Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je hebt gekozen voor een nieuwbouwwoning. Moet je hypotheek betalen tijdens de bouw? Wanneer start de aflossing bij nieuwbouw? Allemaal vragen waar je graag een antwoord op wilt. In dit artikel 5 belangrijke vragen over de hypotheek beantwoord. Zo weet je in ieder geval waar je aan toe bent.

1. Hypotheek nieuwbouw berekenen: hoeveel kan ik lenen?

Nieuwbouw heeft een aantal voordelen. Je hebt gedurende de eerste jaren lage onderhoudskosten en bepaalt zelf de inrichting. Helaas kun je niet over de prijs onderhandelen. Aan de andere kant betaal je geen overdrachtsbelasting, taxatiekosten of makelaarskosten. Bijkomende kostenpost is de bouwrente. Deze is vaak fiscaal aftrekbaar.

Met de hypotheek nieuwbouw berekenen bekijk je hoeveel jij maximaal kunt lenen. Deze berekening ziet er iets anders uit dan normaal. Je kunt nooit meer lenen dan de marktwaarde van de nieuwbouwwoning. Deze waarde bestaat uit de koopsom (inclusief grond), het meerwerk (extra werkzaamheden) minus het renteverlies tijdens de bouw. Dit renteverlies mag maximaal 4% bedragen. Het totaal is de marktwaarde en ook het maximale dat je kunt lenen. Hierbij maakt het niet uit of je volgens je inkomen wel meer kunt lenen.

Laat de maximale hypotheek nieuwbouw altijd door een hypotheekadviseur berekenen.

2. Heb ik eigen geld nieuwbouw nodig?

Bij nieuwbouwwoningen werken hypotheekverstrekkers met een bouwdepot. Dit is een rekening waar een deel van je hypotheek op staat. Van hieruit kun je de aannemer of bouwer de zogenaamde bouwrente betalen. De bouwrente bestaat uit een financieringsvergoeding en uitstelrente.

Helaas kun je niet alle kosten vanuit de hypotheek betalen. Bedragen de kosten voor meerwerk meer dan 25% van de koopsom, dan moet je dit zelf betalen. Ook de kosten voor het afsluiten van de hypotheek zijn voor eigen rekening. Je hebt dus zeker eigen geld bij nieuwbouw nodig. Ook handig voor onvoorziene kosten. Kom je moeilijk aan eigen geld? Sluit dan een persoonlijke lening af. Doe dit niet bij een willekeurige bank, omdat je dan mogelijk teveel rente betaalt.

3. Vanaf wanneer hypotheek betalen?

Moet je hypotheek betalen tijdens de bouw of begint de aflossing later? Je begint met betalen op het moment dat de grond wordt overgedragen. Dit is het moment waarbij je de hypotheekakte bij de notaris ondertekent. Op dat moment komt namelijk het hypotheekbedrag vrij en betaal je maandelijks aan aflossing en hypotheekrente. Je betaalt als eerste de gemaakte kosten zoals de aankoop van de grond en reeds uitgevoerde bouwwerkzaamheden. De rest van de hypotheek verdwijnt in het bouwdepot. Van hieruit betaal je de overige bouwkosten.

4. Kan ik hypotheek betalen tijdens bouw uitstellen?

Het zou natuurlijk mooi zijn wanneer je de aflossing van de hypotheek kan uitstellen. Helaas is dit niet mogelijk. Zodra je het aannemerscontract hebt getekend en de akte bij de notaris is gepasseerd, ben je officieel eigenaar van de nieuwbouwwoning. Je bent dan ook verplicht om gemaakte kosten en toekomstige kosten te betalen. Dit betekent dat je hypotheek betaalt tijdens de bouw van de woning.

5. Moet ik een haalbaarheidscheck nieuwbouw uit laten voeren?

Nieuwbouwwoningen zijn vaak erg geliefd. Iedereen moet gelijke kansen krijgen om zich in te schrijven voor nieuwbouw. Daarom is er een lotingssysteem bedacht. Bij sommige nieuwbouwprojecten geldt er een haalbaarheidscheck. Hierbij bespreek je jouw financiële situatie met een hypotheekadviseur. Deze bekijkt of je wel voldoende hypotheek kan krijgen om de nieuwbouw te bekostigen. Met een positieve haalbaarheidscheck woning geeft de adviseur een verklaring. Dankzij deze verklaring kun je meedoen met het lotingssysteem. Niet alle nieuwbouwprojecten werken met een haalbaarheidscheck. Let dus even goed op de voorwaarden voor inschrijving.

Wil je zeker zijn van een hypotheek, kijk dan eens bij het Nationaal Bespaarcentrum. Hier vergelijk je ruim 600 hypotheken met elkaar. Bezoek de website van het Nationaal Bespaarcentrum.

Houd rekening met dubbele lasten tijdens de bouw

Voordat een nieuwbouwwoning af is, ben je 6 tot 12 maanden verder. Ondertussen krijg je te maken met dubbele lasten Je moet namelijk hypotheek betalen tijdens de bouw én betaalt je huidige woonlasten. Hierdoor kun je in financiële problemen raken. Zo vang je de dubbele lasten op of beperk je deze:

Neem de bouwrente mee in je hypotheek. Houd er rekening mee dat het gedeelte dat je ophoogt niet onder de hypotheekrenteaftrek valt.

Je ouders mogen bij koop van een woning jou eenmalig €100.000 belastingvrij schenken. Misschien willen je ouders de dubbele lasten meefinancieren.

Met een minilening vang je dubbele lasten tijdelijk op. Heb je een bedrag tot €1500 nodig, kijk dan eens bij Saldodipje. Er zijn natuurlijk ook andere aanbieders van minileningen.

Mocht je de dubbele lasten echt niet kunnen betalen, bekijk dan of je tijdelijk bij iemand in kan wonen. Voor een alleenstaande is dit vaak wat makkelijker dan voor een gezin met 3 kinderen. Mocht inwonen bij iemand anders niet mogelijk zijn, wijk dan uit naar een vakantiepark. Je mag altijd 6 maanden per jaar in een recreatiewoning verblijven. Sommige gemeenten hebben een gedoogbeleid voor permanente bewoning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.