Bijgewerkt: 27 maart 2023

Hedge tegen inflatie: De voordelen van beleggen in goud en bitcoin

De bitcoin koers is door de jaren heen fors gestegen, flink gedaald en weer opnieuw gestegen. Dat deed de koers van goud ook, maar dan veel stabieler. Investeren in goud of bitcoin, voor velen een moeilijke keuze. Waar maak je de meeste winst mee of wat is een veilige investering? Met onderstaande tips maak je een weloverwogen keuze.

Begrijp de fundamentals

Misschien een moeilijk woord maar het betekent dat je onderzoek doet naar de grondbeginselen. Je moet weten wat de geschiedenis van goud en bitcoin is. Waar ze voor staan, wat de volatiliteit is en de toekomstperspectieven.

Goud is een metaal dat al duizenden jaren een bepaalde waarde heeft. Het is een vorm van geld en een opslag van waarde. Juist omdat het zeldzaam en duurzaam is en een bepaalde schoonheid heeft is het zo geliefd. Goud wordt op wereldwijde markten verhandeld. De prijs wordt beïnvloed door vraag en aanbod, inflatie en politieke gebeurtenissen.

Bitcoin is een digitale valuta, in 2009 geïntroduceerd. Het moest het alternatief voor traditionele valuta’s zijn. Bitcoin wordt gedecentraliseerd door een netwerk van computers beheerd. Het heeft geen fysieke vorm en wordt op digitale beurzen verhandeld. De prijs wordt beïnvloed door adoptie en acceptatie, technologische ontwikkelingen, marktsentiment en regelgeving.

Analyseer je risicotolerantie

Beleggen in goud of bitcoin is beide een risicovolle investering. Kijk daarom welk risico je wil lopen. Bepaal welk activum het beste bij je financiële situatie past.

Kijk je naar risico dan is bitcoin meer volatiel dan goud. Het levert potentieel hogere rendementen op. Maar het zorgt ook voor een groter risico op financieel verlies. Goud is iets historisch gezien minder volatiel velen beschouwen het in tijden van economische onzekerheid als een veilige haven.

Analyseer je beleggingshorizon

Hoeveel tijd wil je nemen om je investering aan te houden? Goud is vaak een lange termijn investering. Historisch gezien is het waardevast. Hierdoor is geschikt voor beleggers die een stabiele en veilige belegging zoeken. Houd er wel rekening mee dat de goudprijs op korte termijn volatiel kan zijn.

Bitcoin leent zich uitstekend voor korte termijn investeringen. Toch zijn er beleggers die bitcoin voor langere periode vasthouden. Bitcoin is geschikt voor beleggers met een korte tot middellange beleggingshorizon. Je moet bereid zijn om het risico op waardeschommelingen te nemen.

Begrijp de marktcyclus

Investeren in goud of bitcoin blijft een lastige keuze. Daarom is het goed om de marktcyclus te begrijpen. Deze twee hebben verschillende marktcycli. Juist dat is van invloed op de prijs en prestaties.

In tijden van economische onzekerheid of crisis neemt de vraag naar goud toe. Dit stimuleert de prijs. De marktprijs van goud wordt beïnvloed door inflatie, rentetarieven, politieke onrust en valutaschommelingen.

Bij bitcoin wordt de prijs voornamelijk door vraag en aanbod bepaald. Toch heeft media-aandacht ook een grote invloed op de prijs. Daarnaast draait het om acceptatie door bedrijven en de samenleving.

Bedenk dat de markt ziet liever gouden bitcoin niet gelijk lopen. Goud stijgt bij economische onzekerheden terwijl bitcoin dan juist daalt. Bestudeer de markt ziet hij van beide activa zodat je een goede beslissing neemt.

Vergelijk rendementen

Het is goed om te kijken naar historische rendementen, maar ook wat de verwachtingen zijn. Goud heeft een gemiddeld jaarlijks rendement van 7-10%. Natuurlijk is het weer van verschillende factoren afhankelijk dus je kunt dit nooit met zekerheid zeggen.

Sinds het jaar 2009 heeft bitcoin een jaarlijks rendement van ongeveer 200% behaald. Dit is echter wel het gemiddelde over meerdere jaren. Er zijn namelijk ook jaren dat bitcoin een negatief rendement had.

Met betrekking tot toekomstige verwachtingen zijn de meningen verdeeld. Sommigen voorspellen dat de prijs van goud zal stijgen. Anderen denken dat de prijs stabiel blijft. Ook over bitcoin zijn de meningen verdeeld.

Begrijp de opslag- en transactiekosten

Of je nu in goud of bitcoin investeert, je krijgt te maken met verschillende kosten. Deze zijn van invloed op de rendementen die je behaalt.

Bij het investeren in goud zijn er kosten verbonden aan de opslag hiervan. Je kunt er ook voor kiezen om het goud thuis op te slaan maar dit brengt wel meer risico met zich mee. Naast opslagkosten betaal je soms ook kosten voor de aankoop van goud. Hoeveel dit is hangt van het platform af waar je goud aankoopt.

Bij het investeren in bitcoin zijn de transactiekosten erg belangrijk. Die variëren en zijn afhankelijk van de beurs of wallet. De kosten worden ook beïnvloed door marktomstandigheden en de volatiliteit. Vergelijk de kosten tussen verschillende aanbieders en exchanges.

Bij Bitvavo handel je de eerste € 1000 in crypto (ook bitcoin) geheel gratis.

Begrijp de liquiditeit

Zowel goud als bitcoin hebben verschillende liquiditeitsniveaus. Dit is van invloed op hoe snel je investering kunt verkopen. Belangrijk want in geval van nood wil je snel over je geld kunnen beschikken.

Fysiek goud is minder liquide dan goud dat je op de beurs verhandelt. Het duurt langer om fysiek te verkopen. Dit komt omdat er allerlei extra stappen nodig zijn. Bitcoin is altijd liquide. Dit komt omdat er 24/7 handelsmogelijkheden zijn. Je koopt en verkoopt het snel tegen actuele marktprijzen.

Blijf op de hoogte van het nieuws

Het nieuws is van grote invloed op de prijs van bitcoin maar ook op die van goud. Het is dus belangrijk om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Dit bepaalt welk activum op dat moment een betere investering is.

Belangrijk nieuws in economische onzekerheid of politieke spanningen. In dit soort tijden stijgt de prijs van goud. Dit komt omdat beleggers op zoek gaan naar veilige havens. Positief nieuws over de acceptatie van bitcoin laat de prijs van deze actieve stijgen.

Lees alleen nieuwsberichten via betrouwbare bronnen. Zeker niet via vage websites die prijsvoorspellingen omtrent bitcoin doen. De kans dat een prij voorspelling uitkomt is 50%, zo hebben diverse onderzoeken uitgewezen. Blijf dus weg van websites die prijsvoorspellingen doen, ze willen alleen maar zoveel mogelijk verkeer naar hun site trekken. Ze hebben niet het beste met hun beleggers voor.

Raadpleeg een financieel adviseur

Blijf je twijfelen tussen investeren in goud of bitcoin? Of weet je niet zeker of je de juiste beslissing gemaakt? Wanneer je een grote investering doet is het altijd verstandig om een financieel adviseur te raadplegen. Deze helpt je met je beleggingsdoelen begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.