Bijgewerkt: 27 maart 2023

De relatie is verbroken. Afhankelijk van de situatie moet de ene partner kinderalimentatie en/ of partneralimentatie aan de ander betalen. Dan is er ook nog de koopwoning. Kun je hypotheek betalen ipv alimentatie? Hieronder lees je of dit mogelijk is.

Uit elkaar en de koopwoning (hypotheek)

Tja, het kippetje en het haantje gaan uit elkaar. Dat is nooit leuk.  Wat te doen met de koopwoning na een scheiding (of uit elkaar gaan)? In veel gevallen staat de koopwoning op naam van beide partners. Allebei hebben evenveel recht op de woning. Je kunt een huis niet doormidden zagen: dit wordt wel erg tochtig! Er zijn dan twee oplossingen:

  1. Woning verkopen
  2. Een van beiden blijft in de woning en de ander vertrekt

In beide gevallen moet de overwaarde of onderwaarde evenredig verdeeld worden. Hoe zit het met de hypotheek? Ook deze staat op beider naam, waardoor ook beiden verantwoordelijk zijn voor het betalen hiervan. Neemt een van de partners de woning over, dan wordt het bedrag van de hypotheek verrekend met de onderwaarde of de overwaarde van de woning. De vertrekkende partner krijgt een bedrag mee (overwaarde) of moet juist betalen (onderwaarde).

Tip: probeer de hypotheek over te sluiten naar de laagste rente.

Kinderalimentatie en partneralimentatie

Zijn er kinderen uit het huwelijk of de relatie geboren? Voor kinderen tot 18 jaar is (vaak) kinderalimentatie verschuldigd. Het is de meest verdienende die dit betaalt. Voor het kind van 18 tot 21 jaar oud betaalt de ouder de alimentatie rechtstreeks aan het kind.

Partneralimentatie is niet altijd van toepassing. Dit geldt namelijk alleen bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar ook bij een samenlevingscontract. Bovendien moeten de partners op deze manier minimaal 5 jaar bij elkaar zijn geweest. Bij partneralimentatie wordt er gekeken naar de financiële behoefte van de minstverdienende ex-partner.

Zowel bij kinderalimentatie als partneralimentatie wordt rekening gehouden met de levensstandaard tijdens het huwelijk (samenwonen), én de inkomens van de ex-partners.

Hypotheek betalen ipv alimentatie

Je moet alimentatie betalen, dat staat vast. Aan de andere kant betaal je ook de hypotheek. Is het mogelijk om alleen hypotheek te betalen en onder de alimentatieplicht uit te komen? Ja, soms is dit mogelijk. Hieronder volgen enkele voorbeelden waarbij je wel of geen alimentatie betaalt.

Kinderalimentatie en de hypotheek

Kinderen mogen niet de dupe worden van een scheiding. De advocaat of rechtbank zal daarom altijd voor kinderalimentatie pleiten. Dit is een plicht waar je moeilijk onderuit komt. De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van je inkomen. Aan de hand hiervan berekent de advocaat wat jouw draagkracht is. Natuurlijk wordt er ook naar het inkomen van de ex gekeken. In hoeverre kan deze financiële bijdragen aan de verzorging van de kinderen?

In beginsel moet je altijd kinderalimentatie betalen, ook al betaal je de hypotheek. Er is echter een uitzondering op de regel: geen draagkracht.

Moet je de ex uitkopen en betaal je ook nog eens flink aan hypotheek? Zijn er misschien nog schulden? Dan is de kans aanwezig dat de draagkracht nihil is. Er kan dan niet van jou worden verlangd dat je kinderalimentatie betaalt.

Partneralimentatie in combinatie met de hypotheek

Voor partneralimentatie liggen de regels wat soepeler. De ontvangende ex-partner mag namelijk van partneralimentatie afzien. Ook kunnen beide ex-partners beslissen om geen alimentatie te betalen.

Ex partner staat nog op hypotheekakte: hypotheek in mindering brengen

Scheiden is lijden, vooral op het gebied van de koopwoning en hypotheek. Het kan soms erg lang duren voordat de hypotheek op 1 naam staat. Staat de ex-partner nog steeds op de hypotheekakte? In theorie is deze net zo verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek. Dit is natuurlijk niet in alle gevallen helemaal eerlijk. Stel dat de ex-partner al lang ergens anders woont en niks meer met de woning te maken heeft. Ondertussen betaal jij hypotheek af en wordt de woning meer waard. Je kunt dan niet verlangen dat de ex nog wel hypotheek betaalt, maar niks van deze overwaarde ontvangt.

Laat ik er even vanuit gaan dat jullie nog onder één dak wonen. Of dat jij tijdelijk ergens anders woont, maar later de koopwoning overneemt. Je betaalt de hypotheek en moet tegelijkertijd alimentatie afdragen. Kun je de hypotheek in mindering brengen op de te betalen alimentatie?

Dat kan, maar is niet aan te raden! Het is namelijk belangrijk dat je aan kunt tonen dat je maandelijks aan je alimentatieplicht voldoet. Een verrekening brengt alleen maar verwarming met zich mee. In het slechtste geval kan de ex-partner betwisten dat je alimentatie betaalt. Deze schakelt het LBIO in, en jij moet alsnog betalen.

Mediator of advocaat om hulp vragen

Advies: betaal netjes de kinderalimentatie en partneralimentatie. Maak daarnaast afspraken over de betaling van de hypotheek. Komen jullie er samen niet uit, schakel dan een mediator of advocaat in. Daar hoef je geen GeldKip voor te zijn: bij een laag inkomen betaalt de overheid mee aan de advocaatkosten. Zie je toch nog wat van je betaalde belasting terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.