Bijgewerkt: 27 maart 2023

Tijdens de warme zomermaanden kan de temperatuur in huis flink oplopen. Een airco is dan wel zo lekker, maar kost helaas ook wat geld. Goedkoop het huis koelen? In dit artikel 7 manieren om warmte uit huis te krijgen en de woonruimtes óf jezelf koel te houden.

Airco: over de kosten

Natuurlijk is een airco het fijnste dat je tijdens een hittegolf kunt hebben. De woning voelt heerlijk koel terwijl buiten de mussen van het dak vallen. Met een airco krijgt te maken met drie verschillende kosten:

  • Aanschaf
  • Onderhoud
  • Energieverbruik

Een beetje airco kost tussen de €300 en meer dan €1000. Afhankelijk van het gebruik komen hier af en toe onderhoudskosten bij. De grootste kostenpost is het energieverbruik. Staat de airco dagelijks 8 uur aan, dan kost je dit ongeveer €1,80 tot €2 per dag. Dit moet je er natuurlijk wel voor over hebben. Tip: een mobiele airco is een stuk goedkoper én praktischer. Hiermee koel je afzonderlijke ruimtes, zoals het jou uitkomt.

Goedkoop het huis koelen: 7 tips

Je vindt de aanschaf van een airco te duur of hebt geen zin in een hoge energierekening. Heel begrijpelijk, daarom geef ik je 7 tips om goedkoop het huis te koelen.

1. Warmte uit huis krijgen

Zorg dat warmte de woning niet binnen kan. is het buiten warmer dan binnen, houd dan alle ramen en deuren dicht. Creëer schaduw en maak gordijnen, luxaflex of rolgordijnen/ rolluiken dicht. Zodra het buiten afkoelt zet je ramen en deuren tegen elkaar open. Zo krijg je de warmte uit huis. Wist je dat je in grote steden vaker last hebt van stralingswarmte? Zet in dit geval de ramen tussen 7 uur en 10 uur ’s morgens open: in deze periode is de temperatuur het laagst. In landelijke gebieden profiteer je tijdens de nachtelijke uren van de laagste temperatuur

2. Huis koelen met vloerverwarming

Heb je een moderne vloerverwarming liggen? Waarschijnlijk kan deze ook koelen. Een grondgebonden warmtepomp kan namelijk de temperatuur tot enkele graden onder de omgevingstemperatuur brengen. Voor vloerkoeling is het wel belangrijk dat de leidingen in een dicht patroon liggen. Het huis koelen met vloerverwarming is minder geschikt bij een parketvloer: door condensvorming kunnen de planken kromtrekken.

3. Kamer koelen met ventilator

Heel eenvoudig maar toch effectief: de kamer koelen met een ventilator. In theorie blijft de temperatuur in huis hetzelfde, maar voelt het wel een stuk koeler aan. Dit komt omdat de ventilator de lucht in huis in beweging zet (wegblaast). Bewegende lucht voelt altijd koeler aan, terwijl stilstaande lucht warm aanvoelt. Tip: zet de ventilator bij het verlaten van de kamer uit. Dit scheelt weer wat energieverbruik.

Bekijk de best verkochte ventilators

4. ventilator met koelelement

Hier koel je echt vanaf: een ventilator met koelelement. De ventilator blaast lucht langs water met een koelelement. Een luchtkoeler/ ventilator koelt de lucht af zonder deze uit te drogen. Ideaal voor mensen die snel last hebben van een te droge omgevingslucht. Een luchtkoeler ventilator kost tussen de €50 en €200. Om je een idee te geven, dit zijn in 2020 de best verkochte modellen:

Bekijk ventilatoren met koelelement

Deze apparaten zijn in vergelijking met een airco een stuk goedkoper in aanschaf en energieverbruik.

5. Buiten koken

Tijdens het koken produceer je extra warmte. Niet handig wanneer het binnen al zo warm is. Buiten koken is niet alleen beter, ook is het een stuk leuker. Organiseer een barbecue, haal het camping kooktoestel van de zolder of investeer in een moderne buitenkeuken. Deze laatste hoeft echt niet duur te zijn: voor een gasbarbecue met 4 branders betaal je tussen de €300 en €500.

6. Laat warme lucht opstijgen

Warme lucht stijgt op, dat is een feit. Zet het luik van de zolder/ vliering en het dakraam open. Plaats een ventilator tegenover het dakraam, zodat deze de warme lucht naar buiten blaast. Zo kom je snel van die warme lucht af.

7. Warmwaterkruik met ijsblokjes

Raak je oververhit van die zomerse temperaturen? Vul een warmwaterkruik met ijsblokjes. Maak hierbij gebruik van een ijsblokjes vergruizer, zodat het ijs gemakkelijk de warmwaterkruik ingaat. Je kunt eventueel ook het koelelement van de koelbox tegen je aanleggen. Wikkel hier wel een handdoek of theedoek omheen: nooit rechtstreeks op de huid leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.