Een eigen koopwoning: een mooie investering voor nu en de toekomst. Hoeveel moet ik verdienen om een huis te kopen? Je moet een minimaal inkomen hebben, anders krijg je geen hypotheek. Bovendien moet de hypotheek hoog genoeg zijn, tenzij je veel spaargeld hebt. Ontdek hoeveel je moet verdienen voordat je voor je droomhuis gaat.

Hypotheek en spaargeld

De maximale hypotheek bedraagt 100% van de waarde van de koopwoning. Dit betekent dat je nooit meer kunt lenen dan de huidige marktwaarde. Heeft de woning een waarde van €25.0000? Dan geeft de hypotheekverstrekker je niet meer dan €250.000. Dit heeft een aantal gevolgen.

De aankoop van de woning bestaat uit de kosten van het huis en bijkomende kosten. Met deze extra kosten moet je rekening houden:

  • Taxatiekosten
  • Notariskosten
  • Overdrachtsbelasting
  • Financieringskosten

Gemiddeld moet je rekening houden met aankoopkosten van 6 – 9% van de aankoopsom. Houd ook rekening met eventuele verbouwingskosten, vooral bij achterstallig onderhoud. denk ook aan de onroerendezaakbelasting en een verplichte opstalverzekering. Al deze dingen kun je niet meefinancieren in de hypotheek: hier heb je eigen spaargeld voor nodig. Mocht je dit niet hebben, dan kun je altijd kijken voor een extra lening.

Minimaal inkomen voor hypotheek

De hoogte van de hypotheek is afhankelijk van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe hoger de hypotheek. Zo eenvoudig is het. Er is geen minimaal inkomen voor het afsluiten van een hypotheek. Je moet wel bedenken dat het bij een lage hypotheek geen zin heeft om deze af te sluiten. De afsluitkosten wegen dan niet op tegen een zeer lage hypotheek.

Hoeveel moet ik verdienen om een huis te kopen?

Hoeveel je moet verdienen om een huis te kunnen kopen, hangt vooral van de koopprijs af. De prijsindex van bestaande koopwoningen is in de periode 2015 – 2023 flink gestegen. In deze periode zijn koopwoningen ongeveer 40% duurder geworden. In 2023 moet een koopwoning gemiddeld € 410.000 kosten. De goedkoopste woningen vind je in het noorden van het land (Delfzijl, Westerwolde, Leeuwarden en Groningen). De duurste woningen vind je onder andere in Amsterdam, Amstelveen Lochem en Westvoorne.

Wil je een koopwoning met een prijs tussen €280.000 en €300.000 kopen? Zonder inbreng van eigen geld moet je dan minimaal €4980 – €5075 bruto per maand verdienen. Dit komt overeen met een jaarsalaris van €62.000 – €65.000. Bovenstaande berekeningen zijn gebaseerd op de hypotheekrente van 2023. Houd er rekening mee dat je voor bovenstaande voorbeelden eigen geld ter waarde van ongeveer €12.000 moet hebben. Dit is bedoeld voor de financiering van de extra kosten (kosten koper).

Aankoop van een goedkope woning

Heb je een goedkope woning of appartement tot €100.000 op het oog? Je komt dit soort woningen niet veel tegen, maar met een beetje geluk vind je iets voor deze prijs. Misschien moet je de woning wel nog flink opknappen. Hoeveel moet je verdienen voor een hypotheek van €100.000?

Wil je een ton aan hypotheek lenen, dan moet je ongeveer €2083 bruto per maand verdienen. Je hebt ongeveer € 5000 aan eigen geld nodig. Wist je trouwens dat anderen jou belastingvrij tot €100.000 mogen schenken, zolang dit bedoeld is voor de aankoop of verbouwing van een koopwoning? Op deze manier hoef je misschien helemaal geen hypotheek af te sluiten.

Hoeveel moet je verdienen voor een hypotheek van €500.000?

De gemiddelde woning kost in 2023 rond de € 410.000. Dit is een flink bedrag, er zijn echter nog veel duurdere koopwoningen. Wat dacht je van een woning van een half miljoen? Om een hypotheek van een half miljoen te krijgen moet je een flink inkomen hebben. Je minimaal bruto maandinkomen ligt op € 8.330. Bovendien heb je eigen geld ter waarde van €15.000. Betaal je partneralimentatie? Dan is de kans groot dat je minder kunt lenen. Dit komt omdat alimentatie als een vaste last wordt gezien. Dit geldt overigens niet voor kinderalimentatie: dit mag een hypotheekadviseur niet in de berekening meenemen.

Dit mag een huis kosten

Hoe weet je nu of je genoeg verdient voor de woning van jouw dromen? Er is een richtlijn wat een huis ongeveer mag kosten. Hierbij wordt uitgegaan van maximaal 3 bruto jaarsalarissen. Stel dat je een jaarsalaris van €60.000 hebt. Dan kun je een hypotheek van €180.000 krijgen. Dit is echter nattevingerwerk: de maximale hypotheek hangt ook van de hypotheekrente af. In 2023 staat de hypotheekrente historisch laag.

Tips met betrekking tot de hypotheek

Blijf je rondlopen met de vraag hoeveel moet ik verdienen om een huis te kopen? Bekijk voordat je op huizenjacht gaat wat je maximaal kunt lenen.

Ga bij voorkeur voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit biedt meer zekerheid bij onvoorziene zaken zoals werkeloosheid of een scheiding. Helaas is een hypotheek met NHG niet altijd mogelijk.

Kijk goed naar de rentevaste periode. Staat de rente laag, dan is het interessant om de rente gedurende langere periode vast te zetten. Kies je voor een korte rentevaste periode, dan betaal je wat minder rente. Aan de andere kant heb je ook wat minder zekerheid, vooral wanneer de rente weer stijgt.

Betaal elke maand netjes je hypotheek: dit voorkomt financiële problemen. Na een betalingsachterstand van 3 maanden of langer krijg je een BKR registratie. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.