat ze dit ook willen. Het Kabinet heeft deze plannen uitgesteld. Het zoekt eerst naar andere manieren om het zwerfafval te verminderen. Wanneer de verpakkingsindustrie het zwerfafval met 70 tot 90% kan terugbrengen, komt er geen statiegeld op deze kleine verpakkingen.

Mochten de plannen doorgaan, dan bedraagt het statiegeld op kleine flesjes en blikjes € 0,10 – € 0,15. Inleveren kan bij elke supermarkt of winkelier waar het product ook verkrijgbaar is.

Rijk worden met statiegeld

In 2016 lukte het een Duitse man om € 45.000 met statiegeld te verdienen. Hij manipuleerde een flessenautomaat. Dit deed hij door gebruik te maken van een magnetische sensor en houten tunnel. Hiermee voorkwam de man dat zijn statiegeldfles werd ingeslikt. Hij moest deze handeling meer dan 177.000 keer uitvoeren. Dit leverde hem uiteindelijk bijna €45000 op. En een celstraf van 10 maanden.

Een andere Duitser moet hier vast inspiratie in hebben gevonden. De 27-jarige man manipuleerde statiegeldmachines en wist op deze manier 1,2 miljoen euro binnen te harken. Een echte GeldKip, alleen niet op een eerlijke manier.

Geld verdienen met statiegeld

Ben jij wel eerlijk en wil je op een legale manier geld verdienen? Dat kan met statiegeld! Het Belgische Nieuwsblad heeft onderzocht hoeveel flessen en blikjes er op straat rondzwerven. Volgens het blad kun je in een uur tijd voor €13,90 aan statiegeldflessen- en blikjes verzamelen. Zodra ook Nederland start met statiegeld op kleine flesjes en blikjes, kan dit een lucratief handeltje worden.

Geld verdienen met statiegeld kan ook door het ophalen van statiegeldflessen. Vooral verenigingen maken hier gebruik van. Op deze manier weten ze wat extra geld voor de vereniging binnen te halen. Bij collecteren moet de gemeente een vergunning afgeven. Dit geldt bijna nooit bij huis-aan-huis verkoop, maar dit kan per gemeente verschillen. Het ophalen van lege statiegeldflessen valt niet onder huis-aan-huis verkoop of collecteren. Het lijkt er dan ook op dat je dit best mag doen, vooral als je toch geen vereniging of bedrijf bent.

Statiegeld als spaarpot

Vind je het moeilijk om te sparen en wil je toch tot GeldKip doorgroeien? Met statiegeldflessen kun je heel wat sparen. De gemiddelde Nederlander drinkt 50 flessen frisdrank per jaar. Daar komt jaarlijks nog een kratje bier bij. Dit lijkt misschien weinig, maar gemiddeld drinkt de Nederlander 125 tot 500 glazen alcohol per jaar. Een grote deel nuttigen we in het café of bestaat uit wijn of andere flessen waar geen statiegeld op zit. Daarom het gemiddelde van één bierkratje per persoon per jaar.

Dit betekent dat de gemiddelde Nederlander in een jaar tijd 50 flessen en een kratje bier aan statiegeld verzamelt. Dit levert een spaarpotje van €16,40 op. Voor een gezin met twee kinderen is dit alweer €65. Minimaal, want met kinderen kan het nog veel harder gaan. Ontvang je regelmatig bezoek of geef je een feestje, dan heb je nog meer statiegeldflessen in huis. Heb je voldoende ruimte, spaar dit dan gerust een jaartje op en zie het als een extra spaarpotje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.