Bijgewerkt: 27 maart 2023

Iedereen kent het wel, van die impulsaankopen waardoor je veel geld uitgeeft. Meestal ontstaat een impulsaankoop vlak voordat je afrekent. Dit kan zowel in een winkel of een webshop zijn. Winkeliers zijn heel slim in het verleiden en overhalen van klanten.

Goed voor de omzet van winkels, maar minder goed voor je portemonnee. Laten we beginnen met impulsaankopen voorkomen, zodat je meer geld overhoudt voor leukere dingen.

Maak altijd een boodschappenlijstje

Voordat je naar de supermarkt gaat is het verstandig om een boodschappenlijstje te maken. Kijk goed in de voorraadkast, de koelkast en de vriezer wat je nog hebt. Denk ook na over verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en toiletpapier die je eventueel nog moet kopen.

Ga vervolgens naar de supermarkt en koop echt alleen wat op je boodschappenlijstje staat. Zie je iets wat je echt nodig hebt maar wat niet op het lijstje staat? Neem minimaal een minuut de tijd om hierover na te denken. Heb je het echt maar dan ook echt nodig? Dan mag je het kopen. Maar wanneer je twijfelt, dan laat je het product liggen.

Koop maximaal eenmaal per maand nieuwe kleding

Het is heel leuk om te winkelen, maar ook ontzettend verleidelijk. Je bent al snel geneigd om die mooie spijkerbroek, dat leuke jurkje of dat sjieke overhemd te kopen. Gewoon omdat het zo leuk staat, niet omdat je het echt nodig hebt. Dat zijn ook impulsaankopen waar je niet blij van wordt. Ja misschien tijdelijk maar uiteindelijk heb je teveel geld uitgegeven.

Het advies is om maximaal eenmaal per maand nieuwe kleding te kopen. Ook nu weer schrijf je thuis op wat je echt nodig hebt. Je mag jezelf best met een mooi kledingstuk verwennen, maar bedenk dan waar je geld aan uitgeeft. Het helpt dus zeker om een maandbudget voor kleding en schoenen op te stellen. Bijvoorbeeld € 100 per maand, of misschien maar € 50. Voor anderen zal het maandbudget op € 250 kunnen liggen.

Hoe dan ook, houd je aan het budget en ga niet vaker dan eenmaal per maand shoppen. Hiermee voorkom je impulsaankopen en dat je kledingkast straks vol nutteloze dingen hangt.

Kijk niet in de rekken aan de kassa

Wanneer je in de supermarkt bij de kassa staat zie je rekken vol met lekkere dingen liggen. Vaak is dit snoepgoed, speelgoed of andere hebbedingetjes. Dit zie je ook bij de Action, het benzinestation, de kledingwinkel (daar heb je hem weer) en veel andere winkels. Nee, je gaat niet in die rekken of bakken kijken. Alles wat hier ligt heb je helemaal niet nodig, anders had je het wel veel eerder in je winkelmand gelegd.

Negeer de suggesties in de webshop

Zo werkt het in de webshop ook. Vlak voordat je afrekent krijg je nog wat suggesties. Bijvoorbeeld batterijen wanneer je een elektrisch apparaat koopt. Of een product dat volgens de webshop nu heel populair zou zijn. Het is heel verleidelijk om dit aan te kopen, maar feitelijk gaat het hier om een impulsaankoop.

Dus: je gaat helemaal niet op die suggesties of aanbiedingen in. Ook niet wanneer er een tijdsdruk achter wordt gezet. Bijvoorbeeld dat het nog maar 24 uur geldig is. Nou en? Je bent niet voor dat product naar de webshop gekomen dus ja gaat het ook niet kopen.

Je hoeft niet op alle aanbiedingen in te gaan

Waarom denk je dat winkels zo vaak iets in de aanbieding doen of met korting verkopen? Hier komen koopjesjagers op af die vervolgens allerlei andere dingen kopen. Wil je impulsaankopen voorkomen, dan zou je niet op aanbiedingen in moeten gaan. Tenzij je toch al van plan was om dit product te kopen.

Koop dingen die je mag ruilen of terugbrengen

Ben je toch zo iemand die een impulsaankoop doet? Koop dan iets dat je mag ruilen of terugbrengen. Het is niet zo handig om snoepgoed als impulsaankoop te doen, want dit kun je niet terugbrengen. En een kraslot of staatslot terugbrengen kan ook niet. Dus wanneer je echt impulsaankopen wil doen, dan moet je altijd de mogelijkheid hebben om dit terug te brengen.

Laat op want veel winkels geven je de mogelijkheid om te ruilen, maar terugbrengen kan niet altijd. Kijk dus goed naar de voorwaarden. Koop je iets in een webshop? Dan mag je dit binnen de zichttermijn wel altijd terugsturen. Maar houd er rekening mee dat terugsturen je soms geld kost, want niet alle webshops nemen de retourkosten op zich.

Dit betekent dat aankopen die je terug kan brengen toch niet altijd zo handig zijn. Beter is het om nog even na te denken of je het echt gaat doen.

Eerst eten, dan pas winkelen

Misschien vind je het handig om vlak voor het eten de wekelijkse boodschappen te doen. Maar wist je dat met honger naar de supermarkt gaan juist heel verkeerd is? Wanneer je met honger gaat winkelen dan koop je allerlei lekkere dingen. Dat doe je volkomen onbewust en je komt hier thuis pas achter.

Zorg dat je met een goed gevulde maag naar de supermarkt gaat. Wanneer je een dagje gaat shoppen dan is het ook wel handig om van tevoren te eten. Ga je zonder ontbijt of lunch de deur uit dan ben je al snel geneigd om ergens wat te eten. Dit is hartstikke gezellig maar het kost stiekem ook veel geld.

Heb je zelf nog ideeën om geld te besparen? Laat een reactie achter, ik ben erg benieuwd.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.