Bijgewerkt: 27 maart 2023

Bij een investering wil je weten dat het verwachte jaarlijkse rendement is. Hiervoor wordt de Internal Rate of Return gebruikt. Dit is een methode om het rendement te berekenen. Tijdens deze berekening worden bepaalde externe factoren buiten gesloten. Zo wordt er geen rekening gehouden met inflatie, het financieel risico of kapitaalkosten.

Feitelijk is de Internal Rate of Return berekenen een goede manier om een inschatting te maken van het jaarlijks rendement. Het wordt toegepast op verschillende producten zoals leningen, sparen, beleggen in aandelen en crypto. Het wordt ook gebruikt door bedrijven die een investering willen doen.

Een hoge IRR vraagt om een investering

Wanneer de Internal Rate of Return (IRR) hoog is dan is dit een signaal dat de kasstromen hoger zijn dan de investeringskosten. Het is dan ook niet vreemd dat de IRR interessant is voor bedrijven die een grote investering willen doen. Het is bepalend of die investering zinvol is.

Aandelen en cryptocurrency

GeldKip is een website die informeert over een hoger inkomen realiseren, je vermogen laten groeien en besparen. Oftewel zoveel mogelijk geld overhouden. Daarom ga ik in dit artikel uitleggen hoe je de Internal Rate of Return berekent wanneer je wilt beleggen in aandelen, cryptocurrency, opties, grondstoffen of andere financiële producten. Het is ook toe te passen wanneer je wil investeren in vastgoed.

Bij aandelen en crypto wordt vaak naar de ROI gekeken. Dit staat voor Rendement op Investering. Hierbij vergelijk je de huidige waarde met de oorspronkelijke waarde. Aan de hand hiervan bekijk je in hoeverre de waarde is veranderd sinds je de investering deed.

Investeren in aandelen of crypto? Dit kan allemaal bij eToro, momenteel het snelstgroeiend en leukste platform voor beginners en ervaren beleggers.

Internal Rate of Return wordt niet zoveel gebruikt bij het aankopen van aandelen of cryptocurrency. Terwijl het eigenlijk wel een veel betere methode is. IRR geeft namelijk een beter beeld van de waarde van een investering.

Rekening houden met verschillende factoren

Dat de IRR soms bij een investering in aandelen of crypto wordt gebruikt heeft te maken met de uitgebreide formule. Er wordt namelijk rekening gehouden met de initiële investering in verhouding met jaarlijkse uitgaven of kosten.

Bijvoorbeeld bij aankoop van aandelen. Je krijgt niet alleen te maken met aankoopkosten maar ook met een jaarlijkse opslag. Je betaalt voor het bewaren van je aandelen en/of voor je beleggingsrekening.

Wanneer je in crypto investeert krijg je niet echt met kosten te maken. Een uitzondering vormt de fee en handelskosten bij aankoop. Maar wanneer je crypto verplaatst dan doe je wel weer uitgaven. Ten eerste in de vorm van fee maar misschien ook omdat je een hardware wallet aanschaft. Veel beleggers houden helemaal geen rekening met deze extra uitgaven waardoor de nettowinst (of het verlies) verkeerd uitvalt.

Denk ook aan jaarlijkse geïnde tegoeden zoals dividend bij aandelen of stakingstegoed bij crypto. Ook dit is iets waar beleggers of investeerders niet bij stilstaan, gelukkig is hiervoor de IRR bedacht.

Internal Rate of Return berekenen

Het probleem met Internal Rate of Return berekenen is dat het een ingewikkelde formule is. Gelukkig is er software beschikbaar die het mogelijk maakt om de IRR te berekenen, en dat ook nog eens binnen enkele seconden. Soms moet je voor het gebruik van deze software betalen. Of het is lastig om deze software te vinden. Daarom vind je hieronder toch de rekenformule.

Formule en berekening

Deze formule en berekening houd je aan:

0=NCW== 1∑T​( 1+ik r r )tCt​​−C0​

  • Ct​=Nettokasinstroom tijdens de periode t
  • C0​=Totale initiële investeringskosten
  • ik r r=Het interne rendement
  • tt=Het aantal tijdsperioden​

Wanneer je gebruik maakt van het programma Excel is het zeker mogelijk om deze formule toe te passen. Maar gewoon uit het blote hoofd is te lastig. Je hebt er echt een hulpmiddel of software voor nodig.

Investeringen met een hoge IRR zijn aantrekkelijk

Het is voor beleggers en investeerders interessant om producten met een hoge IRR te vinden. Tijdens de IRR berekenen is het wel belangrijk dat de toekomstige kasstromen goed worden voorspeld. Bij kleine verschillen kan de uitkomst namelijk heel anders uitvallen.

Daarom wordt de Internal Rate of Return vaker toegepast op investeren in vastgoed dan op aandelen en crypto. Maar onmogelijk is het niet want wanneer je de berekening goed uitvoert krijg je een duidelijker beeld dan bij andere formules.

Hoe bedrijven omgaan met het interne rendement

Bedrijven zijn altijd op zoek naar manieren om hun inkomsten te verhogen. Hierbij is het tevens belangrijk om de kosten te drukken. Wanneer een bedrijf een investering doet is dit een goede manier om meer omzet te realiseren. Dat kan alleen wanneer die investering niet te veel gaat kosten en uiteindelijk wat oplevert.

Denk bijvoorbeeld aan de aankoop van apparatuur. Wanneer de onderhoudskosten hiervan zeer hoog zijn en de apparaten leveren te weinig op dan valt de IRR laag uit. Hierdoor is deze investering niet zo interessant.

Aan de andere kant kan de Internal Rate of Return ook gebruikt worden voor overname van een ander bedrijf. Hierbij zijn de kasstromen binnen dit bedrijf belangrijk. Dit vraagt vaak om een grondige investeringsanalyse. De analist zal hierbij de IRR berekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.