Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je huis verkocht: wanneer moet je eruit? Een goede vraag, want je moet zelf nog een hoop regelen. Zoals de inrichting van je nieuwe woning. Of misschien heb je nog geen andere woning en ben je bang dat je straks op straat staat. Ontdek tot wanneer je in je verkochte woning mag blijven.

Woning definitie verkocht

Een huis is definitief verkocht wanneer de termijn voor de ontbindende voorwaarden is verstreken. Deze termijn duurt vaak vier tot zes weken. Ontbindende voorwaarden houdt in dat de koper zijn financiën mag regelen, maar ook onder bepaalde omstandigheden van de koop mag afzien. Is de verkoop definitief, dan volgt de officiële overdracht.

Je hoeft bij verkoop niet direct je huis uit. Ten eerste krijg je te maken met 3 dagen bedenktijd en de termijn waarbij de ontbindende voorwaarden gelden. Moet je na deze 6 weken eruit? Niet altijd. Lees snel verder en ontdek hoelang je in je woning mag blijven.

Onderhandelen over de aanvaardingsdatum

Bij verkoop van de woning ga je met de koper in onderhandeling. Deze onderhandelingen bestaan uit de verkoopprijs maar ook de aanvaardingsdatum. Dit noem je ook wel de leveringsdatum.

De aanvaardingsdatum is de dag dat de woning bij de notaris wordt overgeschreven. Op dat moment moet je ook de sleutel van de woning afgeven Dit betekent dat je niet meer in de woning verblijft en alle (persoonlijke) spullen weg zijn.

Wat is een redelijke aanvaardingsdatum?

De aanvaardingsdatum kan per situatie verschillen. Over het algemeen vindt de levering binnen 3 tot 4 maanden na het uitbrengen van de hypotheekofferte plaats. Bedenk dat een hypotheekofferte een geldigheidsduur van 3 maanden heeft. Dit is de reden waarom de koper binnen 3 maanden de woning in wil.

Huis verkocht: wanneer eruit wanneer ik geen andere woning heb?

Heb je een aanvaardingsdatum afgesproken? Dan moet je ook op deze datum ook echt de woning uit. Het maakt hierbij niet uit of je wel of geen andere woning hebt. In het slechtste geval kom je op straat te staan. Heb je de woning verkocht, regel dan tijdig een ander onderkomen.

Soms kun je bij de woningcorporatie (woningbouw) terecht. Kijk ook eens naar woningen die onder de leegstandswet worden aangeboden. Dit zijn tijdelijke woonruimtes, zodat je op je gemak verder kunt kijken.

Goedkoop hypotheek oversluiten? Lagere rentes en betere voorwaarden vind je bij:

Kan ik de aanvaardingsdatum wijzigen?

Je huis is verkocht en je moet eruit. Probleem: je kan geen andere woonruimte vinden. Kan en mag je de aanvaardingsdatum wijzigen? In bepaalde gevallen wel. Het is belangrijk dat je deze regeling in de koopovereenkomst vastlegt. Beide partijen moeten het hier dus mee eens zijn.

Wil je de aanvaardingsdatum wijzigen en wil de koper hier niet aan meewerken? Dan geldt de leveringsdatum die in de koopovereenkomst staat.

Overdracht huis uitstellen

Soms stelt de verkoper de overdracht van het huis uit. Je ontvangt dan een mailtje of telefoontje van de notaris dat de overdracht niet op de afgesproken datum kan plaatsvinden. Dit kan voorkomen wanneer er sprake is van een administratieve fout. Hierbij kan de notaris of de bank (hypotheekverstrekker) alles blokkeren.

Gelukkig komt dit weinig voor. Het uitstellen van de overdracht betekent echter niet dat de koop niet doorgaat. Ziet de koper of verkoper er toch vanaf, dan geldt er een schadevergoeding. Deze schadevergoeding bedraagt een bepaald percentage van de verkoopprijs/ koopsom.

Overdracht huis over een jaar: kan dat?

Wil je als verkoper niet direct de woning uit? Besluit je om de overdracht van het huis over een jaar plaats te laten vinden? Dat kan en mag. Dit moet je wel direct bij de onderhandelingen aangeven. Het is belangrijk dat de koper hiermee akkoord gaat. Ook leg je deze afspraken in de koopovereenkomst vast.

Pas wanneer de aanvaardingsdatum in de koopovereenkomst staat, mag je nog een jaar in de woning blijven wonen. Op de afgesproken datum zorg je dat de woning leeg is, tenzij anders afgesproken. Vlak voor de overdracht mag de koper nog een keer in de woning komen kijken. Zo kan deze bepalen of alles in goede staat wordt achtergelaten. In een jaar tijd kan er immers veel gebeuren, zoals een kapotte leiding, gebroken dakpannen of kapotte ruit. In principe lever je de woning in dezelfde staat zoals bij verkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.