Bijgewerkt: 27 maart 2023

Dividend is een winstuitkering dat een ondernemer aan aandeelhouders betaalt. Hoog dividend aandelen zijn interessant omdat je hier meer winst mee maakt. Sommige aandelen keren maandelijks dividend uit, anderen doen dit per kwartaal of jaarlijks.

Het is altijd goed om te kijken wat de beste hoogdividendaandelen zijn. Deze leveren een hoger rendement op. Wel kan er een financieel risico aan vastzitten. Zit je in de oriënterende fase voor hoog dividend aandelen? Bekijk hoe dit werkt en welke aandelen interessant zijn.

Wat zijn dividendaandelen?

Je hebt normale- en dividendaandelen (ook wel hoog dividend genoemd). Dividend is een winstuitkering door het bedrijf dat aan de aandeelhouders wordt verricht. Meestal gebeurt dit eenmaal per jaar. Bij hoog dividend aandelen kan dit ook maandelijks, elk kwartaal of per half jaar zijn.

Een bedrijf is niet verplicht om winst aan de aandeelhouders uit te keren. Ze mogen de winst ook in het bedrijf herinvesteren. Bij normale aandelen is het geluk hebben wanneer je hier dividend over ontvangt. Hoog dividend aandelen staan erom bekend dat het bedrijf een deel van de winst aan de aandeelhouders uitbetaalt.

Deze aandelen keren maandelijks dividend uit

Niet alle bedrijven geven hoog dividend aandelen uit. Daarnaast is het niet zo dat je standaard per maand krijgt uitgekeerd. Van onderstaande bedrijven is bekend dat ze maandelijks dividend uitkeren. Door te investeren in een van deze aandelen weet je vrijwel zeker dat je maandelijks iets van winst krijgt.

  • LTC Properties
  • Orchid Island Capital
  • Realty Income
  • Main Street Capital
  • AGNC Investment Corp
  • Gladstone Investment Corp.
  • STAG Industrial
  • US Global Investors

Het zijn niet de meest bekende aandelen onder beginnende beleggers, maar wel met een hoog maandelijks dividend.

Het gemiddeld dividendrendement

Kijk je naar hoog dividend aandelen dan ligt het dividendrendement tussen de 4 en 7 procent per jaar. Houd er rekening mee dat deze rendementen niet gegarandeerd zijn. Wanneer de winst van een bedrijf lager uitvalt dan zal er ook minder aan rendement worden uitgekeerd.

In sommige gevallen behaalt een bedrijf geen winst of draait zelfs verlies. In dit geval kan het bedrijf geen dividend uitkeren.

Pay-out ratio

Vooraf bepaalt een bedrijf welk gedeelte van de winst aan aandeelhouders wordt uitgekeerd. Dit heet ook wel de payout-ratio. Deze ligt ergens tussen de 5 en 50 procent. Vervolgens wordt dit gedeelte van de winst verdeeld over alle aandeelhouders. Het is voor bedrijven niet altijd goed om een hoge payout-ratio te hanteren, dit heeft namelijk een negatieve invloed op het bedrijfsvermogen. Ga dus niet alleen op de pay-out ratio af maar kijk vooral naar winst per aandeel (WPA) en koersverwachtingen.

Kritiek op dit systeem

Niet iedereen is te spreken over hoog dividend aandelen. Doordat bedrijven hun winst onder aandeelhouders verdelen heeft dit een negatief effect op het bedrijfsvermogen. Mogelijk blijft er onvoldoende over om te investeren, wat gevolgen heeft voor de volgende boekjaren.

Ook is er kritiek op het uitkeren en het effect op de waarde van aandelen. Door niet uit te keren zou het aandeel door de tijd heen in waarde stijgen. Helaas gaat deze theorie niet altijd op, maar er zit zeker een kern van waarheid in.

Negatief dividend bestaat niet

Heeft een bedrijf en een boekjaar verlies gedraaid? Het is echt niet zo dat je dan dividend aan het bedrijf moet betalen. Je bent aandeelhouder en hebt dus in het bedrijf geïnvesteerd. In ruil voor die investering ontvang je kleine stukjes bedrijf (aandelen). Met wat geluk ontvang je ook dividend (een gedeelte van de winst). Wanneer het bedrijf verlies draait ben je hier niet verantwoordelijk voor.

Hoog dividend aandelen kopen

Wil je investeren in hoog dividend aandelen? Dan is het nodig om dit bij een broker of bank te doen. Hier koop je op eigen initiatief verschillende aandelen. Bijvoorbeeld bij het populaire handelsplatform e Toro. Hier handel je niet alleen in aandelen maar ook in indices, grondstoffen, valuta’s en crypto’s.

E Toro biedt je de mogelijkheid om aandelen op internationale beurzen aan te kopen. Hier zitten ook hoog dividend aandelen tussen. Maar ook andere aandelen die flink in koers stijgen. Bijvoorbeeld Microsoft met een jaarlijks dividendrendement van 1,15%. Of Cenovus Energy Inc dat een jaarlijks dividend van 1,68% heeft.

Dividend aandelen vs groeiaandelen

Van plan om te beleggen in hoog dividend aandelen? Er is een groot verschil tussen dividendaandelen en groeiaandelen. Bedrijven die winst uitkeren hebben door de jaren heen naam gemaakt. Jaar in jaar uit boeken ze hoge winsten. Er blijft voldoende vermogen in het bedrijf zitten, waardoor het mogelijk is om een deel van de winst uitkeren.

Groeiaandelen behoren bij bedrijven die nog in de groeifase zitten. Ze hebben de winst als herinvestering nodig. Dit stelt ze in staat om door te groeien. Het is zeker mogelijk dat groeiaandelen in de toekomst veranderen naar dividendaandelen.

Het is goed om te weten dat de koersen van dividendaandelen vaak stabieler zijn en blijven. Terwijl die van groeiaandelen snel kan stijgen maar ook kan dalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.