Bijgewerkt: 27 maart 2023

In de economische wereld zijn er geruchten dat hyperinflatie op de loer ligt. Hyperinflatie is een extreme vorm van inflatie waarbij prijzen van goederen en diensten dramatisch en snel stijgen. Dit resulteert in een verlies van vertrouwen in de valuta. In het ergste geval ontstaat er een economische ineenstorting.

Wat is hyperinflatie?

Bij hyperinflatie verliest de nationale valuta snel aan waarde. Hierdoor kost het steeds meer geld om dezelfde hoeveelheid goederen te kopen. Dit leidt tot een vicieuze cirkel waarbij mensen steeds meer geld uitgeven om goederen te kopen. Als gevolg stijgen de prijzen nog verder stijgen en daalt de waarde van de valuta meer en meer.

De oorzaken van hyperinflatie

Hyperinflatie wordt veroorzaakt door verschillende factoren:

  • Een gebrek aan vertrouwen in de economie en de overheid
  • Een gebrek aan vertrouwen in financiële instellingen
  • Een toename van de geldhoeveelheid zonder een gelijktijdige toename van de productie
  • Politieke instabiliteit

Hyperinflatie leidt tot ernstige economische en sociale gevolgen. Denk hierbij aan een verslechtering van de koopkracht, werkloosheid, armoede en politieke instabiliteit.

Het voorkomen van hyperinflatie is belangrijk voor de economische stabiliteit en het welzijn van de burgers.

Hyperinflatie in Nederland op komst?

In 2023 ligt de Nederlandse inflatie op 17%. Hoewel dit hoog is spreek je niet van hyperinflatie. Dat wordt het pas wanneer de inflatie (waardevermindering van valuta) op 50% of meer ligt.

Hoewel hyperinflatie niet het einde van de wereld betekent is dit wel het einde van de fiatmunt. Dit betekent verlies van je geld, pensioenopbouw en andere bezittingen. Toch zijn de meeste mensen bij hyperinflatie goed in staat om zich aan te passen aan inflatiepercentages, mits deze niet boven de 52% per maand uitkomt.

Bij hyperinflatie zal de criminaliteit toenemen. Maar: de samenleving zal als geheel niet instorten. Hyperinflatie heeft zich vele malen in de geschiedenis voorgedaan, vooral in de twintigste eeuw. In het verleden heeft Nederland te maken gehad met hoge inflatiepercentages, met name in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw. Sinds de invoering van de euro in 2002 is er in Nederland geen hyperinflatie geweest.

Wat je zelf kunt doen

Het is moeilijk om te voorspellen wanneer en waar hyperinflatie optreedt. Hieronder zie je wat dingen die je bij hyperinflatie kunt doen.

  1. Houd je uitgaven zo laag mogelijk, zodat je geld langer meegaat.
  2. Vermijd het opslaan van geld in je nationale valuta (euro). Deze zal waarschijnlijk snel in waarde dalen. In plaats daarvan investeer je in andere valuta’s zoals goud, zilver of buitenlandse valuta’s.
  3. Verkoop bezittingen die je niet nodig hebt. Koop waardevolle items die in de toekomst belangrijk zijn. Denk aan voedsel, water, brandstof of medicijnen.
  4. Bespaar op elektriciteit, gas en water om zo je rekeningen zo laag mogelijk te houden.
  5. Heb je schulden, betaal deze dan zo snel mogelijk af. Doe dit voordat de waarde van je valuta snel zal afneemt.
  6. Koop voorraden groot in om toekomstige prijsstijgingen te vermijden.
  7. Overweeg een verhuizing naar een goedkopere locatie.
  8. Zoek naar manieren om extra geld te verdienen, bijvoorbeeld door freelance werk te doen. Of verkoop spullen die je niet nodig hebt of verhuur een kamer in je woning.
  9. Neem een tweede baan om extra inkomsten te genereren.
  10. Investeer in waardevaste activa zoals onroerend goed of grond.
  11. Bezit je beleggingsfondsen of aandelen, controleer dan regelmatig hun waarde en overweeg om ze bij sterke waardedaling te verkopen.
  12. Zorg dat je voldoende contant geld hebt, voor noodgevallen en voor het geval dat banken tijdelijk hun deuren sluiten.
  13. Verhoog de veiligheid in en rond je huis, de criminaliteit zal toenemen.
  14. Controleer regelmatig je bankrekening en transacties om er zeker van te zijn dat uw geld veilig is.
  15. Wees voorbereid op mogelijke onrust en onzekerheid. Maak een noodplan en tref voorbereidingen om je veiligheid te waarborgen.

Hyperinflatie voorkomen

Hyperinflatie is niet altijd onvermijdelijk. Landen en regio’s kunnen risico’s op hyperinflatie verminderen en hun economische groei bevorderen. Dit met hulp van de juiste economische en monetaire beleidsmaatregelen. Maar ook door het waarborgen van politieke stabiliteit.

Een voorbeeld is een verantwoord begrotingsbeleid. Maar ook het stimuleren van investeringen in productieve sectoren. De politiek moet ervoor zorgen dat er een stabiel financieel stelsel is.

Daarnaast is het belangrijk om de waarde van de valuta te beschermen. Bijvoorbeeld door het vermijden van overmatige geldcreatie. Het opzetten van goede wetten en toezicht op de financiële sector vermindert het risico op hyperinflatie.

Een land creëert bij voorkeur een gunstig investeringsklimaat. Ook stimuleert het ondernemerschap en innovatie en bevordert het internationale handel. In Nederland zijn dit soort zaken allemaal goed geregeld. Daarom is Nederland een sterk handelsland. Dit betekent een lager risico op hyperinflatie.

Het stimuleren van economische groei

Er zijn nog andere redenen waarom regeringen en centrale banken verantwoordelijk moeten handelen.

Een stabiele economie creëert een gunstig klimaat creëren voor investeringen en bedrijfsactiviteiten. Dit leidt tot hogere economische groei en meer banen. Dit draagt bij aan een hoger welzijn van burgers. Ze hebben namelijk meer inkomenszekerheid en mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Bovendien draagt een stabiele economie bij aan een betere politieke stabiliteit. Mensen hebben meer vertrouwen in de toekomst en de capaciteit van hun regering. Een economische ineenstorting of hyperinflatie veroorzaakt juist sociale onrust en politieke instabiliteit. Dit leidt tot een slechtere kwaliteit van leven voor de burgers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.