Bijgewerkt: 27 maart 2023

Het bruidspaar vraagt als cadeau een envelop met geld of een financiële bijdrage. Wat is een normaal bedrag voor een trouwcadeau? Hoeveel geld je geeft voor de bruiloft hangt af van een aantal factoren. Hoeveel kan je missen en wat is de relatie met het aanstaande bruidspaar? Ken je ze goed, is het familie of een vage bekende. In dit artikel bespreken we hoe je een geschikt bedrag kunt bepalen. Zo geef je nooit teveel of te weinig wanneer je een envelop met geld wil geven.

Een envelop met geld vragen is niet beleefd

Eigenlijk is het niet zo netjes, vragen om een envelop met geld. Hiermee wordt de gever gedwongen om meer te spenderen dan hij of zij in gedachten had. Toch zijn er steeds meer bruidsparen die liever geld hebben dan een ander huwelijkscadeau. En het is tegenwoordig ook geaccepteerd wanneer hier om gevraagd wordt.

Het aanstaande bruidspaar mag in ieder geval nooit zelf bepalen hoeveel je geeft. Dit zou toch wel zeer onbeleefd zijn. Aan de uitnodiging mag immers geen prijskaartje hangen.

Wanneer geef je het geld?

In Amerika Is het gebruikelijk om het huwelijkscadeau vóór de huwelijksvoltrekking te geven. Vaak wordt dit per post opgestuurd. In Nederland, België en Duitsland is het gebruikelijk om het huwelijkscadeau na de huwelijksvoltrekking te geven. Dit kan direct naar de ceremonie maar ook tijdens het huwelijksfeest. Er wordt ook wel gezegd dat dit tot een jaar naar de bruiloft kan. Dit staat echter niet zo netjes.

Hoeveel geld moet je geven aan directe familie?

Gaat een van je ouders, kinderen, broer of zus of ander direct familielid trouwen, dan geef je vaak meer geld. Gemiddeld bedraagt dit €100 of hoger. Deze bedragen gelden per gezin. Het kan zijn dat je alleenstaand bent, samenwonend of zelfs kinderen hebt.

Het is belangrijk om te kijken hoeveel jij of jullie kunnen missen. Directe familieleden weten vaak heel goed hoe je er financieel voor staat. Wanneer je het echt niet kan missen en met €20 aan komt, dan zal dit je echt niet afgerekend worden. Een andere geval is wanneer jullie zwemmen in het geld en €10 geven. In de praktijk kan dit echt niet, hoewel het toch wel eens voorkomt.

Hoogte van het geldbedrag aan goede vrienden

Wanneer je beste vriend of vriendin trouwt dan gun je hem of haar het allerbeste. In de praktijk wordt vaak een bijdrage van €100 of meer gegeven. Maar ook bedragen tussen de 50 en 100 euro worden veel gezien. Ook nu geldt weer: kijk goed hoeveel je zelf kunt missen.

Familie en vrienden die je minder goed kent

Voor deze groep mensen zien we vaak bedragen tussen de 30 en €50 voorbij komen. Het is dan ook helemaal niet vreemd wanneer je met dit bedrag aan komt zetten. Sommigen vinden een bedrag van 10 tot 20 euro prima. Ook dat mag.

Voor een collega

Het hangt er maar net vanaf wat jouw relatie met deze collega is. Wanneer het puur om een collega gaat dan is een bedrag van 15 tot 25 euro vrij normaal. Wanneer deze collega ook nog eens een goede vriend is, dan zal een bedrag van tussen de 25 en 50 euro vrij normaal zijn. Vaak legt een groep collega’s geld bijeen. Zo ontstaat er een groot bedrag om te geven.

Een vage kennis

Soms wordt je voor een bruiloft uitgenodigd van iemand die je amper kent. De vraag is of je hier überhaupt wel heen wilt gaan. Het is eigenlijk niet netjes om een uitnodiging te weigeren. Wil je er echt niet heen, laat dit dan tijdig weten. Er wordt vaak wel op je gerekend. Ga je toch, neem dan een geldbedrag van 15 tot €30 mee. Ken je deze mensen echt heel vaag, houdt het bedrag dan tussen de 10 en €20.

Geen geld geven

Hoeveel als huwelijkscadeau geld geven? Soms kiezen mensen ervoor om bewust geen geld te geven, ondanks dat dit de wens van het bruidspaar is. Dit is natuurlijk geheel je eigen keus. Je kunt ook een cadeaubon of een ander cadeau kopen. Houd er wel rekening mee dat het bruidspaar hier soms niet blij mee is. Wanneer ze het zesde peper- en zout stelletje krijgen, dan kun je niet verwachten dat ze dit ook allemaal gaan gebruiken.

Bekijk populaire huwelijkscadeaus

Geld is vaak een cadeautip en geen verplichting. Je bepaalt dus altijd zelf nog of je aan deze wens gehoor geeft. Er zijn gevallen waarbij de genodigden alleen een felicitatiekaart geeft. In uitzonderlijke gevallen heeft de genodigden zelfs het lef om met lege handen aan te komen.

Geld geven, naam op de kaart zetten?

Als bruidspaar kan je altijd geld gebruiken. Het gehele feest is al duur genoeg. Als gast geef je geld in een envelop. Doe dit het liefst met een kaartje erbij. Dit maakt het persoonlijker. Zet gerust je naam op de kaart. Het is vaak vervelend wanneer het bruidspaar niet weet van wie de kaart en het geld afkomstig is.

Sommigen schamen zich voor het lage bedrag dat ze kunnen of willen geven en zetten hun naam er niet op. Bedenk dat wanneer het bruidspaar jouw gift te laag vindt, dit meer iets over hen zegt dan over jou. Dan is het maar goed ook dat je niet meer gegeven hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.