Bijgewerkt: 28 maart 2023

Uit onderzoek blijkt dat investeren in lego meer geld oplevert dan de aankoop van goud of aandelen. Dit komt omdat lego wereldwijd razend populair is punt de steentjes blijven eeuwenlang goed aan gaan van hand tot hand. Een lego setje in originele doos kan al snel enkele duizenden euro’s waard zijn. Wil je investeren in lego? Let dan goed op onderstaande aandachtspunten.

Nieuwe setjes lego kopen

Het heeft geen zin om tweedehands en gebruikte lego via Marktplaats te kopen: dit levert je later niets op. Investeren in lego betekent nieuwe sets kopen. Het liefst setjes die al wat eerder zijn uitgebracht. Zodra een bepaald setje 2-3 jaar lang niet meer wordt geproduceerd, dan stijgt deze in waarde.

De verpakking niet openen

Je hebt geïnvesteerd in lego en één of meerdere setjes aangekocht. Natuurlijk wil je de verpakking openen en bekijken wat er allemaal inzit. Niet doen! Zodra je de verpakking opent daalt de waarde van je setje. Alleen ongeopende lego setjes zullen met de tijd meer waard worden.

Koop kleine of grote sets

Uit hetzelfde onderzoek is ook gebleken dat vooral de kleine maar ook de grote legosets sneller in prijs stijgen. Vermijd dus de middelgrote setjes.

Welke lego gaat eruit?

Het is vooral belangrijk om te kijken naar lego setjes die uit de handel gaan. Dit zijn de setjes die binnen drie jaar meer waard worden, en daar is het je natuurlijk om te doen. De lego sets die in 2023 uit de handel gaan zijn:

Politiebureau

Feestboot

De Creeper™ mijn

Uitbreidingsset: Toads schattenjacht

Winkelstraat

Uitbreidingsset: De val van Thwomp

Woonboot aan de rivier

Andrea’s auto en podium

Vluchtwagen

Klik op een van de linkjes om de beschikbare voorraad te controleren. Is er geen linkje zichtbaar, dan is de set helaas niet meer verkrijgbaar. Wees er snel bij want op is op.

Tip: kies lego met een thema

Alle lego sets met een bepaald thema scoren beter. De waarde stijgt sneller en er is meer vraag naar, waardoor je het setje ook makkelijker doorverkoopt. Bij een thema moet je denken aan een film of serie, muziek, stad of iets anders. Zolang het maar ergens een link mee heeft.

Investeren in lego: dit is het rendement

Gekeken is naar het gemiddelde rendement, want is investeren in lego wel zo lucratief? Heb je een setje te pakken dat niet meer geproduceerd wordt, dan is dit na drie jaar ongeveer 15% in waarde gestegen. Het rendement is ook heel erg afhankelijk van verschillende factoren. Het thema, de afmeting van het setje maar ook de vraag hiernaar bepaalt de prijs.

Dit alles weegt mee, waardoor het rendement makkelijk op kan lopen tot 600%. Aan de andere kant zijn sommige setjes ook minder waard geworden. Je loopt dus altijd het risico dat je investering nog maar de helft waard is (een daling van 50%).

Voordat je investeert in lego

Koop niet zomaar wat lego aan, in de hoop dat je hier op korte termijn rijk mee wordt. Je moet sowieso voor de setjes gaan die binnenkort uit de productie gaan (zie hierboven). Alle andere setjes zijn niet zo interessant, deze zijn namelijk nog volop verkrijgbaar.

Spreid je kansen en je inleg. Het is aan te raden om minimaal vijf setjes aan te kopen. Je hebt namelijk altijd een kans dat een of twee setjes later niet zoveel waard zijn als verwacht.

Hoe meer je investeert, hoe sneller je vermogen toe zal nemen. Stel dat je binnen drie jaar een rendement van 25% weet te realiseren. Met een investering van een van deze bedragen kom je als volgt uit:

  • € 100: vermogen van € 125
  • € 5000: vermogen van € 6250

Helaas kan niemand je garanderen dat investeren in lego het gewenste resultaat oplevert.

Investeren in ander speelgoed

Niet alleen lego is een goede investering, ook ander speelgoed doet het goed. Denk bijvoorbeeld aan oude barbiepoppen en accessoires. Zit dit in de originele en gesloten verpakking dan kan de waarde aardig oplopen. Kijk ook eens naar speelgoed uit de jaren 70 of 80, hier is veel vraag naar. Dit heeft voornamelijk met nostalgie te maken. Het voordeel hiervan is dat verzamelaars hier een flink bedrag voor over hebben.

Het aandeel Lego kopen

Zie je het eigenlijk niet zitten om lego setjes aan te kopen? Sommige beleggers willen graag Lego aandelen kopen. Helaas is de LEGO Group niet beursgenoteerd. Dit betekent dat het ook niet mogelijk is om Lego aandelen via de beurs aan te kopen. Of je moet een insider zijn en de directie over kunnen halen om wat Lego aandelen van de hand te doen, maar hier zitten zakelijk nogal wat haken en ogen aan vast.

Wil je investeren in Lego kan zit er maar één ding op: setjes kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.