Bijgewerkt: 27 maart 2023

Hou je altijd een stukje maand over en kom je geld tekort? Dan is je inkomsten en uitgaven bijhouden iets voor jou. Ontdek hoeveel je elke maand binnenkrijgt, en waar je het aan uitgeeft. Door inzicht in je uitgavenpatroon te krijgen kun je ontzettend veel besparen.

Je inkomsten en uitgaven bijhouden doe je met een kasboek of huishoudboekje. Hierbij heb je keuze uit een papieren boek of een app. Maar je kunt alles ook via Excel of een ander programma bijhouden.

5 tips om je inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten

Veel mensen geven meer geld uit dan dat er binnenkomt. Een slechte zaak, want hierdoor kom je elke maand geld tekort. Rekeningen blijven liggen, je kunt niet sparen en er is weinig ruimte voor leuke dingen. Op deze pagina vind je 5 tips om je inkomsten en je uitgaven overzichtelijk op een rijtje zetten.

1. Koop een kasboek of huishoudboekje

Natuurlijk is het makkelijk om je inkomsten en uitgaven in een app of in Excel bij te houden, maar heel praktisch is het niet. Want wat doe je wanneer je even geen internet hebt, je computer uitstaat of niet thuis bent? Koop daarom altijd een fysiek kasboek of een huishoudboekje. Juist hierdoor word je gestimuleerd om alles bij te houden.

Een kasboek is geschikt voor je zakelijke- of privé administratie. Het is een budgetplanner en hierdoor hartstikke praktisch. Een huishoudboekje is eigenlijk hetzelfde als een kasboek, het heeft dezelfde indeling. Alleen wordt er een andere benaming gebruikt.

2. Op de linkerpagina schrijf je de inkomsten op

Voor elke week gebruik je een nieuwe pagina. Of voor elke maand, dat zou nog beter zijn. Want eigenlijk wil je inzicht krijgen in je maandelijkse inkomsten en uitgaven.

Op de linkerpagina schrijf je alles op wat er binnenkomt. Denk hierbij aan:

  • Loon of salaris
  • Uitkering
  • Bijverdiensten
  • Inkomsten uit een eigen bedrijf
  • Bonus
  • Huurtoeslag
  • Zorgtoeslag
  • Kindgebonden budget en kinderbijslag
  • Belastingteruggave
  • Andere inkomsten

Heb je ooit een tientje uitgeleend en krijg je dit plots terug? Ja sorry, ook dit moet je bij je inkomsten opschrijven. En vind je een briefje van 20 op straat? Hartstikke mooi, schrijf dit erbij.

3. Rechterpagina: je uitgaven

Wil je de inkomsten en uitgaven bijhouden, dan moet je op de rechterpagina alle uitgaven opschrijven. Maar dan ook echt alles. Dat zijn de vaste lasten zoals huur en hypotheek, energie, zorgverzekering, verzekeringen en abonnementen.

Maar ook de boodschappen, kleding die je koopt, uit eten, bioscoop, extra zorgkosten en nog veel meer. Misschien moet je toevallig belasting betalen, is de auto aan een keuring en grote beurt toe of koop je een bankstel. Ook dit soort uitgaven schrijf je bij de juiste maand op.

Ontvang je een factuur in januari maar betaal je de rekening pas in maart? Dit betekent dat je in maart een uitgave doet. Dit schijf je dus bij de maand maart op, en niet bij januari.

Ben je je portemonnee verloren en zat hier € 50 in? Hartstikke jammer, maar eigenlijk gaat het hier om een uitgave. Die € 50 zul je dus bij het gedeelte uitgaven moeten opschrijven.

4. Tel alles bij elkaar op

Per maand bekijk je wat de totale inkomsten en uitgaven waren. Tel hiervoor de bedragen bij elkaar op. Dus alle inkomsten bij elkaar en alle uitgaven bij elkaar. Nu zie je duidelijk wat je per maand hebt verdiend en hoe je dit geld besteed hebt. Aan de hand hiervan kun je je uitgavenpatroon aanpassen. Of misschien wel proberen je inkomsten te verhogen.

Houd je elke maand geld over? Probeer dan maandelijks te sparen. Het bedrag dat naar je spaarrekening gaat zet je onder het gedeelte uitgaven, niet vergeten.

5. Bekijk de jaaroverzichten

Wanneer je een kasboek of huishoudboekje bijhoudt, is het belangrijk om ook de jaarbalans op te maken. Dit doe je door de inkomsten van alle maanden bij elkaar op te tellen. Doe dit ook met de uitgaven van alle maanden.

Zo zie je hoe je er het afgelopen jaar financieel voorstond. Door dit minimaal drie jaar achter elkaar te doen, ontdek je vanzelf of je teveel of te weinig geld uitgeeft. Nou ja, te weinig geld uitgeven bestaat natuurlijk niet. Maar wanneer je een hoop geld overhoudt moet je zeker sparen of dit op een slimme manier investeren. Want je vermogen laten groeien is altijd goed.

Tip: kijk waar je allemaal recht op hebt

Heb je een niet zo’n hoog inkomen, dan heb je misschien recht op zorgtoeslag of huurtoeslag. Voor mensen met een laag inkomen of een uitkering zijn er nog veel andere regelingen en kortingen. Deze zijn opvraagbaar via de gemeente.

Doe ook elk jaar je belastingaangifte. Veel mensen denken dat ze geen geld terugkrijgen en laten de belastingaangifte liggen. Uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks voor miljoenen blijft liggen, en dat is natuurlijk hartstikke zonde. Tegenwoordig vult de belastingdienst de aangifte grotendeels in, zodat je zelf nog maar weinig hoeft te doen. Zo zie je in één oogopslag wat je eventueel terug kunt krijgen.

Kom je er niet uit of denk je dat de vooraf ingevulde aangifte niet klopt? Vraag dan een boekhouder of accountant om hulp.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.