Bijgewerkt: 27 maart 2023

Hoera, zwanger! En dan ook nog een woning kopen. Kun je een hypotheek afsluiten als je zwanger bent? De bank kan om een aantal redenen hypotheekaanvraag afwijzen. Bijvoorbeeld wanneer je onvoldoende inkomen hebt. Ben je zwanger, dan is de kans groot dat je in de toekomst minder gaat werken. Dit brengt uiteraard financiële gevolgen met zich mee. Dat kan vandaag de dag nog wel eens voor problemen zorgen.

Een woning kopen

Wanneer je een woning koopt zal je veel geld nodig hebben. Er zijn maar weinig mensen die een koopwoning uit eigen middelen kunnen betalen. Daarom is het dus nodig om een lening af te sluiten. Wanneer de woning als onderpand dient dan spreek je van een hypotheek.

[do_widget id=custom_html-3]

Een hypotheek sluit je bij een hypotheekverstrekker af. Vaak is dit een bank of andere financiële instelling.

Twee verschillende hypotheken

Vroeger zag je door de bomen het bos niet meer|: er waren teveel verschillende soorten hypotheken. Vanaf 2013 heeft de huizenkoper nog maar twee mogelijkheden tot het afsluiten van een hypotheek: de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. In beiden gevallen los je maandelijks af, hoewel de constructie van beiden wel verschilt.

Doel van beide hypotheken is om het geleende bedrag tegen het einde van de looptijd volledig af te lossen. Belangrijk is om je goed te laten adviseren over beiden hypotheekvormen. De laagste rente is niet altijd het voordeligst. Houd rekening met toekomstige zaken als verlies van inkomen, een scheiding of de komst van kinderen. Je bent tenslotte zwanger dus er kan heel wat veranderen.

Hypotheek afsluiten als je zwanger bent, kan dat?

Vraag die veel voorbijkomt: kun je een hypotheek afsluiten als je zwanger bent? Ja hoor, in veel gevallen wel. Of je daadwerkelijk een hypotheek krijgt hangt van verschillende zaken af. Denk hierbij aan je arbeidscontract, toekomstplannen, hoogte van inkomsten en nog veel meer.

Soms wil het nog wel eens van de hypotheekadviseur afhangen of je een hypotheek krijgt. Zo is het al vaker voorgekomen dat twee stellen met exact dezelfde situatie een ander antwoord krijgen. De hypotheekverstrekker bepaalt namelijk of deze je de hypotheek wel wil geven.

Een hypotheek afsluiten als je zwanger bent zou geen probleem moeten vormen. Feitelijk ben je niet verplicht om je zwangerschap te vermelden. Toch kan dit wel meespelen, meer over dit onderdeel lees je hieronder.

Hypotheekverstrekkers zijn steeds strenger

Door de crisis zijn veel koopwoningen vanaf 2009 onder water komen te staan. Wanneer een huis onder water staat dan is de hypotheek hoger dan de waarde van de woning. Bij scheiding of gedwongen verkoop kan dit voor financiële problemen zorgen. Er ontstaat dan namelijk een enorme restschuld.

Dit wordt enerzijds opgevangen door de nationale hypotheekgarantie. Helaas heeft niet iedereen je recht op. Hierdoor belanden veel mensen in de schuldsanering. Dit is natuurlijk een financiële strop voor banken en financiële instellingen. Dat de regelgeving omtrent hypotheken steeds strenger wordt, dat is begrijpelijk.

Bedenk dat het krijgen van een hypotheek een recht en zeker geen kunst is. De bank of hypotheekverstrekker mag dus zelf bepalen of hij het risico met jou aan wil gaan. Die zwangerschap kan dus zeker meespelen.

Moet je een zwangerschap melden?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen bepaalt de bank of hypotheekverstrekker of hij met je aanvraag akkoord gaat. Het ligt dus helemaal aan de persoon die je voor je hebt. Je zwangerschap kan zeker meespelen in deze beslissing.

De hypotheekverstrekker wil niet alleen een financieel overzicht van jou en je partner, maar ook van jullie toekomstplannen. Wanneer je vertelt zwanger te zijn dan zal de bank willen weten of je minder gaat werken. Minder werken betekent voor de bank minder inkomsten, waardoor jullie de hypotheeklasten misschien minder goed kunnen betalen.

Dit kan zomaar een risico vormen voor de bank. De bank zou dan kunnen overwegen om op basis van deze gegevens geen hypotheek te verstrekken.

Vroeger en nu

Opvallend is dat tot het jaar 2019 niemand moeilijk deed over een zwangerschap. Tegenwoordig word je bij de aanvraag van een hypotheek het hemd van het lijf gevraagd. Al tijdens het oriënterend gesprek vormt de adviseur een beeld van jou of jullie.

Vertel je dat je in de toekomst minder wil gaan werken, dan speelt dit zeker mee. Misschien is het niet zo verstandig om dit soort toekomstplannen op tafel te leggen eens achteraf zou het ook kunnen zijn dat je misschien wel meer gaat werken. Je kunt niet in de toekomst kijken, dus hou dit soort ideeën liever voor je. Hiermee voorkom je dat jou een hypotheek geweigerd wordt.

Moet je vertellen dat je zwanger bent?

Heb je kinderen, dan kom je er niet onderuit om dit te melden. De hypotheekverstrekker zal hier altijd naar vragen. Op zich is er ook niks mis mee, want de meeste stellen met kinderen kunnen gewoon een hypotheek krijgen. Zelfs wanneer je kinderalimentatie betaalt mag dit geen invloed hebben op de hoogte van de hypotheek.

Heb je plannen om in de toekomst zwanger te worden? Dit hoef je echt niet te melden. Je kunt immers niet weten hoe je situatie er over een of twee jaar uitziet. Misschien lukt het zwanger worden niet of zijn de plannen veranderd.

Ben je niet zichtbaar zwanger, dan hoef je je ook niets over te melden. Zit je met een dikke buik aan tafel, dan wordt het heel lastig om dit te verzwijgen. Wees overigens wel voorzichtig met die beruchte kleine lettertjes. Misschien staat er in de offerte dat je bepaalde zaken zoals een zwangerschap niet mag verzwijgen. Doe je dit wel, dan kan de hypotheekverstrekker de overeenkomst ongedaan maken. Wees daarom alles goed door.

Hypotheek weigeren/ afwijzen, mag dat?

Hypotheekaanvraag is geweigerd of afgewezen, mag dat? Ja, de bank mag om een aantal redenen de hypotheekaanvraag afwijzen. Bijvoorbeeld omdat je geen vast contract hebt en geen intentieverklaring dat dit wordt omgezet in een vast contract. Ook wanneer je werkloos bent, onvoldoende inkomen hebt of van een bijstandsuitkering leeft wordt je aanvraag vaak geweigerd.

Lig je in echtscheiding? Zonder echtscheidingsconvenant is de kans redelijk groot dat je hypotheek geweigerd wordt. Zo zijn er nog een aantal redenen. Bijvoorbeeld een BK registratie, hoge restschuld of wanneer je korter dan drie jaar als ondernemer aan de slag bent.

Krijg je regelmatig grote bedragen gestort die niet van je werk afkomstig zijn? Hier kan de hypotheekverstrekker vraagtekens bij zetten. Er bestaat het vermoeden dat jij je met duistere zaken bezighoudt. Ook dan wordt hypotheekaanvraag afgewezen.

Je hypotheek weigeren op basis van zwangerschap is heel vervelend, maar de bank mag dit wel. Overigens is er ook nog zoiets als discriminatie. Laat bank duidelijk weten dat je op basis van je zwangerschap bent afgewezen, dan kun je verdere stappen ondernemen. Helaas zal de bank of hypotheekverstrekker zelden je zwangerschap als reden aanvoeren. Zo slim zijn ze ook wel weer.

Een voorbeeld uit de praktijk

Een hypotheek afsluiten als je zwanger bent kan soms voor problemen zorgen. Kijk maar eens naar onderstaand verhaal. Dit ging niet over een zwangerschap maar wel de manier waarop hypotheekverstrekkers de macht hebben.

Een stel ging naar de bank en vroeg een omzetting van hun huidige hypotheek aan. De kosten voor het adviesgesprek waren hoger dan bij een andere hypotheekverstrekker, zo meldden ze aan de hypotheekadviseur. De adviseur vroeg hun welke bank dan goedkoper was, maar het stel weigerde deze informatie door te spelen. Hun aanvraag voor de hypotheek werd afgewezen.

Toen de man om uitleg vroeg, antwoordde de hypotheekadviseur dat hij er niet blij mee was dat ze geweigerd hadden de naam van de andere bank te geven. Hoe stompzinnig ook, maar de bank had de macht en het stel het nakijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.