Bijgewerkt: 27 maart 2023

Influencer marketing is razend populair. Bedrijven laten mensen met een social media account (influencers) hun product of dienst promoten. Hoeveel verdient een influencer? Met een groot account kun je meer dan € 5000 per post verdienen. Sommige influencers verdienen jaarlijks 1 miljoen euro! Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd.

Dit verdienen bekende influencers

Ik laat je eerst zien wat bekende influencers verdienen. Bijvoorbeeld Nikkie de Jager, de Nederlandse visagiste die vooral van YouTube bekend is. Volgens de website van Loonwijzer.nl zou deze dame jaarlijks € 722.000 verdienen. Oftewel meer dan € 2500 per dag.

De bekende YouTube Jacksepticeye (Ierland) verdient jaarlijks een slordige 13 miljoen euro. Dat komt overeen met een dikke € 51.000 per dag! Dat zijn bedragen waar je van gaat kwijlen, vind je ook niet?

Dit heb je als influencer nodig: de ringlamp

Wat maakt iemand een influencer?

Moet je een bekende naam of veel geld hebben om influencer te zijn? Nee, iedereen kan dit worden/ zijn. Wat maakt iemand een influencer? Van oorsprong is een influencer iemand met veel volgers op social media. Bijvoorbeeld Instagram, Twitter of YouTube. Tegenwoordig heb je ook de micro- en de nano influencer. De micro influencer heeft 5000 tot 50.000 volgers, de nano influencer tot 5000 volgers.

Het voordeel van kleinere influencers is dat deze vaak meer interactie met hun doelgroep hebben. Bovendien zijn bedrijven met het inhuren van 20 micro influencers goedkoper uit dan het inschakelen van een mega influencer.

In de basis maakt het tegenwoordig niet meer zoveel uit hoeveel volgers je hebt, zolang het er maar meer dan 1000 zijn. Bovendien moet het hier om echte volgers gaan, dus geen gekochte of nep accounts. Ben je bereid om andermans producten of diensten te promoten en word je hiervoor betaald? Dan ben je al snel een influencer.

Dit verdient een influencer echt

Je hebt hierboven al kunnen zien dat sommigen € 2500 of meer per dag als influencer verdienen. Houd er rekening mee dat dit soort bedragen voor de meeste mensen een droom zijn. Nu is het natuurlijk de vraag wat je echt als influencer kunt verdienen.

De verdiensten hangen van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld het aantal volgers dat je hebt. Hoe meer echte volgers, hoe groter je bereik. Je ontvangt dan naar verhouding veel meer per (gepromote) post. Heb je rond de 50.000 volgers dan verdien je per post tussen de € 250 en € 1000. Met 5000 volgers zal deze vergoeding tussen de € 10 en € 100 liggen.

Hoe meer volgers hoe beter, dat is inmiddels duidelijk. Bij 500.000 volgers kun je makkelijk € 2500 tot € 5000 per post vragen. Maar ja, wil dit ook zeggen dat je duizenden euro’s per maand verdient?

Het maandinkomen

Hoeveel verdient een influencer met het promoten van andermans producten of diensten? Stel dat je 5000 volgers hebt en een vergoeding van € 25 per keer vraagt. Dit betekent natuurlijk niet dat je dagelijks 10 producten kunt promoten. Dit is om twee redenen niet mogelijk:

  • Niet alle bedrijven kiezen voor jou
  • Dagelijks promoten wekt irritatie bij volgers op

Als influencer ben je een beetje afhankelijk van het aanbod. Bedrijven moeten interesse hebben in jouw werkzaamheden. Maar zelfs als ze dat hebben kun je niet dagelijks iets promoten. Volgers vinden het ontzettend irritant wanneer een social media account alleen maar reclame maakt.

Inkomstenbelasting betalen

Stel dat je als influencer maandelijks € 1000 verdient. Het is natuurlijk mooi om dit geld in eigen zak te steken maar zo werkt dat niet. Heb je naast het influencen nog een betaalde baan of een uitkering? Dan betaal je (bijna) altijd inkomstenbelasting over de influence-verdiensten.

In 2022 betaal je minimaal 37,10% inkomstenbelasting. Je hebt recht op de algemene heffingskorting en misschien wel de arbeidskorting, maar meestal worden dit soort kortingen al van je inkomen uit loondienst of onderneming afgetrokken.

Is je baantje als influencer je enige verdienmodel? Afhankelijk van de verdiensten betaal je helemaal geen inkomstenbelasting tot maximaal 49,50%.

Influencer, vlogger of blogger

Geld verdienen via het internet, heel veel mensen doen het. Vooral het vloggen (videodagboek) en influencen is populair. Het probleem is dat niet iedereen zich hierin weet te onderscheiden. Je bent al snel een van de duizenden vloggers of influencers. Of een van de duizenden bloggers.

Waar moet je voor kiezen? Ga niet voor het grote geld. Natuurlijk is het leuk wanneer het geld jouw kant op stroomt maar feitelijk moet je iets doen waar je hart ligt. Is dat bloggen (schrijven), videodagboek te maken of je volgers op social media amuseren?

Iets doen alleen omwille van het geld is geen goed idee. Na een tijd merk je dat je passie hier niet ligt en gaat het zich tegen je keren. Wat je ook doet, doe het vanuit je hart. Dan pas ben je goed bezig.

Zo komen influencers aan hun volgers

Goed, je hebt dus besloten om influencer te worden. Anders was je niet al bij dit hoofdstuk uitgekomen. Hoe komen influencers aan hun volgers? Een goede vraag want zonder volgers gaat er helemaal niets gebeuren.

Het is vooral belangrijk dat je een doelgroep aanspreekt waarmee jij verbinding voelt. Zijn dieren je passie, dan deelt je doelgroep diezelfde passie. Houd je van mode en make-up? De grootste doelgroep zal uit (jonge) vrouwen bestaan. Zorg dat je die doelgroep weet te benaderen. Het heeft namelijk geen zin om hippe spijkerbroeken aan 80-plussers te willen promoten.

Je komt aan volgers door je doelgroep te amuseren en te overtuigen. Deel interessante tips, waardevolle informatie of amusatie. Hoe en wat je deelt is weer afhankelijk van die doelgroep.

Boek: Meer succes met Instagram!
De complete handleiding voor impactvolle Instagram marketing

Volgers kopen: nooit doen

Sommigen willen hun social media-account snel laten groeien. Via verschillende aanbieders kun je volgers kopen. Dit is een techniek die ik absoluut afraad. Ten eerste zitten er veel louche aanbieders tussen. Je betaalt voor nieuwe volgers en ontvangt helemaal niks. Dat jij je geld kwijt bent, dat valt niet meer terug te draaien.

Mocht je wel volgers ontvangen, dan zijn het niet altijd de juiste volgers. Vaak betreft het accounts uit India, Afrika of andere landen waar je helemaal niets mee hebt. Ook kan het om fake accounts gaan. Dit soort accounts herken je aan het (vaak) ontbreken van een profielfoto, weinig content, nauwelijks zelf volgers hebben en geen interactie.

Volgers kopen heeft twee nadelen. Allereerst heb je niets aan die volgers want ze zijn niet geïnteresseerd in jouw content. Daarnaast kan het social mediaplatform je hierop blokkeren. Doe dus gewoon beter je best om je account te laten groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.