Bijgewerkt: 27 maart 2023

Regels 2023 en 2024

Niet iedereen komt in aanmerking voor een sociale huurwoning. De inkomensgrens is hierbij bepalend . In een klein aantal gevallen mag iemand meer verdienen dan de inkomensgrens. De rest moet uitwijken naar een woning in de vrije huursector. Deze woningen zijn mindag gebonden aan wetten en regels , waardoor huurprijzen sneller op kunnen lopen.

De inkomensgrens bepaalt ook of je huurtoeslag krijgt. Je moet dan in een geliberaliseerde huurwoning wonen. Wat dat allemaal inhoudt lees je in dit artikel.

Sociale huurwoning of vrije huursector

Onder de huurwoningen kun je onderscheid maken tussen de sociale huurwoningen en de vrije huursector. Een sociale huurwoning mag in 2023 maximaal € 808,06 per maand kosten (kale huur). Dit noem je de liberalisatiegrens.

Woningen in de vrije huursector liggen boven dit bedrag. Sociale huurwoningen hebben een huur die wordt bepaald door een puntenstelsel. Ook mag er jaarlijks maar een maximale huurverhoging aanzitten. Voor een sociale huurwoning is, naast de liberalisatiegrens, ook een inkomensgrens huurwoning vastgesteld.

Bevriezen van de liberalisatiegrens

In 2016 werd de liberalisatiegrens voor 3 jaar bevroren. Normaal gesproken stijgt deze grens ieder jaar, omdat de inkomens ook stijgen. Door deze grens te bevriezen stroomden er meer mensen de vrije huursector in. Dit bevorderde een betere doorstroming op de huurmarkt kochten mensen hierdoor makkelijker een woning.

Vanaf 2019 geldt weer de jaarlijkse stijging van de liberalisatiegrens. Dat betekent dat je ook in de jaren 2023 en 2024 met een hogere liberalisatiegrens te maken krijgt.

Inkomensgrens huurwoning is bepalend

Een sociale huurwoning is vooral bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Hiervoor wordt de inkomensgrens huurwoning vastgesteld. Kom je boven de inkomensgrens uit, dan kom je (bijna) niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Je zult dan moeten uitwijken naar de vrije huursector.

  • Slechts 15% van de sociale huurwoningen is bedoeld voor huurders met een inkomen hoger dan € 44.035.
  • Minimaal 85% van de sociale huurwoningen toegewezen worden aan huurders met een inkomen tot en met € 44.035.
  • Voor 2023 is de inkomensgrens huurwoning vastgesteld op € 44.035 .

Huurtoeslag als korting voor de huurprijs

Huurtoeslag is een toelage vanuit de overheid (belastingdienst) om mee te dragen in de woonkosten (huurprijs) van de woning. Deze is vooral bedoeld om lage inkomens te ondersteunen. Voor het krijgen van huurtoeslag wordt het inkomen en het vermogen getoetst. Is het inkomen te hoog of is er sprake van veel eigen vermogen? Dan wordt er geen huurtoeslag uitgekeerd. In bepaalde gevallen is er recht op een gedeeltelijke huurtoeslag.

Ten eerste mag de huurprijs van de woning niet boven de eerder genoemde liberalisatiegrens uitkomen.

Mensen met recht op huurtoeslag moeten altijd een passende woning toegewezen krijgen. Vanaf 2023 kijken woningcorporaties voornamelijk naar de samenstelling van een gezin of huishouden. Zo ziet de verdeling er dan uit:

  • Minimaal 85% is voor eenpersoonshuishouden met een inkomen tot en met € 44.035
  • Minimaal 85% is voor meerpersoonshuishouden met een inkomen tot en met € 48.625
  • Maximaal 15% is voor huurders met een inkomen hoger dan € 44.035 

Inkomensgrens vrije huursector

Voor woningen in de vrije huursector geldt geen inkomensgrens. In principe kan iedereen hier een woning huren, ongeacht het inkomen. De verhuurder bepaalt of deze de woning daadwerkelijk wil verhuren.

Het is logisch dat iemand met een laag inkomen een huurwoning op de vrije markt moeilijk kan betalen. De verhuurder zal hier dan ook zijn bedenkingen bij hebben. Ook kun je geen huurtoeslag aanvragen voor een woning in de vrije huursector. Dit komt omdat de huurprijzen voor deze woning altijd boven de huurliberalisatiegrens liggen. Een grens die bepaalt of iemand wel of niet in aanmerking komt voor huurtoeslag.

Verschil tussen een koopwoning en een huurwoning

Het klinkt heel simpel: een koopwoning koop je en een huurwoning huur je. Maar waarom zou je kopen of huren? In het verleden was een koopwoning een goede investering. De huizenprijzen stegen almaar en de woning werd daardoor meer waard. Tot het jaar 2008 bleven de huizenprijzen stijgen. Maar wie rond het jaar 2008 een woning kocht kwam later bedrogen uit. In de periode 2008-2015 daalden de woningprijzen met ruim 35.000 euro. Nu zie je dat weer: wat 2023 stegen de huizenprijzen hard, nu wordt de daling langzaam ingezet.

Voor veel huizenbezitters komt hiermee de woning onder water te staan. Dit wil zeggen dat de hypotheeklast hoger RS dan de waarde van de woning. Bij verkoop ontstaat er een restschuld aan de bank, die moet natuurlijk nog wel afbetaald worden. Veel mensen kunnen door de kredietcrisis de maandelijkse hypotheeklasten niet meer voldoen, bijvoorbeeld veel te hoge lasten in combinatie met een te laag inkomen. Maar ook door scheiding moet de koopwoning soms noodgedwongen weg . Voor veel mensen een reden om te huren.

Prijzen koopwoningen gaan door het dak

In 2023 liggen de prijzen koopwoningen nog steeds ontzettend hoog. Hierdoor kunnen starters maar moeilijk aan een woning komen. Door een krapte op de woningmarkt stijgen ook de huurprijzen. Hierdoor wordt het steeds lastiger om een huur- of koopwoning te bemachtigen.

Voordeel huurwoning

Een goede reden om een woning te huren is omdat het inkomen niet toereikend genoeg is om te kopen. Het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen kan zomaar laag uitvallen. Dit heeft enerzijds te maken met aangescherpte regels vanuit de overheid. Deze wil de burgers beschermen tegen te hoge schulden.

Daarnaast zijn er mensen die er simpelweg niets in zien, een koopwoning. Een koopwoning moet je immers namelijk afbetalen. Daarbovenop betaal je ook nog rente. Uiteindelijk betaal je aanzienlijk meer terug dan je geleend hebt, zelfs met de hypotheekrenteaftrek.

Maar ook de hypotheekrenteaftrek staat op de schop. Deze wordt steeds meer versoberd. De bedoeling is dat de hypotheekrenteaftrek uiteindelijk helemaal verdwijnt.

Nog een nadeel van een koopwoning: je betaalt altijd meer geld. Denk maar aan onroerendgoedbelasting, riool haar en reparaties en verbeteringen aan de woning. Dit zijn extra kosten die bij een huurwoning al in de maandelijkse huurprijs zijn meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.