Bijgewerkt: 27 maart 2023

Hoeveel uren werkt een fte per jaar en wat betekent dat precies? Fte heeft altijd te maken met personeelsbezetting. Het zijn voornamelijk werkgevers en personeelsfunctionarissen die zich hiermee bezighouden. In dit artikel meer over fte, de betekenis en hoeveel uur dit per jaar is.

Betekenis fte

Fte is de afkorting voor fulltime equivalent. Het komt erop neer dat fulltime equivalent gelijk staat aan het aantal werknemers dat fulltime kan worden ingezet. Er wordt hierbij niet alleen naar het beschikbare aantal arbeidsplaatsen maar ook naar het beschikbare aantal werkuren gekeken. Parttime banen tellen hierbij niet mee.

Balans tussen personeel en arbeidsplaatsen

Bij fte draait het allemaal om de juiste balans tussen personeel, arbeidsplaatsen en de werkzaamheden. Uit deze som volgt een aantal fte’s. Soms heeft het bedrijf behoefte aan meer fte’s. Op dat moment wordt uitgekeken naar nieuw personeel op de mogelijkheid om bestaand personeel in te zetten.

Wanneer er naar verhouding te veel fte’s zijn, draait het bedrijf mogelijk verlies. Er zal in dit geval altijd personeel rondlopen dat geen taken heeft of de productie niet op gang brengt.

Boekentip: Oh néé, ik ben een FTE!

Hoeveel uren werkt een fte per jaar?

Dan nu de belangrijkste vraag: hoeveel uren werkt een fte per jaar? Bedenk dat fte voor fulltime equivalent staat. Een fulltime werkweek heeft 38 uur, soms 40 uur. Ook 36 uur valt onder fulltime. Wie minder dan 36 uur werkzaam is, werkt parttime (deeltijdwerk).

Een werkweek van 36 of 38 uur bestaat van uit vier dagen van 9 tot 5 oftewel 7,6 uren per dag. Ook kan ditwisselen, bijvoorbeeld de ene week 4 dagen en de andere week 5dagen werken. Hiertussen zijn nog veel mogelijkheden. Hoeveel uren werkt een fte per jaar? Bij een 36 -urige werkweek komt dit uit op ongeveer 1836 uur per jaar. Hierbij is rekening gehouden met zaterdagen, zondagen en officiële feestdagen. Het aantal fte uren per jaar kan wisselen en ligt gemiddeld tussen de 1822 aan 1836 uur per jaar.

Wat is 0,6 fte?

Soms zie je een functie met 0,6 fte. Weet je wat het betekent? Het gaat dan om een functie van 0,6 fte. Dit betekent dat er binnen de functie plek is voor 22,8 uur per week (bij een werkweek van 38 uur). Zo ziet de berekening eruit:

0,6 x 38 = 22,8

Dit betekent dat er binnen de arbeidsplaats iemand aangenomen kan worden voor 22,8 uren per week. Het betreft hier dus een parttime baan. Bij 1 fte gaat het om een baan van 36 of 38 uur per week. Hoeveel uren in een fulltime baan gaan verschilt per bedrijf.

  • Bedrijfsleningen tot € 200.000
  • Leningstermijn 1-12 maanden

Bezoek Qeld

Het belang van fulltime equivalent

De afkorting fte kom je vaak in een vacature tegen. Een fte staat altijd voor een volledige werkweek (36 of 38 uur). Zo weet je tenminste dat het om een fulltime baan gaat. Staat er bijvoorbeeld 0,6 fte? Dan weet je dat het om een parttime baan gaat. Dit geldt ook voor 0,8 fte.

Als werknemer heb je niet zoveel aan de omschrijving fulltime equivalent. Werkgevers kijken hier wel altijd naar. Dit heeft te maken met het aantal beschikbare arbeidsplaatsen, het aantal arbeidsuren en de bezetting hiervan. Als werknemer hoef je hier gelukkig niet veel van af te weten.

Vacatures en solliciteren

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan is het belangrijk om regelmatig langs alle vacatures te gaan. Kom je fulltime equivalent of de afkorting fte in een vacature tegen, dan weet je nu in ieder geval wat dit betekent. Ook kun je antwoord geven op de vraag hoeveel uren werkt een fte per jaar.

Vacatures kom je op de volgende plaatsen tegen:

  • vacature websites
  • UWV/werk.nl
  • uitzendbureau
  • social media
  • kranten/dagbladen

Ben je al langer op zoek naar een baan, dan is het zeker zinvol om je in te schrijven bij vacature websites en uitzendbureaus. Zo vergroot je de kansen op een passende baan.

Heb je een interessante vacature gevonden? Kijk goed naar de inhoud hiervan. Voor hoeveel uur is de baan oftewel staat er iets over fulltime equivalent beschreven? Kijk ook naar eisen als opleiding, kennis of bepaalde vaardigheden.

Soms staat de vergoeding of het loon in de vacature omschreven, hoewel dit niet altijd het geval is. Solliciteer binnen de gestelde termijn. Dit doe je online of middels een sollicitatiebrief. Is de werkgever in jou geïnteresseerd, dan neemt deze vanzelf contact op. Het heeft vaak geen zin om zelf tussendoor contact op te nemen: bedrijven ontvangen veel sollicitaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.