Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een IBAN-nummer is een uniek bankrekeningnummer dat gebruikt wordt voor internationale transacties. De IBAN is op 14 augustus 1999 ingevoerd. Sinds 1 januari 2006 moet IBAN verplicht gebruikt worden bij Europees betalingsverkeer. Sinds 1 januari 2007 accepteren banken alleen nog maar opdrachten met een IBAN-nummer.

Welke landen gebruiken het IBAN-systeem?

Niet alle landen maken gebruik van het IBAN-systeem. Idee achter deze code is om grensoverschrijdend Europees betalingsverkeer eenvoudiger te maken. In Europa maken alle landen hier gebruik van met uitzondering van Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne. Daarnaast zijn er een aantal niet Europese landen die wél gebruik maken van het IBAN systeem.

[do_widget id=text-18]

Dit zijn de Aziatische landen Israël, Turkije en Saoedi-Arabië. Ook de Afrikaanse landen Tunesië en Mauritius maken hier gebruik van. Daarnaast heeft Libanon het Europese IBAN systeem overgenomen.

Hoe ziet een IBAN nummer eruit?

IBAN staat voor Internationaal Bank Account Nummer. Dit nummer is nodig om geld over te maken in binnen- en buitenland. Het was eerst alleen bedoeld voor buitenlandse betalingen, tegenwoordig werkt het ook voor alle betalingen binnen Nederland of België.

Het IBAN nummer bestaat uit in combinatie van letters en cijfers:

  • De eerste 2 cijfers zijn de landcode
  • De volgende twee cijfers zijn het controlegetal
  • Hierop volgend maximaal 30 cijfers en letters, dat gelinkt is aan een bankrekening

Het controlegetal staat in relatie met het bankrekeningnummer. Via een ingewikkelde rekenmethode waarbij de cijfers van het bankrekeningnummer als uitgangspunt dienen, ontstaat het controlegetal. Dit controlegetal moet ervoor zorgen dat er geen verkeerd IBAN-nummer ontstaat.

Waar staat IBAN op bankkaart?

Het IBAN-nummer staat duidelijk op de bankkaart of bankpas vermeld. Dit is terug te vinden op de voorzijde van de bankpas. Het IBAN-nummer begint met de landcode. Voor Nederland is dit NL, voor België BE.

Waar kan ik het IBAN-nummer vinden?

Het IBAN is ook te vinden op rekeningafschriften en in online bankieren. Daarnaast is het IBAN te achterhalen via online software. Www.overopiban.nl is een website die goed wordt aanbevolen door banken. Via de IBAN omnummertool kan een oud bankrekeningnummer eenvoudig worden omgezet naar een IBAN rekeningnummer. Deze website werkt alleen bij Nederlandse rekeningnummers.

Verschil tussen IBAN en BIC

Wat is het verschil tussen IBAN en BIC? Bic betekent Business Identifer Code. Dit is de internationale identificatiecode voor banken. Iedere bank heeft een eigen unieke code. Dankzij deze code is het mogelijk om de bank te identificeren.

De BIC-code bestaat uit 8 of 11 karakters. De eerste vier letters zijn de bankcode. Zo heeft ABN-AMRO bank de bankcode ABNA. De Rabobank heeft de bankcode RABO.

Na deze eerste vier letters volgen twee landletters. Vervolgens komen er twee letters of cijfers die voor een bepaalde plaats staan.

Bestaat de BIC-code uit 11 karakters? De laatste 3 cijfers of letters staan voor een branchecode, bijvoorbeeld een filiaalnummer. Omdat dit niet verplicht is, wordt hier in veel gevallen geen gebruik van gemaakt.

Voor een overboeking wordt vaak gevraagd naar het complete IBAN-nummer. In sommige gevallen wordt de BIC-code apart gevraagd. Waar moet ik de BIC code invullen? Bij een nationale betaling hoeft er geen BIC code worden ingevuld. De bank vult dit zelf aan. Bij een betaling naar het buitenland moet het soms worden aangegeven. In dit geval verschijnt er een apart veld, waar de BIC-code wordt ingevuld. Dit werkt bij iedere bank weer anders.

Verschil tussen IBAN en rekeningnummer

Een IBAN nummer is een compleet bankrekeningnummer, geschikt voor binnenlandse en buitenlandse betalingen. Het rekeningnummer is het vroegere nationale rekeningnummer zonder dat hier een landcode, controlecode en bankcode voorstaat. Oude banknummers kunnen niet meer gebruikt worden voor betalingen. Deze moeten omgezet worden naar het huidige IBAN-nummer.

Het verschil tussen IBAN en SWIFT code

De volgende vraag komt ook veel voor: Wat is het verschil tussen IBAN en SWIFT code? De SWIFT-code is een bank identificatie systeem. Dit werd vroeger in Nederland gebruikt, later werd het vervangen door de BIC-code. Australië en Nieuw-Zeeland maken wel gebruik van de SWIFT-code. Een IBAN-nummer bevat geen SWIFT-code maar een BIC-code.

Verschil tussen IBAN en SEPA

De vraag wat is IBAN is ondertussen wel beantwoord. De volgende vraag: wat is het verschil tussen IBAN en Sepa, wordt regelmatig gesteld. SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Dit is een systeem voor alle landen binnen de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Ook Zwitserland, Monaco en San Marino doen hieraan mee.

SEPA is een Europese gezamenlijke betaalmarkt. Doel is dat er overal op dezelfde manier betaald wordt. Dit betekent gebruikmaking van het IBAN-rekeningnummer en dezelfde manier van incasseren, overschrijven en gebruikmaking van betaalpassen.

Wat is je IBAN-nummer bij de volgende banken?

Nederland telt ruim 70 banken. De meest populaire banken zijn ING, ABN-AMRO, Rabobank, Knab en Fortis. Het IBAN nummer is zelf eenvoudig te achterhalen. Dit kan door voor het oude rekeningnummer de landcode te zetten, gevolgd door de controlecode en unieke bankcode.

Op het internet zijn complete lijsten met bankcodes te vinden. Het probleem is echter de controlecode. Hier is een berekening voor nodig, die niet voor iedereen even eenvoudig is. Het is daarom beter om gebruik te maken van een IBAN check of IBAN calculator.

Wat gebeurt er als het IBAN nummer verkeerd is?

Sinds de invoering van het IBAN nummer worden er minder vaak verkeerde rekeningnummers doorgegeven. Er ontstaan minder snel fouten. Wie een foutief rekeningnummer invoert, kan zomaar zijn geld kwijt zijn. Is het geld bij de verkeerde persoon aangekomen? Dan is de verzender afhankelijk van de medewerking van de ontvanger.

Er wordt geadviseerd om direct contact op te nemen met de eigen bank. De bank neemt vervolgens contact op met de bank van de ontvanger van het geld. Deze bank zal aan de ontvanger vragen om het geld terug te storten. Doet deze dit niet, dan zal de verzender juridische stappen moeten ondernemen. In dit geval geeft de bank de contactgegevens van de ontvanger.

Sinds september 2017 is de Rabobank gestart met een naam-nummer controle bij het overboeken van geld. De Rabobank geeft een melding wanneer de naam van de ontvanger niet klopt met het bankrekeningnummer. De Consumentenbond juicht dit toe en hoopt dat andere banken snel zullen volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.